Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

PRESS

ART
Osjećam potrebu i dužnost reći da je među stotinama tisuća braniteljica i branitelja bilo svakojakih ljudi, no svi su u ratu bili braća, spremni život dati za slobodu svoje domovine

INTERVJU: dr.sc. Enes Quien, prof. - "Umjetnošću i ljepotom protiv predrasuda"

 

Enes Quien

 

PRESS

 

INTERVJU: dr.sc. ENES QUIEN, prof.

 

Ususret izložbi likovnih djela branitelja iz Domovinskog rata u organizaciji Udruge ratnih veterana Domovinskog rata "Crne Mambe" i  Udruge specijalne jedinice policije "Barun", pod sloganom "Umjetnošu i ljepotom protiv predrasuda", napravili smo intervju s dr.sc. Enesom Quien, prof.

 

No, tko je dr.sc. Enes Quien, prof., inače vrlo skroman u pričanju o sebi? Predstavimo jedan mali dio iz njegove vrlo, vrlo osebujne biografije.

...

Dr.sc. Enes Quien rođen je 6. kolovoza 1963. godine u Zagrebu. Maturirao je violoncello 1982. godine, maturirao gradnju i restauraciju gudačkih instrumenata 1985. godine. Diplomirao je na Odsjeku za povijest umjetnosti s temom Katalonsko romaničko zidno slikarstvo (mentor prof. dr. Radovan Ivančević) 1994. godine. Također, studirao je portugalski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu, te evangeličku teologiju na Teološkom fakultetu Matija Vlačić Ilirik. Kastiljanski jezik usavršavao je u Salamanci (1987.). Magistrirao je godine 2002. na Odsjeku za povijest umjetnosti na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na temu Minijature gotičkoga stila u misalima Zagrebačke nadbiskupije  (mentor akademik Igor Fisković). Doktorirao je godine 2012. na Sveučilištu u Zadru s temom Kipar Rudolf Valdec: život i djelo (1872. – 1929.) (mentori prof. dr. sc. Antun Karaman i prof. dr. sc. Vinko Srhoj). Bio je članom Senata Sveučilišta u Zagrebu u dva dvogodišnja mandata razdoblju od godine 2002. do godine 2006. kao predstavnik Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Napisao je i objavio oko 800 članaka, od čega preko stotinu i devedeset predgovora za kataloge samostalnih, skupnih i retrospektivnih izložaba. Majstor je karatea, nositelj crnog pojasa, 2. dan, bivši aktivni natjecatelj, juniorski prvak Hrvatske i Jugoslavije u polusrednjoj kategoriji (do 70 kg), te je bio juniorski reprezentativac Jugoslavije u razdoblju od godine 1979. do godine 1982. S reprezentacijom Jugoslavije kao natjecatelj u svojoj polusrednjoj kategoriji dva puta bio je viceprvak Europe.

Bio je sudionik Domovinskog rata, hrvatski branitelj, u razdoblju od srpnja, godine 1991. (Kostajnica) do rujna, godine 1994. (Slavonski Brod, Karlovac, Jurovski Brod).

 

Unatoč izdvajanjem onih važnijih postignuća, doista impresivna biografija profesore. Što danas radite?

Hvala na konstataciji o postignućima. Predugo bi trajalo da opisujemo sve moje aktivnosti zato ću samo reći da honorarno predajem od 2012. godine suvremenu umjetnost na Akademiji dramskih umjetnosti.

 

Doista ste puni skromnosti profesore, no idemo mi na ono zbog čega smo i dogovorili razgovor. Poštovani profesore, kako Vi vidite današnju situaciju s braniteljskom populacijom? Znate ono, mediji, branitelji, slika...

S obzirom na medijsku zastupljenost hrvatskih braniteljica i branitelja u Domovinskom ratu, pogotovo negativne slike koja se o njima stekla u jednom segmentu hrvatske javnosti, osjećamo potrebu i dužnost reći da je među stotinama tisuća braniteljica i branitelja bilo svakojakih ljudi, no svi su u ratu bili braća, spremni život dati za slobodu svoje domovine. Bili su svi kao jedan i funkcionirali po principu ''svi za jednoga, jedan za sve''. Ovim projektom u začetku i izložbom, željeli bismo naglasiti da je među braniteljicama i braniteljima u Domovinskome ratu bilo srednjoškolskih i sveučilišnih profesora, intelektualaca, pjesnika i pisaca, likovnih umjetnika i svih vrsta kulturnjaka. Među inima samo da spomenemo vrsne pjesnike, danas sredovječne, a u vrijeme rata mlade, poput Tomislava Domovića, Tomislava Zajeca i Tomislava Bajsića (slučajno tri Tomislava!). Bilo je i mnogo drugih, da ne nabrajamo i ne uzimamo prostor. Oni koji su stvorili negativnu sliku u dijelu javnosti, bili su tek mala grupica, mali segment hrvatske braniteljske vojske, a istina je da mnogi  koji  su život bili spremni dati za slobodu domovine, danas  žive skromno ili životare svoje dane u anonimnosti, u borbi za svakodnevnim preživljavanjem, boreći se sa svojim fantazmama, i bolestima, kako psihičkim, tako i fizičkim. Osobno sam bio branitelj, i poslije rata nastavio raditi svoj posao.

