Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

PRESS
HRVCON

Ozlijeđena su tri vojnika, jedan je u životnoj opasnosti

 
Kabul
 

 

PRESS

 

 

Kabul

 

Jutros oko 8.30 u Kabulu u Afganistanu kolonu vozila u kojoj su bili i pripadnici Hrvatske vojske napao je bombaš samoubojica. Ozlijeđena su tri vojnika, jedan je u životnoj opasnosti.

 

"Rano jutros dogodio se napad na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu u Afganistanu. Prema zadnjim informacijama imamo tri ozlijeđena hrvatska vojnika od kojih je jedan (27) zadobio teške tjelesne ozljede glave i nalazi se u životnoj opasnosti, ostala dvojica vojnika (27, 32) zadobila su teške ozljede, ali se nalaze izvan životne opasnosti", rekao je na izvanrednoj konferenciji za novinare ministar obrane Damir Krstičević.

...

"Kod jednog pripadnika se radi o lomu noge, a kod drugog o ozljedi ruke. Radi se o izoliranom napadu, a svi ostali pripadnici hrvatskog kontingenta su na sigurnom. Naši časnici su s obiteljima stradalih vojnika kako bi im pružili podršku", rekao je.

"Ozlijeđeni su pripadnici zapovjedništva specijalnih snaga koji u Afganistanu djeluju u Special operation advisory group pod britanskim vodstvom. Njihova je zadaća savjetovanje u afganistanskom trening centru za specijalnu policiju. Njihova je zadaća savjetovati menadžment afganistanskog središta za specijalnu policiju", pojasnio je Krešimir Tuškan.

"Naš tim je u 8.15 krenuo na zadaću s pet neborbenih oklopnih vozila. U svakom od vozila bila su tri pripadnika oružanih snaga. Kolona je krenula u 8.15 prema aerodromu i plan je bio da se dva vozila odvoje prema kampu gdje su išli pokupiti pravnog savjetnika i njegovog suradnika koji su trebali zajedno ići na zadaću.

Tri vozila su nastavila put prema kampu Lion. U 8.45 po lokalnom vremenu ispred kampa, na dvjesto metara od kampa, došlo je do zalijetanja trokolice motocikla s navodnim bombašem samoubojicom u treće vozilo. Prvo su na lice mjesta izašle afganistanske snage, a zatim iz kampa Hkaia zaštitne snage kampa i osigurale perimetar i pružile pomoć ozlijeđenima.

U tom kampu je medicinska ustanova pružila medicinsku pomoć, a dvojica su zračnim snagama transportirani u Bagram u medicinsku ustanovu trećeg, najvišeg stupnja. U tijeku je očevid i istraga. Dok istraga ne završi nećemo imati jasnu situaciju", pojasnio je Tuškan i dodao kako hrvatske snage u Afganistanu nastavljaju redovite zadaće uz pojačane mjere opreza, a dobili su upute da se jave svojim obiteljima.

Robert Kranj je u ime svih pripadnika OS i načelnika Glavnog stožera izrazio žaljenje zbog ovog događaja. "Svi naši vojnici u Afganistanu sudjeluju kao savjetnici i mentori, ne sudjeluju u borbenim operacijama. Pomažu organiziranju afganistanskih sigurnosnih snaga pa je ovaj napad teško razumljiv. Unatoč svim pripremama događaju se ovakve situacije, nadam se da će se svi vojnici uspješno oporaviti i da ćemo ih ubrzo vidjeti u Hrvatskoj", rekao je i pojasnio kako će vojnike čim to bude moguće dovesti u Hrvatsku.

Ministar obrane Krstičević još je jednom ponovio kako je sada najvažnije zbrinuti stradale pripadnike vojske i da im se pruži sva moguća njega.

"Mislim da se to čini i u ovom trenutku i da će se činiti i dalje. Žao mi je što se ovo dogodilo, nema gore stvari od stradanja vojnika i suosjećamo s njhovim obiteljima.

Bili smo već jutros kod tih obitelji, a nakon završetka konferencije idem kod obitelji najteže stradalog. Kao ministar obrane spreman sam preuzeti političku odgovornost za ovaj događaj, MORH i Vlada pružit će svu moguću pomoć. Zgroženi smo ovim događajem, osuđujemo ovaj napad na hrvatske vojnike.

Hrvatska vojska će se i dalje snažno boriti za mir i stabilnost u svijetu. Svi naši vojnici u ovoj operaciji sudjeluju u mentorskim i savjetničkim ulogama i ova aktivnost je bila svakodnevna i svaki dan su išli u kamp savjetovati afganistansku specijalnu policiju. Svaka operacija nosi svoj rizik i nažalost sad smo se imali priliku u to uvjeriti", rekao je ministar na konferenciji za novinare.

Ozlijeđeni vojnici su iz Osijeka, Vinkovaca i Sesveta.

Afganistanski mediji prenose kako su talibani preuzeli odgovornost za najnoviji napad. 

Deseti hrvatski kontingent sa 104 pripadnika od ožujka boravi u Afganistanu

Deseti hrvatski kontingent (HRVCON), čija su trojica pripadnika ranjena u srijedu ujutro u napadu bombaša samoubojice u Kabulu, boravi u Afganistanu od ožujka ove godine u sklopu NATO-ove misije "Odlučna potpora", a broji ukupno 104 pripadnika, od kojih je 14 žena.

U sklopu hrvatskog kontingenta u Afganistan otišao je i 41 pripadnik Oružanih snaga partnerskih A5 zemalja od kojih je 31 pripadnik Vojske Crne Gore, šest Armije Sjeverne Makedonije, dva OS-a Albanije te dva pripadnika OS-a Bosne i Hercegovine.

Pripadnici 10. HRVCON-a raspoređeni su u Zapovjedništvu za obuku, savjetovanje i pomoć - Sjever TAAC-N (Train Advise and Assist Command – North) u Mazar-e-Sharifu i Zapovjedništvu misije RS - HQ RS u Kabulu, a uz savjetničke zadaće afganistanske vojske i policije te njihovih institucija za obuku i izobrazbu, pripadnici kontingenta obavljaju zadaće zaštite i sigurnosti savjetničkih timova te stožerne dužnosti u zapovjedništvima misije.

U Afganistanu je od 2003. godine kroz misiju ISAF (International Security Assistance Force), a zaključno s devetim hrvatskim kontingentom, koji se trenutno nalazi u području misije Odlučna potpora, ukupno sudjelovalo 5374 pripadnika i pripadnica Oružanih snaga Republike Hrvatske.

 

Foto: FaH

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: Hina/Jutarnji/N1

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 242 gostiju i nema članova online

A- A A+
Dijaspora treba imati više zastupnika u Saboru od manjinaca:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com