Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

PRESS

RETROVIZOR - PREGLED TJEDNA
Ucviljena estrada grabi sve pred sobom, četnici veselo feštaju, Miki ima rješenje za sve probleme
Anatomija hrvatske destruktivnosti: estrada, četnici i Miki
 
Retrovizor

 

 

PRESS: Retrovizor

 

 

Lupa korona. Lupa i pri tom ne bira. Ne zanima koronu tko si i što si, jesi bogat ili siromašan, jesi lijevi ili desni, jesi alt ili tenor.

 

Pa tako korona lupila i estradu. I to tamo gdje najviše boli. Po prihodima.

...

 

SOCIJALA SPAŠAVA ESTRADU

 

Skočila estrada na zadnje noge, propela se poput konja Komandanta Marka. Frkće, pjeni se, stenje… Propada. I priznajem – razočarala me estrada. Razočarala me njena bešćutnost, nedostatak emocija o kojima pjevaju, nepoznavanje elementarne matematike, ekonomije, filozofije…

Podsjetila me estrada na Ivicu Todorića koji je u bijegu od „ruke pravde“ kukao o teškom životu u centru Londona, koji kuka iz topline Kulmerovih dvora dok njegova kćer dobiva potporu od države. I ode na krstarenje sa satom od 270.000 kuna.

Razočarao me i uvaženi saborski zastupnik koji apelira na Vladu da pomogne estradi, jer je u tom kolu i 15.000 pratećeg osoblja. Zamolio bih uvaženog zastupnika da prvo zbroji sve otpuštene radnike raznih brodogradilišta, propalih tajkunskih tvrtki, šećerane u Virovitici, zaposlenika Megglea, radnica Kamenskog… Da ne nabrajam dalje.

 Koliko je tu pratećeg osoblja? Koliko je tu obitelji ostalo bez prihoda? Broj je znatno veći od 15.000. I nitko se nikada nije zauzeo za te ljude. Nitko! Nikada! Poziva se zastupnik na lik i djelo jednog Olivera Dragojevića. Skromnu zvijezdu velikog kalibra. Cijela ga estrada ne može dohvatiti.

Oliver… Kada ste ga vidjeli u dizajnerskom odijelu? Dizajnerskim cipelama? Imao je samo brod. I pismu. I srce. Kad se Arsen Dedić kurčio skupim satovima, lancima oko vrata?

Voli estrada Balaševića. Obožava! Pa kako izgleda taj čovjek na sceni? U životu? Traperice, tenisice. Bajaga? Ibrica Jusić? Stidi se, estrado!

Estrado o kojoj se ne piše zbog kvalitete pjesama već zbog cijene dizajnerskih haljina.

Kada je netko spomenuo što Tina Turner ima na sebi na koncertu, koliko se puta presvukla iza bine i kakav sat ima na ruci? Nitko. Žena pjeva. Nije na modnoj reviji. Kuka estrada i kuka kao što kuka i u pjesmama. Tuga, plač, lelek…

Kažu psiholozi da ako si previše negativan onda tobom negativa i prevlada. Pa uzela tuga estradu pod ruku i zajedno tuguju. U D - molu. Estrada nije čula za basnu o cvrčku i mravu. Estrada nije stavljala dio love sa strane kao što rade svi normalni poslovni subjekti. Ne, estrada spizdi odmah sve što dobije. Na krpice. Na gluposti.

Zaboravlja estrada da postoji Google, onaj koji pamti sve. I tko je dobio koliko od političara, i tko je dobio koliko za dočeke Nove… I sve u desecima tisuća eura! Gdje je ta lova, estrado? Pa koliko trošite? Kao kuvajtski šeici. Samo, oni to mogu. Na zdravim su temeljima.

Ali vidi čuda! Tko ne kuka? Ne kuka Jole, ne kuka Šuputica… Veseljaci po zanimanju. Nikada se nisu stidjeli priznati da rokaju svadbe. Što je za estradu ponižavajuće. Šuputica, mala, vrckava, ima svoju liniju naočala, parfema… Bori se, kopa, radi… A vi se sada čudite što su svi popizdili na vas. Na vas koji ste se do jučer bahatili. Pa niste jedini koji ste dobili po piksi. Lupila je korona sve nas.

Nema poduzeća, obrta, poslovnog subjekta kojem nije promet i prihod pao za bar 80%. Pa ne kukaju. Ne cvile. Prilagođavaju se, mijenjaju se ovisno o situaciji, stežu remen, smanjuju troškove, pronalaze nove poslove i prilike.

Znate li vi uopće nešto o poslovanju, ekonomiji, matematici? Ne bih rekao.

A da se narod sada ljuti i negoduje… Radi to s pravom. Nije li već spomenuta Todorićka dobila pomoć od države? Pa otišla na krstarenje. Sa satom. Nije li lovu dobio i Modni Mačak pa uzeo privatni avion i otišao se bahatiti? Nije li uvaženi saborski zastupniče? I to je u redu zastupniče?

