Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

"I dok se god istina ne prihvati i ne prizna, ne mogu se nametati ćirilične ploče na javnim ustanovama"

 
Vukovar
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarovć je na završnom skupu u Vukovaru u petak rekla kako Srbija  neće od nje, niti od Vlade premijera  Plenkovića dobiti zeleno svjetlo za ulazak u EU  dok ne otkrije podatke o nestalima iz Domovinskog rata te da u Vukovaru još nije vrijeme za ćirilične ploče.

 

Grabar -Kitarović je na skupu u Ružičkinom domu posebno pozdravila obitelji nestalih civila.

...

"Istina je prije svega u Srbiji i neću se ustručavati pričati s kim god treba, ali Srbija mora znati da neće dobiti zeleno svjetlo za Europsku uniju dok ne dobijemo podatke o nestalima",  poručila je i dodala da se nikada neće umoriti u potrazi za nestalima iz Domovinskog rata. 

 

Stava je da još nije vrijeme za uvođenje ćiriličnih ploča

"Poštujem i štitim Ustav, ali postoji crta ispod koje hrvatski narod i Vukovar ne mogu ići. I dok se god istina ne prihvati i ne prizna, ne mogu se nametati ćirilične ploče na javnim ustanovama. Nismo mi neznalice, ali dok se ne prizna da ovdje nije bio građanski rat, dok se ne otkriju ratni zločinci i dok se ne utvrdi istina o nestalima, ćirilica u Vukovaru ponovno otvara rane. To je kao da gradite kuću bez temelja", poručila je predsjednica u Vukovaru. 

 Za svoj predizborni program je rekla da je nastao iz naroda te se zato za taj program ne može reći da je samo Kolindin nego prije svega narodni program.

U pozdravnoj riječi posebice je pozdravila Katu Zadro, suprugu vukovarske ratne legende Blage Zadre, te hrvatskog branitelja i ratnog stradalnika Marijana Živkovića, kojemu se sudilo zbog razbijanja dvojezičnih ploča u Vukovaru, a koji je nedavno na vukovarskom Općinskom sudu oslobođen optužbi.

"Ja ne mogu utjecati na pravosuđe ali mogu utjecati na razmišljanje u hrvatskoj javnosti, da je pravda, ljudski život i dostajanstvo bitnije od bilo čega drugoga", rekla je Grabar-Kitarović istaknuvši da je s Vukovarcima bila svih pet godina predsjedničkog mandata, a ne samo u kolonama sjećanja.

Po njezinim riječima, da bi se mogli rješavati problemi u Vukovaru, mora se poznavati taj grad, njegovo srce i duša.

"Često kažem, treba se hodati u cipelama gradonačelnika Penave da bi se znalo što on susreće svakoga dana na ulicama vašega grada. Ali, nema većeg priznanja u Hrvatskoj od toga nego biti gradonačelnikom Vukovara", rekla je zahvalivši Penavi na iskazanoj potpori.

Brojnim članovima i simpaziterima HDZ-a, među kojima  je bio  i predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković te više ministara, poručila je kako nikada nije dopustila da itko vrijeđa Domovinski rat i hrvatske branitelje, kao što nije dopuštala da se proziva vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, niti policija, a posebno su joj na srcu obitelji nestalih.

Ponovila je da je u pet godina mandata Hrvatsku "učinila boljom i sigurnijom zemljom izvukavši je iz 'regiona'" te učvrstila njezinu poziciju u srednjoj Europi i Mediteranu.

"I to je razlog zašto su ovi izbori bitni, da spriječimo neke nove, neobalkanske ideje", rekla je Kolinda Grabar-Kitarović.

Predsjednik Vlade  Andrej Plenković pozvao je građane Vukovara i Hrvatske da svoj glas na nedjeljnim izborima daju Kolindi Grabar-Kitarović za koju je istaknuo da ima postignuća, ugled, znanje, program i odvažnost.

"Ova Vlada vodi politku vrlo jasnu i nedvosmislenu u cilju pomoći Slavoniji. To je ono što radimo i što ćemo raditi", rekao je Plenković  dodajući kako je u tom programu jedinstveno djelovanje i predsjednice Republike i Vlade.

Govorili su i vukovarski i vinkovački gradonačelnici Ivan Penava i Ivan Bosančić, predsjednik vukovarsko-srijemskog HDZ-a Dražen Milinković, predsjednik vukovarkog HDZ-a Damir Barna te Staša Hill Mađarević, kći u obrani Vukovara 1991. ubijenog bojnika Alfreda Hilla.

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 522 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com