Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

RATOVI

U VIHORU RATA
Tenkovi koji vladaju bojnim poljima svijeta
Snaga čelika - najbolji tenkovi na svijetu

Tenk Leopard

 

 

 

MERKAVA IV

Ako itko ima iskustva u korištenju tenkova u borbi tada su to Izraelci, a rezultat njihova iskustva su Merkava tenkovi. Posljednja inačica Merkava IV se smatra jednim od najbolje zaštićenih tenkova u svijetu, a opremljena je novim sustavom upravljanja paljbe te modularnim oklopom. Posebnost Merkave je što je motor smješten naprijed, te tako djeluje kao dodatna zaštita u slučaju pogotka, dok je u stražnjem dijelu odjeljak u koji mogu stati vojnici. Merkava IV se nalazi samo u naoružanju Izraela pošto tenk nije ponuđen za izvoz.

 

Merkava IV

 

T-90

Iako nije sofisticiran kao tenkovi sa Zapada, te se ne može pohvaliti dobrim odnosom snage i težine, zbog svoje pristupačne cijene od tri milijuna dolara, ruski T-90 je danas komercijalno najuspješniji tenk na tržištu. Osim u naoružanju Rusije, nalazi se i u vojskama Azerbajdžana, Turkmenistana, Indije, Alžira i Venezuele. Zbog svog malog profila teško ga je pogoditi, a može ispaljivati i protutenkovske projektile bez dodatne prilagodbe. Veliki nedostatak ovog tenka je što mu je streljivo smješteno u kupoli bez dodatne zaštite, što u slučaju pogodka može imati katastrofalne posljedice.

 

T-90

 

LEOPARD 2A7

Izuzetno uspješna porodica njemačkih tenkova Leopard dobila je nedavno i najnoviju inačicu A7. Nastavljajući dokazani i uspješni dizajn Leoparda 2, A7 inačica ima dodatni oklop i poboljšanu elektroniku. Leopard 2A7 je odlično zaštićen od opasnosti u urbanim središtima (gdje se danas i vodi većina borbi) te zahvaljujući svom moćnom topu i naprednom sustavu paljbe ima bolji domet i bolju preciznost od ostalih tenkova. Opremljen je i moćnijim motorom koji razvija 1.500 KS te mu je, unatoč povećanju težine, povećana i pokretljivost. Nijemci planiraju modernizirati svoje Leopard 2 tenkove na ovu inačicu, dok je Saudijska Arabija naručila 200 tenkova.

 

Leopard

 

AMX LECLERC

Kada je ušao u službu 1992. godine Leclerc je bez sumnje bio najmoderniji tenk na svijetu, a neke od njegovih dizajnerskih karakteristika kasnije su upotrebljene i na drugim Zapadnim tenkovima. Leclerc je ujedno bio prvi Zapadni tenk koji je koristio automatski top, zbog čega je posada sa standardna četiri člana smanjena na tri. Krasi ga dobri kompozitivni oklop na koji se mogu dodavati modularni dijelovi, te izvrsni 1.500 KS moćni motor, kao i hidropneumatski ovjes. Zbog iznimno visoke cijene nalazi se samo u naoružanju Francuske i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

 

AMX Leclerc

 

K2 BLACK PANTHER

Black Panther, koji tek ulazi u serijsku proizvodnju, je trenutno jedan od najnaprednijih tenkova na svijetu. Ponos južnokorejske industrije koristi kompozitivni oklop neotkrivenog tipa kao i eksplozivno reaktivne module. Opremljen je i aktivnom zaštitom i sustavom protumjera, te izvrsnim njemačkim 120 mm topom kojim su opremljeni i najnoviji Leopardi 2. Njegov najmoderniji sustav upravljanja paljbom mu omogućuje da prati i otvara vatru na zemljane ciljeve, ali i niskoleteće helikoptere, bez pomoći članova posade! Impresivnu opremu nadopunjuje i moćni diesel motor te vrhunski hidropneumatski ovjes. Zbog svega toga cijena mu je preko osam milijuna dolara.

 

K2 Black Panther

 

M1A2 ABRAMS

Vjerojatno najpoznatiji tenk na svijetu je američki Abrams koji je, u različitim inačicama, do danas proizveden u više od 9.000 primjeraka. Najnovija inačica je M1A2 SEP, koja se nalazi u naoružanju (u osnovnoj ili SEP verziji) u vojskama SAD-a, Kuvajta i Saudijske Arabije. Abrams, koji je od svih tenkova najviše dokazan u borbi, posjeduje izvrsnu tehnologiju i napredni oklop (koji sadrži i ploče od osiromašenog urana) koji je dokazan protiv svih danas poznatih protutenkovskih projektila. Top i preciznost mu malo zaostaju za Leopardom 2A7, ali njegova najveća boljka je motor. Naime, za razliku od drugih tenkova, Abrams koristi plinsku turbinu koja pruža dobru pokretljivost, ali je zahtjevna za održavanje i ima veliku potrošnju.

 

M1A2 ABRAMS

 

CHALLENGER 2

Vrlodobri britanski tenk se odlikuje činjenicom da spada među oklopnjake s najboljom zaštitom, čak i u slučaju direktnog pogodka. Sve to može zahvaliti vrhunskom Chobham/Dorchester oklopu, a unatoč tome što je korišten u BiH, Kosovu i Iraku, do danas nije izgubljen niti jedan jedini tenk, a oštećena su samo dva! Ujedno se Challenger reklamira i kao najpouzdaniji tenk na svijetu, jer je poznat po svojoj velikoj mehaničkoj pouzdanosti. Opremljen je i odličnim i preciznim 120 mm topom, a jedini nedostatak mu je slabija pokretljivost, posljedica velike težine tenka (62,5 tone).

 

Challenger2

foto: wikipedia

U vihoru rata - Hitler

 

 

 

 

Autor: UCM

Izvor: kult.com.hr

 

 

U vihoru rata

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 401 gostiju i nema članova online

A- A A+
Podržavate li najavljeno uvođenje eura u RH?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com