Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
PRESS

Piše: Mario Maks Slaviček

Oprostite im jer ne znaju... ili učitelj vrijedi onoliko koliko mu vrijede učenici!
Vi koji ne želite predstavnike crkve na "svom" fakultetu, gdje bi studirali da nije bilo te iste crkve?

 

 
Filozofski fakultet
 

 

PRESS: Komentar

 

 

 

 

Naletjeh na RTL Danas prebirući po TV programima i vidjeh posjetu predstavnika triju religija Filozofskom Fakultetu u Zagrebu: rabin, katolički svećenik i imam.

 

Po ustaljenom običaju oni koji se tamo obrazuju dočekaše ih ponajbolji reklo bi se studenti na nož, protestom, ružnim riječima i neskrivenom mržnjom, spram onoga što predstavljaju. Baš onako kako su to naučili od predavača im i profesora bit će, možda čak i od roditelja ateista, agnostika i komunista. Vjerni i odani svojoj "religiji" komunizmu i tzv. 'antifašizmu' koji niječu zabranjuju i progone svaku vrst vjere i religije, osim vjere u Tita, 'zvezdu petokraku' i 'komunističku partiju'.

...

Uzvikuju kako tim ljudima od vjere i religije nije mjesto na, pazite sad ovo, "njihovom" fakultetu. Jadna čeljad, ignorantska, neinformirana i zavedena.

Pohađaju fakultet a nitko ih nije naučio kako je najveći dio obrazovnih ustanova, škola, fakulteta osnovala upravo crkva, džamija i sinagoga. Pa tako i u Hrvatskoj taj "njihov" fakultet nije iznimka, no to ih nije čini se nitko od veleučenih im profesora naučio.

Istine radi, eto uzimam si za pravo poučiti ih, iako znam kako će mi to zamjeriti, no istina se ne može sakriti ni Titinom slikom ni zvizdom petokrakom. A istina kaže slijedeće:

Povijest Filozofskoga fakulteta datira od 23. rujna 1669. godine kada se diplomom rimskoga cara i ugarsko-hrvatskoga kralja Leopolda I. priznaju status i povlastice sveučilišne ustanove tadašnjoj isusovačkoj Akademiji u slobodnom kraljevskom gradu Zagrebu.

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Od 1692. godine Filozofski studij u Zagrebu počinje i formalno-pravno djelovati kao Neoacademia Zagrabiensis, javnopravna visokoškolska ustanova. Akademija ostaje u rukama isusovaca više od jednog stoljeća, do godine 1773., kada papa Klement XIV. raspušta isusovački red. Godine 1776. carica i kraljica Marija Terezija dekretom osniva Kraljevsku akademiju znanosti (Regia scientiarum academia) s tri studija ili fakulteta: Filozofskim, Bogoslovnim i Pravnim.

 

Sveučilište u Zagrebu

Povijest Sveučilišta u Zagrebu datira od srednjeg vijeka kada su, zagrebački biskup Stjepan II Babonić (1225.-47.) i bl. Augustin Kažotić (1303.-22.), radili na uspostavi studija bogoslovije i filozofije. Pravi počeci visokog školstva javnog karaktera javljaju se 1607. godine otvaranjem isusovačke gimnazije na kojoj je započeo filozofski studij 1662. godine. Formalni početak Sveučilišta u Zagrebu smatra se 23. rujna 1669. godine kada su diplomom rimskog cara i ugarsko-hrvatskog kralja Leopolda I. priznati status i povlastice sveučilišne ustanove tadašnjoj isusovačkoj Akademiji u slobodnom kraljevskom gradu Zagrebu.

Dakle , neka zaključimo. Vi koji ne želite predstavnike crkve na "svom" fakultetu, zamislite si biste li imali gdje studirati da nije bilo te iste crkve. Možda mislite kako biste onda studirali u nekom od europskih gradova Beču, Pešti, Pragu? Razočarali biste se i u tim su gradovima fakultet, škole i druge znanstvene ustanove osnovale baš vjerske institucije, u ovom slučaju crkve, u drugim dijelovima svijeta džamije, ili sinagoge...

 

No, čini se kako danas na tom Filozofskom fakultetu stvaraju neka mi Bog oprosti, ignorante i neznalice....

 

komentar

 

 

Foto: 1. DPCM / scrshot RTL

 

 Autor: Mario Maks Slaviček

 

 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

Stavovi izraženi u ovom članku su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Domoljubnog portala CM.

 

 

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 621 gostiju i nema članova online

A- A A+
Dijaspora treba imati više zastupnika u Saboru od manjinaca:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com