Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

"Omogućavanje što lakšeg ostvarenja biračkog prava osnovna je zadaća svake demokratske vlasti"

 
Narod odlučuje
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

Građanska iniciajtiva Narod odlučuje uputila je u četvrtak zahtjev predstavnicima državne vlasti i Nacionalnom stožeru civilne zaštite da se na sljedećim parlamentarnim izborima omogući biračima dopisno i elektroničko glasanje.

 

Održavanje dopisnog i elektroničkog glasanja, u okolnostima globalne pandemije, smanjilo bi opasnost od širenja zaraze i omogućilo da što više hrvatskih državljana koristi Ustavom zajamčeno pravo glasa, te bi povećalo legitimitet izbora, ističe se u zahtjevu upućenom Saboru, Vladi, predsjedniku Republike i članovima Nacionalnog stožera civilne zaštite.

...

Omogućavanje što lakšeg ostvarenja biračkog prava osnovna je zadaća svake demokratske vlasti, poručuje GI.

U EU-u je dopisno glasanje moguće u 19 od 27 država članica: Italiji, Austriji, Danskoj, Estoniji, Finskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Irskoj, Francuskoj, Portugalu, Slovačkoj, Rumunjskoj, Litvi, Luksemburgu, Nizozemskoj, Sloveniji, Španjolskoj, Švedskoj i odnedavno u Poljskoj, a u procesu njegova uvođenja su Češka i Latvija.

Hrvatska ima sve potrebne infrastrukturne preduvjete za učinkovitu provedbu oba načina glasanja, to je dokazala i organizacija mnogih djelatnosti u državi za vrijeme pandemije koronavirusa, ističe se u priopćenju.

Ako se, prema najavama iz vladajuće koalicije, parlamentarni izbori održe u srpnju, za vrijeme pandemije, to će sigurno dodatno smanjiti izlaznost birača, a time i  demokratski legitimitet izabranih saborskih zastupnika, kao i Vlade.

Suprotno tome, cilj bi trebao biti veća izlaznost birača, jači legitimitet Sabora i Vlade te zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske, navodi GI Narod odlučuje.

 

 

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

 

 

Novosti iz domovine

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 479 gostiju i nema članova online

A- A A+
Vaš izbor VBA:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com