Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

Vojna policija je kriminalističkim istraživanjem utvrdila da na predmetnom letu nije prevoženo niti krijumčareno nikakvo ilegalno naoružanje niti nikakvo streljivo

 
HRZ
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

Vezano za slučaj i nepravilnosti u 93. krilu u Zemuniku, Povjerenstvo koje je odlukom formirao potpredsjednik Vlade i ministar obrane završilo je s radom.

 

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov podnio je izvješće potpredsjedniku Vlade i ministru obrane i predsjednici Republike Hrvatske i vrhovnoj zapovjednici Oružanih snaga RH.

...

Načelnik Glavnog stožera predložio je smjene odgovornih osoba u liniji zapovijedanja iz Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, počevši od razine voda Vojne policije i letačkog voda naviše zbog ozbiljnih propusta u sustavu zapovijedanja i rukovođenja u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu te narušenog povjerenja u kvalitetu i sposobnost rukovodećeg kadra.

Tako je temeljem Zakona o obrani, članka 7, stavka 1., podstavka 10 predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH na prijedlog načelnika Glavnog stožera OS RH i uz suglasnost ministra obrane donijela odluku o razrješenju s dužnosti i umirovljenju dosadašnjeg zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadnog generala Mate Mikića te odluku o razrješenju s dužnosti dosadašnjeg zapovjednika 93. krila brigadira Marija Pleše.

Novim zapovjednikom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva imenovan je dosadašnji načelnik Stožera brigadni general Michael Križanec, a novim zapovjednikom 93. krila imenovan je brigadir Željko Ninić.

Također, s dužnosti su smijenjene osobe niže rangirane u zapovjednom lancu, dosadašnji zapovjednik Eskadrile helikoptera, zapovjednik letačkog voda te obnašatelj dužnosti zapovjednika voda Pukovnije Vojne policije.

Što se tiče osumnjičenih pripadnika 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, utvrđen je  težak otklon od stege u obnašanju dužnosti, pokrenut je stegovni postupak pred nadležnim Vojno stegovnim sudom te su suspendirani s dužnosti. Utvrđeno je kako su počinili stegovne prijestupe, u vezi s neovlaštenom uvođenjem u vojni objekt te  vožnju civilne osobe u vojnom helikopteru tijekom planiranih letačkih aktivnosti.

Vojna policija je kriminalističkim istraživanjem utvrdila da na predmetnom letu nije prevoženo niti krijumčareno nikakvo ilegalno naoružanje niti nikakvo streljivo. 

Postoji sumnja da su osumnjičeni pripadnici, nevezano za predmetni let, manipulirali streljivom vojnog podrijetla za što se još uvijek provodi kriminalističko istraživanje od strane kriminalističke vojne policije, te je u svezi s tim pokrenut stegovni postupak.

Policijska uprava Zadarska je protiv osumnjičenih pripadnika HRZ-a podnijela odgovarajuće kaznene prijave nadležnom Državnom odvjetništvu.

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: MORH

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 280 gostiju i nema članova online

A- A A+
Zbog posebnih zdravstvenih preventivnih mjera najviše mi nedostaje:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr