Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

 Budnica, polaganje vijenaca, prelet aviona i misa, a navečer će biti održan koncert na Kninskoj državi, ali bez prisustva publike; očekuje se i govor umirovljenog generala Ante Gotovine

 
VRO Oluja
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

 

Još je deset dana do 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja", kojom je Hrvatska oslobodila najveći dio okupiranog teritorija.

 

Velika obljetnica ostat će zapamćena i zbog posebnih epidemioloških mjera kojima će se morati prilagoditi organizatori.

...

Vlada i predsjednik Republike usuglasili su se vezano uz program obilježavanja 25. obljetnice Oluje, a detalji će se znati idući tjedan, javio je za Dnevnik HTV-a naš reporter Šime Vučević. Predsjednik Zoran Milanović će večer uoči obilježavanja Oluje održati svečano primanje za ratne zapovjednike na Kninskoj tvrđavi.

Ondje će Milanović dodijeliti šest promaknuća u generalske činove dok će devetorica ratnih zpovjednika dobiti odlikovanja. To su Đuro Dečak, Miljenko Crnjac, Marijan Mareković, Luka Džanko, Noko Marinović, Vinko Vrbanac, Rahim Ademi, Damir Krstičević i Ante Kotromanović.

 

VRO Oluja

 

Što se tiče same svečanosti obilježavanja državni vrh neće biti na tvrđavi nego na glavnom kninskom trgu uz Spomenik pobjedi. Ondje će na velikom video zidu pratiti podizanje zastave na tvrđavi i čitanje imena poginulih.

Na Trgu će govore održati predsjednik, premijer i predsjednik Sabora, a očekuje se da će četvrti govornik biti umirovljeni general Ante Gotovina. Toga dana u Kninu neće izostati budnica, polaganje vijenaca, prelet aviona i misa, a navečer će biti održan koncert na Kninskoj državi, ali bez prisustva publike.

- Na svim onim mjestima, kao što je to dosad bilo, recimo, na tvrđavi, da se ispituju epidemiološki, već je sve ustvari evaluirano, uvjeti koji omogućavaju boravak određenog broja ljudi. Zna se i za najviši nivo i za srednji nivo i za donji nivo je upravo u tijeku, da sad ne prejudiciram jer nije na meni da govorim o tom velikom događaju, već su planovi za smještaj tog velikog broja ljudi napravljeni, tako da će to biti jedan potpuno adekvatan epidemiološki okvir, izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

 

 

Najsjajnija vojna operacija u hrvatskoj povijesti

 

Hrvatske snage krenule su u prodor iz 30 pravaca ovladavajući golemim prostorom i dovodeći neprijatelja u poluokruženje ili okruženje.

Već prvoga dana uspješno je izvedeno 80 posto svih planiranih borbenih zadaća. Najveći otpor Srbi su pružali na području Banovine i Korduna, no 8. kolovoza pokraj Topuskog dogovorena je predaja 21. kordunskog korpusa koju je potpisao pukovnik Čedomir Bulat, što je bio kraj operativnog dijela  Oluje. Sljedeći dan hrvatske snage ulaze u mjesto Srb, a dan poslije i u Vrginmost i Dvor na Uni. U operaciji su djelovala sva zborna područja, osim  Osijek i Južnog bojišta koji su provodili obrambeni dio.

Sudjelovalo je ukupno 127 tisuća ljudi, a gubici su bili maleni, u odnosu na ovakav opseg operacije: neznatno više od 200 poginulih i 1100 ranjenih. No s obzirom na to da je u sedam dana oslobođena gotovo 1/5 ukupne površine Republike Hrvatske operaciju „Oluja“ moramo nazvati najsjajnijom vojnom operacijom u hrvatskoj povijesti.

 

 

"Oluja" nije bila stvar izbora, već nužnost i neminovnost za slom srpskog naci-fašističkog projekta

 

Streteški, bila je to blistava vojno-redarstvena operacija, izvedena profesionalno, znalački, promišljeno, mudro i hrabro i u najvećoj mogućoj mjeri humano, sukladno međunarodnom ratnom pravu i odredbama Ženevske konvencije – što su na kraju priznala i relevantna tijela međunarodne zajednice.

U Oluji smo oslobodili 10.400 kmsvoje zemlje, ali i deblokirali Bihać koji je bio više od 1.200 dana pod srpskom opsadom i u potpunoj izolaciji uz prijetnju prave kataklizme koja je bila samo pitanje dana.

Hrvatska je ovom operacijom konačno osigurala i preduvjete za sklapanje mirovnog sporazuma u Daytonu i svršetak ratnog sukoba.

To su neporecive činjenice i jedina prava istina.

Na kraju, nikako ne smijemo zaboraviti i sve ono što je prethodilo Oluji (tijekom zime 1994. i proljeća 1995.),  vezano za zajedničke akcije HVO-a i HV-a, bez čega oslobađanje Hrvatske ne bi bilo moguće.

 

Autor: Mario Mehaković

Izvor: DPCM/Tomislav Šulj/Zlatko Pinter/HRT

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

Novosti iz domovine

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 338 gostiju i nema članova online

A- A A+
Podržavate li najavljeno uvođenje eura u RH?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com