Koliko su dobili Joža i Marica iz šećerane? Ive i Mare koji su godinama rintali u brodogradilištu? Koliko su dobili, zastupniče? Alo, estrado? Ne trebaju li i oni jesti? Ne trebaju li i njihova djeca živjeti? Ili ste samo vi centar svijeta? Jebi se, estrado, sa svojim lakim notama, dizajnerskim krpicama, skupim automobilima i privatnim avionima…

Kažete da ste radili humanitarne koncerte, dizali slušalice u humanitarnim akcijama… A tko je plaćao karte za te koncerte, tko je davao novac kroz telefonske pozive? Tko skuplja novac djeci za lijekove, dok vama država plaća zdravstveno i mirovinsko? Dok vi većinu zarađene love primate ispod stola na ruke? Mimo zakona. Smanjite taj gas! Ostavite nešto i za nas!

 

 

MI SMO KRIVI ZA SVE, MOŽDA SMO ’91. SAMI SEBE NAPALI

 

A i vlada nam je isto za onu stvar.  

Zamislite primjerice situaciju: Rusija… Putin raspravlja o proslavi Dana pobjede. Najveća je to vojna parada. I zamislite da usred te rasprave jedan član Državne dume kaže da će doći na paradu samo zato što ima želudac za svaku vrstu geste. Samo to zamislite…

A onda zamislite sliku pejzaža Sibira. I tog sa želucem u tom Sibiru idućih tridesetak godina. Ili idemo bliže. Zamislite Vučićevog  člana Narodne skupštine koji mrtav hladan izjavi da će otići na Kosovo pokloniti se žrtvama srpskog terora. Ili da će otići u Vukovar… Ne bi taj bio mrtav hladan već samo mrtav.

A kod nas?

Četnici feštaju po Hrvatskoj, političari odaju počast agresoru. Još malo pa će naši preuzeti i odgovornost za atomsku bombu nad Hirošimom. Za Nagasaki ćemo kasnije.

Pljuje se po svemu. Po žrtvama, po braniteljima, po ranjenima… Nitko ne odgovara za ubijenu djecu, silovane žene i muškarce (da i muškarce), za razaranja, mučenja logoraša, uništena sela i gradove... Nitko?

Mi ćemo preuzeti odgovornost. Mi smo krivi, sve smo sami srušili, pobili… Pa naši će unuci misliti da smo sami sebe napali, da smo agresori na vlastitu zemlju.

Jeste li zaboravili na kolone iz Vukovara, Dalja, Tenje, Hrvatske Kostajnice… Jeste. Jel' to opet manjina terorizira većinu? I još da vam kažem: za kolonu iz Knina nisu krivi ni Hrvati ni Hrvatska vojska. Krivi su oni koji su Hrvatsku napali. Možda uvaženi zastupnici još nisu shvatili tko je to bio…

 

 

MIKI ZNA ŠTO RADI, CIJELI ĆE ZAGREB ZALEDITI

 

Ipak, ima i svijetlih trenutaka.

Mislim da se Zagrebu dobro piše, samo ako Bandić požuri s radovima.

Treba pod hitno sve odvode zaštopati, pa čekati opet kišu. I onda sve zamrznuti. Imat će opet Zagreb najljepši Advent i to ne samo u Europi nego i u cijelom svijetu.

Zamislite samo: prosinac, cijeli Zagreb pod ledom. Najveće klizalište na svijetu. Od Save do Sljemena, od Podsuseda do Sesveta… Led!!!!

Presretni turisti jurcaju na klizaljkama, ushićeno se spuštaju od Katedrale prema banu Jelačiću pa se razdragano odskližu do Importanne centra. Miramarska će biti „Tunel ljubavi“. Tisuće mladih parova doći će se ženiti u Zagreb kako bi na klizaljkama projurili kroz taj tunel u kojem će ushićeno reći sudbonosno da!

Lanjski Advent posjetilo je više od 160.000 ljudi; puta 10 kuna koliko će iznositi najam klizaljki je 1,600.000 laganih kuna samo za klizaljke. Jednokratno. A iznajmljivat će se i po nekoliko puta dnevno. To je samo početak. A gdje je kraj?

Samo da Miki stigne iskopati rupu za podzemnu… Pa i to zamrzne. Pa kad se u Frankopanskoj u tu rupu spuste grupe iz Češke, Kine, Zimbabvea… Inercija i akceleracija rade svoje; izjure na Glavnom, prelete prugu i ravno do Lisinskog na predstavu „Cirkus na ledu“! I to sve dva po dva. Nema vlakića. 

U podne će se od vibracija Gričkog topa micati adventske kućice. U 5 do 12 dobiješ kobasice i kuhano vino ispod bana Jelačića, a u 12:05 kućica je već doklizala ispod repa kralja Tomislava. Hrvatski velikani na ledu.

Oni najhrabriji uzet će rutu od Mirogoja, spust po Srebrnjaku, pa preko kružnog toka oko Kvatrića i natrag za centar. Ili u ZOO u Maksimir. Na Dinamovom stadionu moći će pogledati hokej. Za rastanak žičarom na Sljeme. Tamo ih čekaju koferi. Pa niz „crveni spust“ na skakaonicu i lete do doma. Do Helsinkija. Tokyja. Damaska.

Iz zraka gledaju kako po Zagrebu klizi veliki natpis – „Vidimo se dogodine!“. Ako.

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: DPCM

 

 Autor: Irinej Mucak

 

 

 

 

 

Retrovizor

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 442 gostiju i nema članova online

A- A A+
Vaš izbor VBA:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com