Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

Pripadnici Oružanih snaga RH trenutno su angažirani u dvije borbene grupe, Poljskoj i Litvi

 
HRVCON
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

HRVCON

 

Pripadnici bitnice samohodnih višecjevnih lansera raketa (SVLR) 122 mm VULKAN Topničko-raketne bojne Gardijske mehanizirane brigade (GMBR) uspješno su proveli vježbu s bojevim gađanjem “VULKAN 20/1” na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” Slunj, 4. ožujka 2020. Ova je vježba sastavni dio trodnevnog završnog ocjenjivanja borbene spremnosti 6. hrvatskog kontingenta i označava završetak višemjesečnog obučavanja prije upućivanja u NATO aktivnost Ojačane prednje prisutnosti u Republici Poljskoj (NATO eFP BG-POL).

 

Vježbi su nazočili zamjenik zapovjednika i načelnik stožera HKoV general bojnik Boris Šerić, časnik za provedbu vježbe brigadir Ivan Jenjić, načelnik stožera GMBR te direktor vježbe pukovnik Ante Lovrić, zapovjednik Topničko-raketne bojne GMBR.

 

HRVCON

 

Završno ocjenjivanje spremnosti postojbe, sukladno NATO kriterijima, provodi Ocjenjivački tim Hrvatske kopnene vojske na čelu s bojnikom Predragom Srđenovićem, pripadnikom Topničko-raketne pukovnije Hrvatske kopnene vojske.

Tim za nadzor ocjenjivanja Glavnog stožera OS RH pratio je primjenu standarda, metodologiju i procedure ocjenjivanja borbene spremnost kopnenih snaga (CREVAL) i nacionalnih dokumenata koji propisuju pripremu i upućivanje pripadnika Oružanih snaga RH u operacije potpore miru.

Direktor vježbe VULKAN 20/1 pukovnik Ante Lovrić rekao je: “Kroz vježbu su demonstrirane sposobnosti svih sastavnica 6. HRVCON-a i ocijenjeno je stanje njihove spremnosti što je i bio glavni cilj vježbe. Ono što je bitno za istaknuti jest da su postrojbe podigle razinu osposobljenosti za djelovanje u multinacionalnom okružju”.

 

HRVCON

 

Glavninu 6. HRVCON-a čine pripadnici Bitnice SVLR Topničko-raketne bojne GMBR, potom tim Vojne policije, nacionalni element potpore s timom za Komunikacijsko-informacijske sustave i stožerno osoblje. Kontingentom zapovjeda satnik Antonio Burazer zapovjednik bitnice SVLR 122 mm VULKAN, koji je ovom prigodom rekao: “Kao zapovjednik kontingenta izuzetno sam zadovoljan predanošću i motivacijom svih pripadnika kontingenta koje su pokazali tijekom preduputne obuke i samog ocjenjivanja borbene spremnosti”.

Upućivanje 80 pripadnika 6. HRVCON-a u sastav borbene grupe pod vodstvom SAD-a očekuje se u travnju ove godine. Borbena grupa smještena je na vojnom poligonu “Bemowo Piskie” na sjeveroistoku Poljske. U njezinom sastavu, pored pripadnika oružanih snaga SAD i Hrvatske, nalaze se i pripadnici oružanih snaga Rumunjske i Ujedinjenog Kraljevstva, kao i zemlje domaćina, Republike Poljske.

Tijekom šestomjesečnog boravka u Poljskoj naši će vojnici, skupa sa saveznicima, provoditi obuku i zajedničko uvježbavanje te brojnim vježbama i aktivnostima u zajednici demonstrirati sposobnost odvraćanja i odlučnost NATO saveza da pruži potporu i sigurnost našim domaćinima.

Ova multinacionalna borbena grupa jedna je od četiri na istočnim granicama NATO saveza. Nazive su dobile po zemlji domaćinu, tako se aktivnost NATO ojačane prednje prisutnosti, uz Poljsku, provodi u Litvi, Latviji i Estoniji. Pripadnici Oružanih snaga RH trenutno su angažirani u dvije borbene grupe, Poljskoj i Litvi.

 

HRVCON

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: MORH

 

Novosti iz domovine

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 733 gostiju i nema članova online

A- A A+
Dijaspora treba imati više zastupnika u Saboru od manjinaca:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com