 

Vidite li Vi, kao jedan od njih, postoji li još uvijek to zajedništvo koje su iskazali u Domovinskom ratu?

Znam dosta muškaraca koji su poginuli, školskih i kvartovskih prijatelja, kolega, susjeda, s nekima sam bio prijatelj od djetinjstva. No, to je priča svih hrvatskih gradova i mjesta, gotovo svi su u ratu nekoga izgubili.  Kako su si pomagali u ratu, bili ''braća po oružju'', to su ostali i nakon rata i pobjede u ratu, štiteći, braneći i zalažući se za unesrećene suborce, kolege, svoje ratne i mirnodopske, doživotne prijatelje. Skupljaju od svojih mirovina novac, koliko tko može dati, u ionako skučenim financijskim mogućnostima, hrvatske braniteljice i branitelji daju priloge za liječenje teško oboljelih suboraca. Poznato je da je rat ostavio traga na dušama praktički svih koji su godinama bili na prvim crtama bojišnice. PTSP je redovit kod gotovo svih, mnogi su tragično okončali život samoubojstvom jer nisu mogli više podnositi duševni teret koji ih je mučio. I danas ima mnogo oboljelih među braniteljicama i braniteljima, a subraća kako u ratu tako i u miru trudi se pomoći koliko je u njihovoj moći, obično suborcima iz istih vojnih jedinica u kojima su u konačnici pobijedili i oslobodili zemlju brutalnoga nasrtaja i okupacije. Mnogim ljudima to i ne treba govoriti, to se zapravo i zna.

 

Što branitelji žele pokazati ovom izložbom? Služi li izložba kao rezultat nečega?

Ovom izložbom u Velikom Taboru, počinje akcija i projekt koji ima namjeru širiti se u budućim godinama, a osnovni je cilj ukaz(iv)ati na umjetnost i ljepotu. Umjetnici branitelji i danas stvaraju svoju umjetnost, unatoč proživljenim traumama, i bolesti koja ih je, ili u jednome trenutku, ili zauvijek, obuzela. Neki su i trajni invalidi, a umjetničko djelovanje, osim što je profesija, poziv, život, ujedno je i svojevrsna mentalna, psihološka, emotivna i osjećajna terapija. Udruga ''Crne mambe'' i udruga specijalne jedinice policije ''Barun'' iz Domovinskog rata, začetnik je ideje o tome da se ljepotom i umjetnošću ukazuje na svestranost braniteljskih kreativnih mogućnosti, da se ljepotom bori protiv  predrasuda i stvarnosti takva kakva već jest.

 

Zar mislite da u njima (braniteljima) unatoč medijskoj „zastupljenosti“ ima još „fitilja“?

Branitelji nisu samo zgubidani u kockarnicama, neradnici, ovisnici, neobrazovani, i slične konotacije koje običavaju neki s njima povezivati, već mnogi i ozbiljni profesionalci, visokoobrazovani, vrijedni, poduzetni, konstruktivni, stručnjaci u različitim i mnogim djelatnostima, inženjeri, profesori, liječnici, pravnici, ekonomisti i intelektualci svih vrsta, kao i kreativni umjetnici, dizajneri, arhitekti, književnici.

 

Profesore, što reći osim puno Vam hvala što ste prepoznali snagu koju i danas sa sobom nose branitelji. Vidimo se na izložbi.

 

Izložba je 13. studenog u Veteranskoj bolnici Zabok, a otvaranje izložbe je u 10,00 sati. Izložba je poklon svim građanima i trajati će tri dana.

Izlažu akademski kipar i slikar Marijan Zajec Ko-Ze i akademski slikar Damir Medvešek. Uz djela navedenih umjetnika građani će moći vidjeti i slike drugih umjetnika sa umjetničkih kolonija udruge Crne Mambe i udruge specijalne jedinice policije Barun iz Zlatara.

 

Svi ste pozvani i uživajte u ljepoti umjetnosti!

 

PRESS - UCM

 

 Foto: DPCM

 

Autor: Željko Galović - Dida

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 356 gostiju i nema članova online

A- A A+
Podržavate li najavljeno uvođenje eura u RH?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com