Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
PRESS

Piše: Liljana Benčik

Pučka pravobraniteljica napada pristrano, manipulativno i ultimativno
Selektivna sudska praksa po Lori Vidović
 
Marko Perković Thompson
 

 

PRESS: Komentar

 

 

 

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović napada pristrano, manipulativno i ultimativno, sa selektivnom sudskom praksom koja njoj odgovara, a Zakonu ni traga!

 

Pravobraniteljica Vidović: "Što MUP poduzima povodom Thompsonovih Facebook objava s pozdravom Za dom spremni?"

...

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović ne pita hoće li MUP nešto poduzeti, nego se po njoj podrazumijeva da MUP mora poduzeti? A po kojem Zakonu ne piše i ne pita.

http://ombudsman.hr/hr/naslovna/novost/1542-sto-mup-poduzima-povodom-thompsonovih-facebook-objava-s-pozdravom-za-dom-spremni

“Budući da iz prakse međunarodnih i nacionalnih sudova, među kojima je i praksa Ustavnog suda, proizlazi da je korištenje sintagme za dom spremni  protupravno” piše Lora Vidović pozivajući se na praksu, a ne na Zakon, jer kao pravnik zna da pozdrav ”Za dom spremni” koji se koristio u Domovinskom  ratu nije zakonom zabranjen.

I zbog čega bi MUP trebao nešto poduzimati kada nije Zakonski zabranjeno? Valjda zato što to naređuje Pučka pravobraniteljica?

A ona po Zakonu o Pučkom pravobranitelju nikome ne naređuje, nego  prati, ukazuje i surađuje:

 

Članak 4.

Pučki pravobranitelj promiče i štiti ljudska prava i slobode te vladavinu prava razmatrajući pritužbe o postojanju nezakonitosti i nepravilnosti u radu državnih tijela, tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, pravnih osoba s javnim ovlastima te pravnih i fizičkih osoba u skladu s posebnim zakonima (u daljnjem tekstu: tijela).

Članak 5.

U području promicanja ljudskih prava i sloboda pučki pravobranitelj prati stanje i ukazuje na potrebu njihove zaštite, obavlja istraživačko-analitičku djelatnost, razvija i održava bazu podataka i dokumentacije, pravodobno i redovito informira javnost i zainteresirane sudionike, aktivno potiče i održava suradnju s organizacijama civilnog društva, međunarodnim organizacijama i znanstvenoistraživačkim institucijama te potiče usklađivanje zakonodavstva s međunarodnim i europskim standardima i njihovu primjenu.

Ustavnost zakona i drugih propisa

Članak 6.

(1) Pučki pravobranitelj prati usklađenost zakona i drugih propisa s odredbama Ustava Republike Hrvatske i međunarodnim pravnim aktima koji su dio unutarnjeg pravnog poretka Republike Hrvatske.

(2) Pučki pravobranitelj ima pravo podnijeti zahtjev za pokretanje postupka ocjene suglasnosti zakona s Ustavom i ocjenu suglasnosti drugih propisa te općih akata s Ustavom i zakonom.

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Selektivna sudska praksa po Lori Vidović

Lora Vidović poziva se na sudsku praksu ,  ali selektivno ”Ustavni sud izrijekom je naveo kako Hrvatska nije slijednica NDH ni po kojoj osnovi te ponovio kako Ustav nije vrijednosno neutralan. Sličan stav zauzeo je i Visoki prekršajni sud koji je odlukom od 17. listopada 2018., ali i ranijim odlukama, taj pozdrav nedvojbeno okarakterizirao kao remećenje javnog reda i mira, jer se radi o pozdravu koji se koristio u ustaškom režimu, pokretu izniklom iz fašizma i utemeljenom i na rasizmu, koji među ostalim, simbolizira podcjenjivanje žrtava zločina protiv čovječnosti.”

Točno je da Hrvatska nije sljednica NDH, i zamislite Ustav nije vrijednosno neutralan, ma što to značilo, nigdje Zakona po kojem je protuzakonit. Uostalom M. P. Thompson koristio je taj pozdrav u Domovinskom ratu, a ne u NDH.

Začuđujuće je da g.Lora Vidović niti jednom riječju ne spominje Domovinski rat, a zna da je pjesma Čavoglave spjevana u vrijeme najveće agresije JNA i Srbije na Hrvatsku, što je M.P.Thompson i napisao na svojoj stranici. Začuđuje i nespominjanje Dokumenta dijaloga, Vijeća za suočavanje s prošlošću i njegovoh preporuka. Očita namjerna manipulacija

Već više puta viđena prazna manipulativna  demagogija Lore Vidović, koja  navodi samo primjere kojim potvrđuje svoju hajku na M.P.Thompsona , Domovinski rat i hrvatske branitelje, koji su ratovali i ginuli sa pokličem  Za dom spremni, a “zaboravlja slučajno spomenuti pozitivnu sudsku praksu.

