Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

PRESS

UCM
"Osim Republike Srbije, informacije o nestalima imaju i Srbi koji žive u Republici Hrvatskoj"

Udruge nestalih i zatočenih sastale se s Vučićem; susret komisija idući tjedan

 

Vučić

 

PRESS

 

 

 

Izaslanstvo Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja sastalo se u podne u Beogradu sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem. 

 

Skupina koja je krenula iz Zagreba susrela se s ostalima u Vukovaru. U izaslanstvu je 14 ljudi, iz Vukovara, Slavonskog Broda, Zagreba, Pakraca, Gline, Karlovca i drugih mjesta. 

...

Hrvatska trenutačno traga za 1945 nestalih i smrtno stradalih tijekom Domovinskog rata.

Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir izjavila je nakon sastanka da je već za tjedan dana najavljen susret u Zagrebu između predstavnika komisija za nestale s hrvatske i srbijanske strane.

Ključna je zapreka rješavanju pitanja nestalih hrvatskih građana, branitelja i civila nedostatak informacija o masovnim i pojedinačnim grobnicama te sekundarnim grobnicama, u koje su premještani posmrtni ostaci. 

Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir kazala je da će zatražiti i povratak dokumenata iz vukovarske ratne bolnice, a koje su nakon okupacije Vukovara uzeli pripadnici Jugoslavenske vojske. 

Idemo sa zahtjevom da Vučić, prema obećanju koje je dao u Zagrebu, a to je kako može pomoći u pitanju rješavanja nestalih osoba, da to i učini. Da izvrši utjecaj na institucije u Srbiji koje raspolažu podacima o nestalim osobama i da se Republici Hrvatskoj daju traženi podaci te da se daju podaci koje mi ne možemo točno definirati, ali znamo da se nalaze u arhivima, istaknula je u izjavi za HRT predsjednica Saveza udruga Alvir.

 

Sandra Rapčak, predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, izjavila je za HRT-ov Studio 4 da je Vučić za vrijeme posjeta Zagrebu kazao da će učiniti sve što je u njegovoj moći. Potvrdila je da će tražiti i dokumentaciju iz vukovarske bolnice.

Odgovarajući na pitanje vjeruje li da je u Srbiji "rješenje" svih sudbina 1945 osoba za kojima se traga, Rapčak je kazala kako smatra da su u Srbiji sve potrebne informacije. Osim Republike Srbije, informacije o nestalima imaju i Srbi koji žive u Republici Hrvatskoj, dodala je te pojašnjava da je potrebna i suradnja Hrvatske i Srbije kako bi se riješile sudbine nestalih.

 

 

 

PRESS - UCM

 

 

 Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: HRT

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 524 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr