Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
PRESS

Piše: Liljana Benčik

'Krasna zemljo, Istro mila'
Komentar na proglašenje istarske himne
 
Istra
 

 

PRESS: Komentar

 

 

U obrazloženju Istarske županije o proglašenju istarske himne ni jednom riječju nije spomenuta pripadnost hrvatskom rodu i domu, kako piše u drugom stihu:

 

"Krasna zemljo, Istro mila
dome roda hrvatskog
Kud se ori pjesan vila,
s Učke tja do mora tvog...

 

Prigodom proglašenje "Krasne zemlje" istarskom himnom Istarska županija izdala je priopćenje sa obrazloženjem u kojem nema ni jedne riječi kojom istarsku himnu povezuje sa Hrvatskom, a drugi stih himne glasi "dome roda hrvatskog".

Čak je i ovom prigodom IDS koji ima većinu u Skupštini Istarske županije pokazao svoje antihrvatstvo i negiranje države Hrvatske, iako je u drugom stihu naglašeno "dome roda hrvatskog". U obrazloženju je trebalo pisati pjesmu "Krasna zemljo, Istro mila", od njezinog je nastanka istarski čovjek vezivao za pripadnost hrvatskom rodu, kako piše u drugom stihu, ali ne, IDS- ovac koji je pisao obrazloženje ni jednom riječju hrvatsku pripadnost nije ni spomenuo.

Citiram:

 

"Pjesmu "Krasna zemljo, Istro mila" od njezinog je nastanka istarski čovjek vezivao, ponajprije uz vlastitu unutarnju pripadnost svom rodnom istarskom kraju, njegovoj predanosti Istri, životu i suživotu ljudi ovoga podneblja, te snažnim osjećajem ponosa i oduševljenja vječnom i neponovljivom Učkom, gradovima, rijekama, istarskim morem i otocima, povijesno vezanim uz Istru. Jedva da je potrebno i spominjati kako se ta pjesma, u bilo kojoj prigodi, od svečane do svakodnevne, uvijek pjevala ili slušala s jednakim oduševljenjem i zanosom. Gotovo da i nema čovjeka koji ovu pjesmu ne doživljava i svojom himnom, odom radosti i pričom o dobrim ljudima Istre i vjeri u bolju i pravedniju budućnost istarskog naroda. Stoga, se i vrijeme u kojem ona utvrđuje službenom himnom Istarske županije, poklapa s vremenom kada ova regija kroči svojim putem prema Europi, kojoj je zapravo oduvijek i pripadala.

Polazeći od toga, Skupština Istarske županije, na svojoj je sjednici, održanoj 23. rujna 2002. godine donijela odluku kojom se utvrđuje pjesma "Krasna zemljo, Istro mila" kao HIMNA ISTARSKE ŽUPANIJE.

http://www.istra-istria.hr/index.php?id=197

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

komentar

Foto: 1. Ilustracija (wikipedia.org)

 

 

 

 Autor: Liljana Benčik

 

 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Stavovi izraženi u ovom članku su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Domoljubnog portala CM. 

 

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 260 gostiju i nema članova online

A- A A+
Dijaspora treba imati više zastupnika u Saboru od manjinaca:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com