Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

Biračka mjesta, kojih je u Hrvatskoj 6.409, otvorena su od 7 do 19 sati

 
Izbori
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

U Hrvatskoj se održava drugi krug predsjedničkih izbora. Kandidati za tu petogodišnju dužnost su sadašnja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović (HDZ) i bivši premijer Zoran Milanović (SDP).


Biračka mjesta, kojih je u Hrvatskoj 6.409, otvorena su od 7 do 19 sati do kada je zabranjena svaka izborna promidžba.

...

Uz izuzetak jednog u Zagrebu, koji je kasnio 10-ak minuta, sva druga biračka mjesta za izbor hrvatskog predsjednika otvorena su na vrijeme. Razlog kašnjenja bio je tehničke je naravi, brzo je riješen i nije uzrokovao nikakav zastoj u glasovanju, rečeno je u DIP-u.

Drugi krug izbora za hrvatskog predsjednika održava se u još 47 država. Zbog vremenske razlike u Australiji je glasanje počelo sinoć u 21 sat. Posljednje biračko mjesto otvorit će se u 16 sati u Los Angelesu. Na birališta u  Mostaru birači su jutros došli i prije otvaranja, dodaje DIP. 

Pravo glasa na izborima ima 3.860.000 birača, oko 5.400 više u odnosu na prvi izborni krug, 22. prosinca. Tada se za dužnost predsjednika natjecalo 11 kandidata, no kako niti jedan nije dobio dovoljno glasova da bi bio izabran, u drugi je krug ušlo dvoje sa najviše glasova, Milanović i Grabar-Kitarović.Prvi krug sedmih izbora za predsjednika države imao je relativno visoku izlaznost, 51, 2 posto, glasovalo je 1, 9 milijuna birača, oko 100 tisuća  više u odnosu na 1. krug izbora prije pet godina. Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je birače da i danas iskoriste svoje pravo i izađu na birališta.

- Pozivamo birače da u nedjelju izađu na birališta i iskoriste svoje pravo na način kako to smatraju da treba biti, poručila je potpredsjednica Povjerenstva Vesna Fabijančić-Križanić.

Naglasila je da će ovi izbori biti provedeni kao i svi dosadašnji, pošteno i po najvišim standardima. Poslodavce koji će u nedjelju raditi DIP poziva da zaposlenicima omoguće izlazak na biračka mjesta.

Prvi izborni rezultati već u 20 sati

Prvi izborni rezultati bit će poznati već u 20 sati, DIP će ih objaviti na svojoj mrežnoj stranici i potom osvježavati svakih pet minuta. Podatke o odazivu, Povjerenstvo će objaviti u podne i u 17 sati.

 

U ime obitelji dostavila žalbu Ustavnom sudu na zabranu promatranja izbora

Udruga U ime obitelji izvijestila je u nedjelju da je dostavila u subotu, nakon što se pismeno očitovala DIP-u, žalbu Ustavnom sudu na Rješenje kojim se toj nevladinoj udruzi zabranjuje promatranje drugog kruga predsjedničkih izbora.

U žalbi, koja je dostavljena medijima, navodi da je "DIP nevaljano i sasvim arbitrarno donio predmetno Rješenje ne pozivajući se na (i ne posjedujući) pravnu osnovu po kojoj bi mogao u konkretnoj situaciji, u izbornom procesu prilikom biranja predsjednika Republike Hrvatske, dokinuti pravo jednoj nevladinoj udruzi promatranje rada izbornih povjerenstava i biračkih odbora na području Republike Hrvatske".

U ime obitelji tvrdi da zadovoljava sve uvjete propisane u Obvezatnim uputama DIP-a kako bi izbore mogla promatrati na biračkim mjestima Grada Zagreba, u izbornom povjerenstvu Grada Zagreba, u DIP-u i u APIS-u.

Ta udruga ističe da neovisno i nepristrano promatra izbore već pet godina, navodi se u žalbi Ustavnom sudu, te je u svakom izbornom ciklusu do sada javno dala svoje viđenje predsjedničkih kandidata, liste kandidata za Hrvatski sabor i na lokalnim izborima i dala preporuke biračima, a istodobno doprinosila transparentnosti izbornog procesa i poticanju svih birača da izađu na izbore.

"Udruga U ime obitelji je u prvom krugu predsjedničkih izbora pozvala birače da ne izaberu jednog kandidata, što je ponovila i u drugom krugu. Činjenica je da DIP U ime obitelji nije zabranio da zbog toga promatra izbore u prvom krugu - dokaz je proizvoljnosti i pristranosti DIP-a", ocjenjuje da nevladina udruga.

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

 

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 324 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr