Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

PRESS

UCM
U izradi nacrta po prvi puta sudjelovali i hrvatski branitelji

Ministar Medved predstavio prijedlog novog Zakona o braniteljima

 

Medved - Zakon o braniteljima

 

PRESS

 

 

Ministar branitelja Tomo Medved predstavio je nacrt prijedloga novog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji.

 

Istaknuo je da je jedan od glavnih ciljeva resornog Ministarstva i Vlade briga o zdravlju i dobrobiti hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata. 

U izradi nacrta sudjelovali su po prvi puta, dodao je, i hrvatski branitelji.

 ...

Nacrt prijedloga novog Zakona o pravima hrvatskih branitelja donosi objedinjavanje braniteljskih i stradalničkih prava u jedinstvenom zakonu, otvorene rokove za priznavanje statusa branitelja i HRVI, uvođenje naknade za nezaposlene branitelje (umjesto opskrbnine) i vraćanje prava na besplatne udžbenike, sistematske preglede za branitelje i donošenje Nacionalne strategije za zaštitu i očuvanje zdravlja branitelja i stradalnika iz DR-a. Osim toga, donosi i ubrzanje stambenog zbrinjavanja, usklađivanje načina ostvarivanja prava na mirovinu te zaštitu stečenih prava pripadnika HVO-a.

Nakon predstavljanja nacrt zakonskog prijedloga kreće u javnu raspravu, a u Ministarstvu očekuju da će prijedlog u Saboru biti prije ljetne stanke.

Tomo Medved, ministar branitelja, u uvodnom je predstavljanju rekao da danas započinje postupak javnog savjetovanja sa zainteresiranom javnošću.

"Jedan od glavnih ciljeva Ministarstva i Vlade je briga o zdravlju i dobrobiti branitelja", rekao je Medved, dodajući da je vizija Ministarstva branitelja bila je osigurati svim braniteljima i stradalnicima DR-a da njihova uloga u obrani domovine bude trajno i dostojanstveno vrednovana. 

"Po prvi puta u Ministarstvu smo izradili i svakodnevno usklađujemo statusna i materijalna pitanja branitelja. Od 442.749 danas živih branitelja njih 205.653 je u radnom odnosu. Posebno ranjiva skupina je 82.889 branitelja koji nisu zaposleni i nemaju nikakvih primanja", rekao je Medved.

Dodao je da je u mirovini 52.345 branitelja u mirovini. "Ostali koji su u mirovini uračunat im je staž sudjelovanja u Domovinskom ratu, a mirovinu su zaradili kroz svoj radni vijek", rekao je Medved, dodajući da je iz brojčanih pokazatelja vidljivo da je najbrojnija populacija 50-godišnjaka, njih 20.2010 branitelja od kojih je u mirovini vrlo mali broj, a zaposleno ih je 11.500, dok ih je gotovo šest tisuća nezaposleno i nemaju gotovo nikakva primanja. 

Medved je pozvao sve brenitelje da svojim konstuktivnim prijedlozima doprinesu poboljšavanju ovog teksta.

 

 

PRESS - UCM

 

 Foto: Izvor

 

 

Priredio: UCM

Izvor: HRT

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 444 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr