Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
PRESS

Piše: Pero Kovačević

Ključni problem koji koči demokratizaciju hrvatskog društva jest nepostojanje jasne razlike između moći i vlasti
Demokratski deficit postoji samo u državi u kojoj vlast nije ograničena zakonom

 
Pero Kovačević
 

 

PRESS: Komentar

 

 

 

Temeljni problem hrvatske političke stvarnosti jest odnos između moći i vlasti.

 

Sjetite se onog bahatog nastupa Andreja Plenkovića i njegovih riječi: "Ja mogu što hoću".  Nažalost, oni mogu što hoće, a zašto je tako?

...

Sa vlašću stječu moć i nisu ograničeni zakonom. Ta dva, naoko istovjetna pojma, razlikuju se u svojoj biti. Naime, moć je utjecaj kojega posjeduju pojedinci ili grupe da svoju volju nametnu drugima, bez obzira na njihove interese ili ideje. Moć se može nametati silom, uvjeravanjem ili novcem.


Moć se kao zasebna cjelina, ili društvena pojava, pojavljuje u svim segmentima svakodnevnog života, bilo u jačem, ili slabijem vidu, pa zbog toga smatram da ju je korisno proučavati. Pored toga što je dao nekoliko teorija moći, Max Weber je dao i definiciju vlasti, gdje kaže da je vlast povezana direktno s moći i da je ona njen manifest, odnosno oblik njenog manifestiranja.

Posjedovanje moći, te vlast u svakom slučaju daju ljudima osjećaj superiornosti i više vrijednosti što ljudi vrlo često znaju zloupotrijebiti, a sve zbog stjecanja vlastitih privatnih probitaka i koristi. Moć se obično stiče materijalno dobrim stanjem i položajem u društvu.


Ono što ovdje mene zanima jest odnos moći i političke moći, odnosno odnos moći i vlasti u Hrvatskoj.


Vlast se definira kao institucionalizirani oblik moći. Ključna riječ ovdje je "institucionalizirani." Dakle, vlast je moć, ali institucionalizirana, a to znači da je podijeljena na političke stranke i državnu birokraciju. Vlast je moć koja je ograničena zakonom.


U društvima u kojima vlada ovakva podjela nije moguć demokratski deficit . Ključni problem koji koči demokratizaciju hrvatskog društva jest nepostojanje jasne razlike između moći i vlasti.

 Problem svih problema i temeljni razlog nefunkcioniranja pravne države u Hrvatskoj je upravo u tome što je vlast moć koja u biti nije ograničena zakonom.

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

 

komentar

 

 

Foto: 1. DPCM

 

 Autor: Pero Kovačević

 

 

 

 

 

 

 

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 359 gostiju i nema članova online

A- A A+
Podržavate li članstvo Ukrajine u NATO-u?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com