Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

Britanski CH-17 Chinook, AH-64 Apache i AW-159 Wildcat i francuski helikopteri NH 90 Caiman te EC-665 Tiger

 
SWIFT-Response 19
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

SWIFT-Response 19

Helikopteri Kraljevskog ratnog zrakoplovstva Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske te helikopteri Ratnog zrakoplovstva Francuske Republike sletjeli su u ponedjeljak, 10. lipnja 2019. u vojarnu "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku povodom održavanja multinacionalne vojne vježbe Swift Response 19.

 

Britanske zračne snage stigle su u Zemunik s helikopterima CH-17 Chinook, AH-64 Apache i AW-159 Wildcat, a francuske zračne snage predstavljaju helikopteri NH 90 Caiman te EC-665 Tiger.

...

Dolazak savezničkih helikoptera u bazu Zemunik početak je vježbe Swift Response 19 koja završava 29. lipnja 2019., a u Republici Hrvatskoj se provodi u vojarnama "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku i "Josip Jović" u Udbini te na vojnim poligonima "Eugen Kvaternik" u Slunju i "Crvena zemlja" kod Knina. 


Riječ je o vježbi zračno-desantnih postrojbi savezničkih zračnih snaga Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog kraljevstva i Francuske Republike, u kojoj Hrvatska vojska sudjeluje s jednom ojačanom mehaniziranom satnijom Hrvatske kopnene vojske, opremljenom borbenim oklopnim vozilima Patria, u ulozi snaga suprotne strane (Opposing force – OPFOR) te pruža potporu zemlje domaćina (host nation support - HNS). 

 

SWIFT-Response 19

 

Vježbu Zapovjedništva američke vojske za Europu (U.S. Army Europe - USAEUR) vode Globalne snage za odgovor SAD-a (U.S. Global Response Force - GRF) u čijem je sastavu osam zemalja članica NATO-a: Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Nizozemska, Španjolska, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD, a vježba  se provodi na nekoliko lokacija u Hrvatskoj, Bugarskoj i Rumunjskoj. 

Swift Response 19 će prikazati strateško upošljavanje Globalnih snaga za odgovor, a cilj vježbe je promicanje stabilnosti i sigurnosti jugoistoka Europe, jačanje partnerstva te razvoj interoperabilnosti između savezničkih zemalja.

 

SWIFT-Response 19

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: MORH

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz domovine

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 262 gostiju i nema članova online

A- A A+
Podržavate li najavljeno uvođenje eura u RH?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com