Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

"Kao ministar obrane spreman sam preuzeti političku odgovornost za ovaj događaj"

 
Krstičević
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

Izjave ministra obrane Danira Krstičevića, brigadnog generala Kreše Tuškana i viceadmirala Roberta Hranja povodom napada na hrvatske vojnike u Afganistanu.

 

Nažalost, rano jutros dogodio se napad na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu, u Afganistanu. Prema zadnjim informacijama imamo tri ozlijeđena hrvatska vojnika, od kojih je jedan zadobio teške tjelesne ozljede glave i nalazi se u životnoj opasnosti. Ostala dvojica vojnika zadobila su teže ozljede, ali se nalaze van životne opasnosti. Konkretno se kod jednog pripadnika radi o lomu noge, a kod drugog o ozljedi ruke. Radi se izoliranom napadu, a svi ostali pripadnici hrvatskog kontingenta su na sigurnom. Naši časnici su s obitelji stradalih vojnika kako bi im pružili svu potrebnu pomoć.

Teško stradali vojnik rođen je 1992. i pet godina je u HV-u. Još jedan je vojnik rođen 1992. i pet godina u sustavu, a treći je 1987. i 12 godina je u sustavu.

Nema gore stvari od stradavanja vojnika. Bili smo danas kod njihovih obitelji. Kao ministar obrane spreman sam preuzeti političku odgovornost za ovaj događaj. Ministarstvo obrane i Vlada RH pružit će svu moguću pomoć.  Zgroženi smo, osuđujemo ovakav napad na hrvatske vojnike koji sudjeluju diljem svijeta u potpori mira i sigurnosti. Hrvatska vojska i dalje će se boriti za demokratske vrijednosti, mir i stabilnost u svijetu.

 

Kabul

 

Brigadirni general Krešo Tuškan opisao je detaljno napad. Rekao je da je u 8.45. po lokalnom vremenu na 200 metara od kampa Lajon, prema izvješćima očevidaca, došlo do zalijetanja trokolice motocikla s navodnim bombašem samoubojicom u treće vozilo gdje je došlo do eksplozije, prevrtanja vozila i ozljede naših pripadnika.

Ozlijeđeni su pripadnici specijalnih snaga Hrvatske vojske koji u Afganistanu djeluju u okviru specijalnih snaga, njihova zadaća je savjetovati menadžment središta za obuku specijalne policije, kako organizirati i provoditi obuku.

"Najoštrije osuđujemo ovaj događaj. Naši vojnici sudjeluju kao savjetnici i mentori, ne sudjeluju u borbama, pomažu razvoju afganistanskih sigurnosnih snaga. U tom smislu je ovaj napad teško razumljiv", rekao je viceadmiral Robert Hranj.

"Nažalost, usprkos svim pripremama, uvježbanjima i treninzima događaju se ovakve situacije koje su vezane uz prirodu vojnih operacija. Želim izraziti nadu da će se svi naši vojnici brzo oporaviti i da ćemo ih brzo vidjeti u Hrvatskoj. Njima se pruža maksimalna medicinska pomoć u bolnici u Bagramu. Oni će biti prebačeni u Hrvatsku. Pruža se i psihološka pomoć njihovim obiteljima."

 

Resolute Support

Misija Resolute Support je NATO vođena misija za obuku, pomoć i savjetovanje afganistanskih snaga sigurnosti i obrane te institucija u kojoj Republika Hrvatska trenutno sudjeluje s 99 pripadnika Hrvatske vojske u okviru 10. hrvatskog kontingenta (zaključno s 24. srpnja 2019.). Zapovjednik 10. HRVCON-a je brigadir Dragiša Konsa. Pripadnici 10. hrvatskog kontingenata u misiji Resolute Support raspoređeni su na dvije lokacije, Kabul te Mazar-e Sharifu.

Misija je uspostavljena 1. siječnja 2015., kao nastavak operacije ISAF. Naime, Republika Hrvatska je započela svoje prvo sudjelovanje u NATO vođenoj operaciji ISAF u Afganistanu još 2003. godine.

Okosnica dosadašnjeg angažmana Republike Hrvatske u Afganistanu bilo je upućivanje mentorskih, odnosno savjetodavnih timova za obuku afganistanske vojske, mentorskih odnosno savjetodavnih timova za obuku civilne policije te drugih elemenata za obuku afganistanskih sigurnosnih snaga te snaga zaštite.

Od 2003. godine pa do danas u NATO vođenim operacijama, misijama i aktivnostima sudjelovalo je preko 6700 pripadnika Oružanih snaga RH. Dajući svoj doprinos operacijama i misijama NATO saveza, Hrvatska ispunjava svoje međunarodne obveze u stabilizaciji kriznih žarišta, razvija sposobnost vlastitih Oružanih snaga te prenosi prethodno stečena znanja.

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: DPCM/MORH/Hina/HRT

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz domovine

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 235 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com