Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
PRESS

Piše: Pero Kovačević

Rade nas glupanima i prodaju amaterske igrokaze, naravno sa suzama
Naslov o odgovornom činu uistinu odgovornih političara nećete tako skoro pročitati u našim medijima
 
Gabrijela Žalac
 

 

PRESS: Komentar

 

 

 

Predlažem da ovu kolumnu pročitaju Andrej Plenković i Gabrijela Žalac. Što su demokratska pravila, zašto se daje ostavka.

 

Rade nas glupanima i prodaju amaterske igrokaze, naravno sa suzama.

...

U zapadnoj demokraciji normalno je i uobičajeno podnošenje ostavki nakon što se sazna da je netko umiješan u skandal koji mu narušava vjerodostojnost ili da je na čelu resora u kojem se događaju skandalozne situacije.

Ako na Googleu ukucate ”ministar”, ”dužnosnik” i ”ostavka”, pojavit će se vijesti iz Njemačke, Japana, Rusije, Nizozemske, pa čak i Egipta. Kad je riječ o Hrvatskoj, tu su pretežito vijesti kako i zašto – ne daju ostavke.

 

Evo nekih od primjera zbog čega sve dužnosnici u uređenim državama daju ostavke:

  • Britanski ministar unutarnjih poslova Blanket ostavku je podnio jer je zatražio požurnicu za rješavanje radne dozvole dadilji svoje prijateljice.
  • Švedska ministrica Maria Borelisu je ostavku podnijela jer je dadilju zaposlila na crno.
  • Druga švedska ministrica je službenom karticom kupila čarape jer nije imala gotovine, novac za čarape odmah je vratila, ali je podnijela ostavku koja je prihvaćena.
  • Aida Hadžalić, bivša ministrica za visoko i srednje obrazovanje Kraljevine Švedske podnijela je ostavku nakon što ju je policija zaustavila za volanom i našla joj 0,2 promila alkohola u krvi.
  • Britanska zastupnica u parlamentu je podnijela ostavku zbog nepravilnosti u obračunu putnih troškova. Ostavku je dala i zbog činjenice da joj je muž službenom karticom platio najam dva filma u videoteci.
  • Francuska ministrica vanjskih poslova podnijela je ostavku nakon što se s ljetovanja umjesto komercijalnim letom vratila avionom tuniskog predsjednika.

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Bivši japanskog premijera Yukio Hatoyame je prije nešto više od šest godina podnio ostavku jer su neki od njegovih ministara dospjeli pod istragu zbog navodne korupcije, a nije, kako je priznao, ispunio ni obećanje da će izmjestiti američku vojnu bazu s Okinawe.

‘U dubini srca znam da nisam pogriješio ni ikome naudio. Ali kako bih bio siguran da rad mojih kolega ministara neće ometati konstantan publicitet, svojom voljom odlučio sam odrediti dan povlačenja’, kazao je 2. travnja 2008. Bertie Ahern, bivši premijer Republike Irske koji je na čelu zemlje bio 11 godina. Otišao je jer nije htio da njegovi osobni problemi utječu na zemlju, a zbog optužbi na račun njegovih osobnih financija tj. korupcije iz početka 90-ih.

Europa je puna primjera dobrovoljnog odlaska: Poljski ministar pravosuđa dao je ostavku nakon niza samoubojstava zatvorenika. Finski ministar vanjskih poslova, iako nerado, zbog erotskih SMS-ova koje je poslao striptizeti. Član mađarskog ministarstva socijalne skrbi zbog neslaganja s načinom tretiranja beskućnika. Nizozemska vlada zbog genocida u Srebrenici. I to deset godina nakon tog tragičnog događaja.

Osjećaj odgovornosti do danas je u Hrvatskoj pokazala tek šačica političara – bivši ministar turizma Niko Bulić zbog natječaja za turistički slogan Hrvatske na kojem je pobijedila njegova supruga.

Bivši ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin zbog lova s generalom Markačem, u vrijeme kada je general trebao biti u kućnom pritvoru. Zbog smrti pacijenata na dijalizi nakon afere Baxter otišla je ministrica zdravstva Ana Stavljenić Rukavina. Rukavina nije bila osobno odgovorna za neželjene smrti, ali je otišla zbog objektivne odgovornosti za propuste u njezinu resoru.

Ostale ostavke, poput Sanaderove ili Polančecove odnosno Bandićeve, zbog vožnje u alkoholiziranom stanju i bijega od policije su bile iznuđenje ostavke. Mediji su bivšu ministricu Mireli Holy učinili heroinom zbog njezine „iznuđene ostavke“,unatoč činjenici da je njezino lobiranje za „stranačke drugove“ normalan razlog za podnošenje ostavke u bilo kojoj uređenoj zemlji sa jasnim demokratskim standardima.

Posebna priča je slučaj Čačićeve ostavke i nebulozna obrazloženja Zorana Milanovića zašto je Čačić ostao na dužnosti nakon izrečene prvostupanjske presude. Jednako tako je i u slučaju ostavke Martine Dalić.

Prema tome,bez problema i dvojbe se može zaključiti-ostavka dužnosnika u Hrvatskoj je nepoznat pojam.

Naši političari politiku shvaćaju kao borbu za očuvanje fotelja pod svaku cijenu, a ne rad za dobrobit zajednice. Naravno da to ima i šire implikacije. Ako ljudi iz državnog vrha ne daju ostavke, to se prenosi i na druge razine. Zbog toga na ta mjesta dolaze nesposobni i na kraju najvišu cijenu plaćaju građani.

Stoga će ovaj scenarij u Hrvatskoj još dugo, dugo vremena biti znanstvena fantastika ili nezamisliv: kupili ste novine ili još bolje otvorili ste neki portal i dobro da ste upravo sjeli na stolac jer bi vas naslov „ Predsjednik Vlade podnio ostavku“, „gradonačelnik Bandić podnio ostavku „ili „Gradonačelnik i zastupnici Gradske skupštine Zagreb podnijeli ostavku zbog neispunjenih obećanja“ sasvim sigurno bi vas oborio s nogu.

 

No kako ne živite u državi odgovornih političara, Japanu, Švedskoj ili nekoj drugoj uređenoj državi, naslov o odgovornom činu uistinu odgovornih političara najvjerojatnije ipak nećete tako skoro pročitati na portalu ili u nekim našim novinama.

 

 

komentar

Foto: 1. DPCM/PIXSELL

 

 

 

 Autor: Pero Kovačević

 

 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Stavovi izraženi u ovom članku su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Domoljubnog portala CM. 

 

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 310 gostiju i nema članova online

A- A A+
Dijaspora treba imati više zastupnika u Saboru od manjinaca:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com