Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

PRESS

UCM
Nepotkupljivi korektiv savjesti ispolitiziranog hrvatskog društva
17. ožujka 1991. osnovani Bad Blue Boysi

Bad Blue Boysi

 

Piše: Tomislav Šulj

 

 

17. kolovoza 1986. u Splitu je odigrana prvenstvena utakmica u kojoj je Dinamo nadmoćno pobijedio Hajduk  4-0, a otada su se najvatreniji navijači zagrebačkih „plavih“ počeli koristiti nazivom Bad blue boys. 

 

No s obzirom  na to da je 17. ožujka 1991. Dinamo ugostio beogradski Partizan, a Jugoslavija se strmoglavo raspadala, tom prilikom, uz spektakularnu navijačku kulisu, promovirala se petogodišnjica postojanja Boysa, što je poslije uzeto kao datum osnutka. 

...

Navijački pokret zaživio je mnogo prije, jer još od sedamdesetih godina Dinamovci se organizirano okupljaju na sjeveru Maksimira i putuju na utakmice diljem Jugoslavije. Milicija se represijom obračunavala s onima koji su slavili uspjehe Dinama i Cibone, ali od druge polovice osamdesetih pokret u Zagrebu dobiva sasvim drugu dimenziju. Počelo je organizirano navijanje po uzoru na engleske navijačke skupine čime je nastala era velikih sukoba, ponajprije s navijačima Zvezde i Partizana.

 

Komunistički aparat nije se znao nositi s tim fenomenom, ponajmanje s činjenicom da se na tribinama promovira nacionalni zanos. Kulminacija nacionalizma zbila se u svibnju 1990. kada su na Maksimiru Boysi krenuli u otvoreni rat protiv beogradskih Delija i milicije. Bio je to simboličan uvod u pravi rat, a mnogi navijači uskoro su Domovinu oružjem branili od velikosrpske agresije.

 

No, s obzirom na to da je inicijativom Franje Tuđmana, Dinamo preimenovan u Hašk-Građanski, zatim u Croatiu, skoro cijelo desetljeće Bad blue boysi su vodili navijačku bitku koja se zbog prevelikog autoriteta hrvatskog predsjednika činila nemogućom misijom.

Ipak, u veljači 2000. vraćeno je ime Dinamo, ali Boysi su ubrzo opet ušli u novi sukob s novom upravom i Zdravkom Mamićem za kojeg tvrde kako je uništio vrijednosti zagrebačkog Dinama, ali i hrvatskog nogometa. Iako je taj gotovo desetljetni obračun do temelja uzdrmao grupu, Boysi su zadržali svoja stajališta.

 

Premda su mnogo puta iskazali neprimjerene oblike nasilnog ponašanja, i u Hrvatskoj tako i na Dinamovim europskim utakmicama, Bad blue boysi od osnutka djeluju kao nepotkupljivi korektiv savjesti ispolitiziranog hrvatskog društva.

 

 

PRESS - UCM

 

 Foto: legionisci.com

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 

 

 

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 206 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
U drugom krugu predsjedničkih izbora biti će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr