Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
HRVATSKA

"Pokrenuli smo proces koji vodi tome da sve diplome moraju biti vjerodostojne"

Divjak: Lažne tri diplome, sve smo prijavili DORH-u
 
Divjak
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

Nakon odluke ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak da se u odgojno-obrazovnom sustavu provjere sve diplome, HRT je ekskluzivno doznao da su škole na provjeru Filozofskom fakultetu u Zagrebu poslale još dvije sporne diplome. 

 

U četvrtak ujutro potvrđeno je da se zapravo radi o ukupno tri krivotvorene diplome. 

...

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak dala je izjavu vezano uz navode o pronalasku lažnih diploma. U prva dva tjedna koliko traje provjera, dobili su 280 zahtjeva za provjeru te su pronađene tri koje su krivotvorene. 

- Pokrenuli smo proces koji vodi tome da sve diplome moraju biti vjerodostojne. Jutros je potvrđeno da su otkrivene tri krivotvorene diplome. Radi se o jednoj osnovnoj te dvije srednje škole, od kojih je jedna gimnazija. One su otkrivene na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. 

- sadržaj se nastavlja -

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Potom pojašnjava detalje. 

- Radi se o diplomi koji datira iz 2000. godine, iz njemačkog i francuskog. Temeljem te diplome osoba radi u gimnaziji. Jedna je diploma iz 2016. godine, radi se o diplomi iz informacijskih znanosti. I imamo iz 2018. godine, hrvatski i njemački jezik, a radi se o diplomi u osnovnoj školi. 

Posebno je zabrinjavajuća diploma iz 2000. godine jer se radi o dugogodišnjem zaposleniku, kaže ministrica. Što se tiče 2016. godine, radi se o osobi koja je zaposlena na određeno. Dvije diplome dolaze s istoka Hrvatske, a jedna s otoka. Ministrica je poručila da one koji krivotvore, čekaju sankcije dodajući da su "lažnjaci" otkriveni zbog savjesnih ravnatelja. 

- Hvala svim ravnateljima koji su pristupili provjeri diploma i hvala fakultetima. Poruka je svima koji imaju krivotvorene diplome da ćemo sve varalice identificirati i svi će dobiti izvanredni otkaz. Sve su prijave krenule prema DORH-u. Ovo je i poruka učenicima da se poštenim radom i poštenjem može napredovati. Apeliram na ravnatelje da provjere sve diplome i jednako tako da na fakultetima to odrade kvalitetno kako je to odradio Filozofski fakultet.

Blaženki Divjak novinarka Sunčica Findak postavila je pitanje hoće li ravnatelji škola te zaposlenici na sveučilištima biti također provjeravani. 

- Sve diplome koje nisu provjerene moraju se provjeriti. Naputak ide prema visokim učilištima, iako moramo biti svjesni da tamo postoji postupak provjere diploma i prilikom napredovanja se provjeravaju.

 

Foto: 1. Borna Filic/PIXSELL

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 391 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Svijet u 2050. obilježit će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja