Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

PRESS

UCM
Vučić: Ne plašim se, vodit će računa o meni tamo, ne brinem se

Vučić dan uoči dolaska u Hrvatsku: Mir i stabilnost je moja ključna poruka, ali Srbija neće biti slabija da bi drugi bio zadovoljan

 

Vučić

 

PRESS

 

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u nedjelju da u Zagreb dolazi s porukom mira i stabilnosti i da ga ne brine kampanja kojom ga se dočekuje u susjednoj zemlji.

 

Dan uoči dolaska u Zagreb, novinarima je rekao da "vjeruje u dobru namjeru" hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja ga je pozvala u posjet.

...

"Idem u Hrvatsku sa željom da učinimo nešto zajedno za budućnost... Mir i stabilnost je moja ključna poruka, ali Srbija neće biti slabija da bi drugi bio zadovoljan", izjavio je Vučić. Istaknuo je i da ga ne brine kampanja protiv njega i prosvjedi veteranskih udruga tijekom dvodnevnog posjeta Hrvatskoj.

 

"Ne plašim se. Vodit će računa o meni tamo, ne brinem se, to me uopće ne zanima. Moj posao je da brinem o narodu, a ne da narod brine o meni", naglasio je Vučić i rekao kako njegov posao podrazumijeva da "ne reagira osobno, već da radi u interesu Srbije i njezinih građana".

 

On će u Zagrebu razgovarati s hrvatskim dužnosnicima, predstavnicima Srba, Srpske pravoslavne crkve i Katoličke crkve u Hrvatskoj, a posebno je spomenuo susret s kardinalom Josipom Bozanićem kao "vrlo važan za unapređenje povjerenja katolika i pravoslavaca" te za bolji odnos dviju crkava.

Od bilateralnih tema naveo je neriješenu granicu, sudbinu nestalih u ratu, odnos obje države prema manjinama, jačanje ekonomskih odnosa i zajedničke infrastrukturne projekte.

Vučić je poručio kako se "nikome ne dodvorava, pa svakako neće ni hrvatskom vodstvu", koje najavljuje da želi i razgovor o ratnoj odšteti, prenose beogradski mediji. Prije svih tu misli na hrvatskog premijera Andreja Plenkovića. Srbijanski predsjednik je naglasio da za Srbiju nema tabu-tema i najavio da će Plenković dobiti "odgovoran i ozbiljan odgovor".

Odgovarajući na pitanja o ozračju koje se u Hrvatskoj stvara uoči njegova posjeta, Vučić je odgovorio kako ide "vidjeti i čuti sve što treba". Rekao je da ga se "ne tiče" to što će ga netko nazvati "četnikom" ili "bahatim četnikom" zato što je "priča o ratnoj odšteti priča o maču s dvije oštrice".

Na pitanje je li moguć ikakav dogovor u atmosferi koja vlada u Zagrebu, Vučić je zahvalio novinarki što je rekla da je riječ o atmosferi u Zagrebu, "jer u Beogradu takve atmosfere nije bilo kada je predsjednica Hrvatske dolazila na njegovu inauguraciju", prenosi agencija Tanjug. Vučić kaže da je Grabar-Kitarovićtada bila "velika zvijezda" i da to u Srbiji "nije smetalo, već smo bili zadovoljni što se naši susjedi dobro osjećaju i donose poruku prijateljstva i mira".

 

 

Vučićev posjet izazov za sigurnosne službe

Sutrašnji dolazak srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u Zagreb za hrvatske sigurnosne službe jedan je od većih sigurnosnih izazova. 

Kako Jutarnji list neslužbeno doznaje, u osiguranju srbijanskog predsjednika je nekoliko stotina ljudi iz svih područja sigurnosnog sustava, od policije u odori i civilu, Uprave za posebne poslove sigurnosti, SOA-e i VSOA-e. Danonoćno rade i svi policijski službenici na protuterorističkim odjelima koji provjeravaju sve osobe i skupine koje bi mogle ugroziti sigurnost srbijanskoga predsjednika. Protokol i sigurnosni rizici koordiniraju se i u suradnji sa srbijanskim mjerodavnim službama i službama zaduženima za osiguranje Aleksandra Vučića te zasad nisu dostupni javnosti.

Procijenjeno je da bi protivnici Vučićeva dolaska, među kojima su pripadnici nekih ekstremnih navijačkih skupina, to mogli iskoristiti kao priliku za paljenje srbijanskih zastava. Nadzire se i komunikacija na društvenim mrežama. U pripremi će biti i snajperski timovi ATJ Lučko, pripadnici interventnih postrojbi, deseci detektiva i tajnih agenata u civilu. MUP na raspolaganju ima blindirano vozilo, u pripremi će biti i poseban tim Hitne pomoći.

Uoči posjeta iz Vlade kažu da sve važne teme u odnosima dviju zemalja trebaju biti na stolu i da su osnova za početak njihova rješavanja. Podsjetimo, iz Ureda predsjednice, koja je Vučića i pozvala u posjet, poručili su da ratna odšteta nije na dnevnom redu, nakon što je premijer tu temu spomenuo kao nešto o čemu trebaju razgovarati.

U odnosima Srbije i Hrvatske važno je za početak uspostaviti redovitu komunikaciju na najvišoj razini jer bi to omogućilo rješavanje otvorenih pitanja, ocijenila je Aleksandra Joksimović iz beogradskog Centra za vanjsku politiku. Uoči Vučićeva posjeta Hrvatskoj, za Radio-televiziju Srbije izjavila je da je retorika postala "iznimno oštra" posljednjih nekoliko godina - od predizborne kampanje bivšeg vođe HDZ-a Tomislava Karamarka, a pratili su je i odgovori srbijanske strane. Zato smatra kako je važno da se održi sastanak dvoje predsjednika.

Srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin ocijenio je jučer da su planirani prosvjedi u Zagrebu protiv Vučića "besmisleni" i da je "mržnja koja ga tamo dočekuje crna mrlja na obrazu Hrvatske". Vulin je i prethodnih dana oštro komentirao reakcije iz Hrvatske nakon što je predsjednik Srbije prihvatio poziv hrvatske kolegice Kolinde Grabar-Kitarović da posjeti Zagreb. Prvo je savjetovao Vučiću da ne putuje jer njegova politika mira u Hrvatskoj "nema sugovornika", zatim je ocijenio kako ustaštvo i ustaše nikad nisu izišli iz politike i javnog života Hrvatske.

 

 

 

PRESS - UCM

 

 

 Foto: 1. Izvor

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: Hina/HRT

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 362 gostiju i nema članova online

A- A A+
Zbog posebnih zdravstvenih preventivnih mjera najviše mi nedostaje:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr