Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

PRESS - UCMPRESS

UCM
Prilikom izlaganja dvorana je bila puna emocija, zgražanja i osuda
Održana tribina: "Zločini počinjeni nad Hrvatima za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata"

Leljak u Dugom Selu

Dana 24. veljače u Gradskoj vijećnici Grada Dugog Sela,  u organizaciji HVIDR-e Dugo Selo organizirano je predstavljanje nekoliko izdanja istraživača i publicista Romana Leljaka: „Huda jama – strogo čuvana tajna“, Sam protiv njih“, „Propisi o metodama i sredstvima rada UDBA-e i KOS-a“, te „Uprava KOS-a JNA – desetogodišnji izvještaj od 1944. do 1954. godine“.

 

Uvodnim riječima tribinu je otvorio predsjednik Udruge HVIDR-a Dugo Selo Željko Galović. Po završetku tribine napravili smo kratki intervju s njim.

 

Leljak u Dugom Selu

 

Kojim povodom ste organizirali ovu tribinu?

Svi se mi u Hrvatskoj deklarativno, pogotovo naši političari, pozitivno izjašnjavamo da zločin nema pravo biti neosuđen. Međutim, vrlo je indikativno da u primjeru stradavanja hrvatskog naroda, posebice civila po završetku drugog svjetskog rata, nije kažnjen niti jedan krvnik, niti je u konačnici osuđena politika tog ubijanja. Kako je gospodin Leljak jedna od osoba koja radi na razotkrivanju učinjenih zločina htio sam kroz njegovo predavanje približiti Dugoselcima svu strahotu i bešćutnost činjenja zločina od strane partizana po nalogu njihovog maršala.

 

Kakvi su komentari i utisci posjetitelja?

Bez obzira što manje-više možemo čitati po raznim portalima o ovim zločinima u potpisu raznih povjesničara, čuti uživo iz prve ruke od osobe koja je tomu posvetila svoj cijeli život je neprocjenjivo. Takvi su i komentari, puni emocija, puni zgražanja i osuda.

 

Što dalje, imate li kakvih planova za daljnju suradnju sa gospodinom Leljakom?

Naravno. Po završetku tribine u razgovoru smo došli do ideje da za slijedeću tribinu gospodin Leljak izdvoji iz svoje arhive podatke vezane uz područje Dugog Sela i okolice što će biti još zanimljivije kada doznamo neka imena i događaje za koje do sada nismo znali ili smo bili krivo informirani o njima. No ni tu ne prestajemo.

Za naše Dugoselce planiramo i  prikazivanje filma „Huda jama“ u novo obnovljenom gradskom kinu. Termin prikazivanja filma biti će najavljen putem plakata i najava preko Zabavnog radija "Martin".

 

Kakve je dojmove „pokupio“ iz Dugog Sela gospodin Leljak?

Za ovu tribinu gospodin Leljak je odlučio prezentirati općenito kako su počela njegova istraživanja i kako su pisane knjige. Kroz postavljanje pitanja zaključio je da je publika bila dosta zainteresirana i da je samo jedna tribina malo za proći kroz svu tu povijest činjenja zločina. Uglavnom zadovoljan, jedino odaziv nije bio baš onakav kakav je inače u drugim mjestima po Hrvatskoj.

 

Vaš dojam?

Odaziv vrlo loš. Kiša i jako loše vrijeme bila je jedna od prepreka da se iz naslonjača izvuku Dugoselci. Njima se priključilo i članstvo Udruge. To nas nije obeshrabrilo i idemo dalje. Dojam? Bez obzira na dosta osobnih saznanja o zločinima, kada čujete riječ onoga tko je tomu posvetio svoj život ne možete ostati ravnodušan, pa tako niti ja.

 

 

 

PRESS - UCM

 

 Foto: UCM / Ladislav Smoljan

 

 

Autor: UCM

 

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 284 gostiju i nema članova online

A- A A+
Dijaspora treba imati više zastupnika u Saboru od manjinaca:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com