E pa da je podsjetim na primjere koje je ona izostavila, jer se ne uklapaju u njenu optužbu i zahtjev  MUP-u. Kod Lore Vidović je to čisto svjetonazorsko pitanje, jer zna da ne postoji zakonski okvir, ni članak nekog zakona na koji bi se pozvala.

Pa kako se nije Lora Vidović pozvala na sudsku praksu koja je oslobodila ”Za dom spremni, evo joj primjera:

  • Uporaba pozdrava Za dom spremni amnestirana je i prošle godine na Prekršajnome sudu u Slunju kada je oslobođen pjevač Marko Perković Thompson. Policija se tada nije žalila na tu presudu pa je ona pravomoćna. Sutkinja je objavila kako  pjevač nije kriv. U obrazloženju presude sutkinja je rekla kako nije dokazano da je pjevač počinio prekršajno djelo kako mu je to optužnim prijedlogom stavljeno na teret.  Dodala je kako je pjesma izvođena u originalnom, izvornom obliku, te da nije došlo do narušavanja javnog reda i mira niti su upućivane političke poruke. Naglasila je i kako je pjesma izvođena na radijskim postajama od 1990-ih godina. Nadalje, pozdrav “Za dom spremni” koristio je kao sastavni dio pjesme “Bojna Čavoglave”. M. P. Thompson je i prošle  godine započeo koncert u Glini, održan u povodu Dana pobjede,s pjesmom Bojna Ćavoglave  koja počinje s tim pozdravom. Za razliku od prošle godine, policije  nije ni podnijela prijavu objasnivši to sudskom praksom koja odbacuje prijave takve vrste.
  • 13. srpnja 2018. sutkinja Čakalić je istaknula je kako ‘sporna zastava predstavlja obilježe sastavnog dijela Hrvatske vojske, HOS-a koja je službeno registrirana i predstavlja izraze volje i legaliteta vlasti RH te je korištena u spomen na obrambene postrojbe Hrvatske vojske iz Domovinskog rata. Tijekom postupka nije utvrđeno da bi dio javnosti što je ista zastava istaknuta, niti postoji prijava javnosti. Kako je sporna zastava legalna zastava države Hrvatske te se istom nisu veličale negativnosti već je kao simbol korištena onako kako se treba koristiti u spomen na obrambene postrojbe Hrvatske vojske iz Domovinskoga rata, sud je okrivljenoga oslobodio optužbe za prekršaj koji mu je optužnim prijedlog stavljen na teret’, 
  • Marinko Jurasić u Večernjem listu podsjeća da je lani u veljači prekršajni sudac u Daruvaru Petar Malivuk Jovanović oslobodio vukovarskog dragovoljca, pripadnika HOS-a Damira Markuša koji je na promociji svoje knjige o obrani Vukovara i Bogdanovca publiku pozdravio sa “za dom”, a oni su uzvratili “spremni!”.

https://narod.hr/hrvatska/odvjetnik-karacic-o-trecoj-oslobadajucoj-presudi-za-dom-spremni-radi-se-o-legalnoj-zastavi-s-legalnim-grbom

 

Pučka prevobraniteljica da pojača efekt svojih optužbi, navodi da  FB stranicu M.P.Thompsona posjećuju i maloljetnici “Posebno istaknuvši da među brojnim pratiteljima službene Facebook stranice pjevača Marka Perkovića ima i maloljetnih osoba, pravobraniteljica je zatražila od MUP-a da ju obavijesti je li protiv koga pokrenuo odgovarajući postupak, te ukoliko nije, obrazloženje zašto:

Ovakav zahtjev ne bi napisao nitko iole informatički pismen. Naime stranicu je posjetilo 121000, osoba pa bi Policija trebala ispitati 121 tisuću osoba da utvrdi tko je od njih maloljetan??? A usput da konstatiram da FB profil ne mogu otvoriti maloljetne osobe.

 

 

 

komentar

Foto: 1. DPCM

 

 

 

 Autor: Liljana Benčik

 

 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Stavovi izraženi u ovom članku su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Domoljubnog portala CM. 

 

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 211 gostiju i nema članova online

A- A A+
Dijaspora treba imati više zastupnika u Saboru od manjinaca:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com