Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

PRESS
Nacionalni stožer civilne zaštite

Mjere će biti na  snazi 14 dana

 
Vili Beroš
 

 

PRESS

 

 

"Osnovni izazov je zdravstveni sustav. Donijeli smo odluku o aktiviranju Arene kao tercijarnog centra", kazao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare na kojoj Nacionalni stožer predstavlja nove mjere  koje stupaju sutra na snagu.


Naglasio je da će ondje biti pacijenti sa blažom  do početno srednjom kliničkom slikom.

...

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je prethodno da je posljednja dva  tjedna porast broja novozaraženih. Po incidenciji je Hrvatska negdje na  sredini popisa  europskih država, kazao je.    

Nacionalni stožer civilne zaštite predstavlja nove mjere koje sutra stupaju na snagu. 

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potom je počeo nabrajati koje sve nove mjere stupaju na snagu sutra. Odnose se na okupljanja i pridržavanje epidemioloških mjera. Bit će na  snazi 14 dana.

- Donosimo uredbu kojom se propisuje stroga mjera fizičkog distanciranja. Zabranjuje se održavanje svih okupljanja s više od 50 ljudi. Na svadbama može biti najviše 30 ljudi, a isto tako i na pogrebima. Na ostalim privatnim svečanostima može biti najviše 15 ljudi. Sportska natjecanja mogu se održavati samo bez gledatelja. Javna okupljanja mogu trajati samo do 22 sata, a svadbena do ponoći. Obavijesti o okupljanjima s više od 30 osoba moraju se dostaviti civilnoj zaštiti i mora se dostavljati evidencija za sva okupljanja s više od 15 osoba, kazao je Božinović.

Zabranjuje se i prodaja alkohola od ponoći do 6 ujutro. Obavezno je nošenje maski na otvorenom kad nije moguće osigurati razmak. Maske su obavezne i na grobljima, zbog blagdana Svih svetih.

Mjere će kontrolirati inspektori, civilna zaštita i policija.

- Ove mjere se ne odnose na profesionalne umjetničke izvedbe, vjerske obredbe, izložbe jer za njih postoje vertikalne odredbe koje su propisane i imaju posebne protokole, kazao je. 

Dodaje da su poslodavci obvezni zabraniti dolazak na rad ljudima koji imaju temperaturu, suhi kašalj i kratak dah. Treba smanjiti fizičke kontakte između zaposlenika i uvesti rad od kuće kad je to moguće, uvesti klizno radno vrijeme i rad u smjenama, kazao je Božinović.

Capak je dodao kako je najvažniji epidemiološki postupak rano dijagnosticiranje i stavljenje ljudi u izolaciju. 

 

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: HRT

 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 695 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com