Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

PRESS

UCM
Krupni propusti prvostupanjskog vijeća

MICT: tužitelji pozvali na poništavanje oslobađajuće presude Vojislavu Šešelju

 

Šešelj

 

PRESS

 

 

Haško tužiteljstvo u srijedu je pozvalo žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) da poništi oslobađajuću presudu vođi srpskih radikala Vojislavu Šešelju.

 

Traže to, kažu, zbog krupnih propusta prvostupanjskog vijeća koje je unatoč obilju dokaza u presudi donijelo "zapanjujući zaključak" da nije bilo sustavnog i raširenog napada na nesrpsko stanovništvo u Hrvatskoj i BiH, da nije bilo udruženog zločinačkog pothvata kao ni Šešeljeve odgovornosti za progon, ubojstva i druge ratne zločine u Hrvatskoj i BiH i protiv vojvođanskih Hrvata.  

...

Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) većinom glasova oslobodilo je 31. ožujka prošle godine Šešelja po svim točkama optužnice, zaključivši da je plan stvaranja tzv. Velike Srbije bio politički projekt, a ne kazneno djelo.  Vijeće je također tada zaključilo da nema dokaza o kaznenoj odgovornosti Šešelja za slanje dobrovoljaca jer nije dokazano da je to činjeno u zločinačke svrhe nego je moguće da je slanje dobrovoljaca bilo namijenjeno zaštiti Srba. Vijeće je također zaključilo da "propaganda nacionalističke ideologije" nije sama po sebi zločin. Za Šešeljeve huškačke govore Vijeće je ocijenilo da su služili za podizanje morala vojnicima na terenu, a oni koji jesu bili huškački - nisu rezultirali progonom. Raspravno vijeće je većinom glasova zaključilo i da nije bilo udruženog zločinačkog pothvata na čelu s Miloševićem jer je cilj dogovora srpskih dužnosnika bio obrana Srba i očuvanje Jugoslavije, a ne počinjenje zločina.

Tužitelj je kazao kako presuda ne zadovoljava kriterije ICTY-ja te da mora biti poništena. Šešelj nije nazočio žalbenoj raspravi a moći će u pisanom obliku odgovoriti na usmeno izlaganje tužitelja.

Ovo je prvo suđenje na Mehanizmu za Međunarodne kaznene sudove koji ima priliku ispraviti neke nelogičnosti i nepravde Haškog suda za bivšu Jugoslaviju - npr. osuditi nekoga iz Srbije gdje su se kovali svi ratni planovi za stvaranje tzv. Velike Srbije na razvalinama bivše federacije.

Za zločine počinjene u Hrvatskoj najzanimljiviji će biti ponovljeni postupak protiv bliskih Miloševićevih suradnika Stanišića i Simatovića, ali i ovaj žalbeni postupak Vojislavu Šešelju.

 

 

U Haagu počelo ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću

Šešelj je bio glasnik smrti. Njegove su postrojbe dolazile organizirano kamionima u hrvatska sela u Hrvatskoj i Vojvodini i bošnjačka sela te govorili "idite odavde ili umirete". No Haški sud u svojoj prvostupanjskoj oslobađajućoj presudi nije to protumačio kao protjerivanje, deportacije ili poticanje na ratne zločine, nego je Šešeljeve riječi protumačio kao verbalni delikt. Zaključio je da se ne može ostvariti uzročno-posljedična veza između njegovih takvih brutalnih govora i onoga što se poslije događalo - ako ljudi nisu otišli, bili su masakrirani.

Šešeljev prvostupanjski postupak bio je jedan od najbizarnijih postupaka na Haškom sudu. Njega je sud prije tri godine pustio na slobodu iz humanitarnih razloga jer su tvrdili da je u kasnom stadiju karcinoma te da ima samo nekoliko mjeseci života. Tri godine poslije ne samo da je živ nego i djeluje na istim onim pozicijama s kojima je bio jedan od pokretača zločina na prostorima bivše Jugoslavije devedesetih godina.

Glavni tužitelj Brammerz rekao je jučer u Washingtonu da će ovaj Haški sud postati i već je - simbol pravda za žrtve u bivšoj Jugoslaviji. Za mnoge od njih on to i nije.

 

 

PRESS - UCM

 

 Foto: 1. DPCM

 

Priredio: DPCM

Izvor: HRT

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 233 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com