Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

PRESS

UCM
Bivšeg agenta jugoslavenske tajne službe državno odvjetništvo u Rijeci sumnjiči da je lažno svjedočio protiv dužnosnika UDBA-e Josipa Perkovića i Zdravka Mustača

UNATOČ ZAHTJEVU HRVATSKE, ŠPANJOLSKA NEĆE TRAŽITI SINDIČIĆA

 

Vinko Sindičić

 

PRESS

 

 

 

Španjolski istražni suci proučili su zahtjev Hrvatske za izručenjem Vinka Sindičića te zaključili kako su ga opravdano pustili na slobodu, rekao je Hini glasnogovornik suda u Madridu.

 

Bivšeg agenta jugoslavenske tajne službe državno odvjetništvo u Rijeci sumnjiči da je lažno svjedočio protiv dužnosnika UDBA-e Josipa Perkovića i Zdravka Mustača osuđenih na doživotni zatvor u Njemačkoj.

...

Sindičić je u siječnju uhićen u Burgosu, gradu na sjeveru Španjolske, no istražna sutkinja Carmen Lamela ga je nakon ispitivanja pustila na slobodu. Ona je ustanovila da ga Hrvatska traži na temelju istog naloga radi kojega ga je Španjolska već jednom odbila izručiti.

U siječnju 2016. je Sindičić prvi put uhićen u Burgosu dok se nalazio u hotelu u centru grada.

Tadašnji istražni sudac Ismael Moreno odbio ga je predati Hrvatskoj jer ga za istu stvar nije tražila Njemačka. Morenu je sada sutkinja Lamela predala uhidbeni nalog da ga i on pogleda, te se on složio kako je riječ o već odbijenom zahtjevu.

Zbog toga Španjolska neće izdati tjeralicu za 74-godišnjim Sindičićem koji je napustio Španjolsku te se nalazi u Italiji gdje živi, tvrdi njegov španjolski odvjetnik.

Sindičić je bio svjedok na suđenju Perkoviću i Mustaču osuđenima za sudjelovanje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića likvidiranog 1983. pokraj Muenchena.

Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo tvrdi da je Sindičić lažnim svjedočenjem ugrozio njegovog klijenta. Nakon što ga je prijavio državnom odvjetništvu u Rijeci ono je raspisalo uhidbeni nalog za Sindičićem.

Suci Lamela i Moreno kažu da ne postoji razlog da ga oni izruče Hrvatskoj ako ga zbog navodno lažnog svjedočenja ne traži Njemačka gdje je održano suđenje. Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci je 1. veljače potvrdilo da ga i dalje traži.

 

“Okrivljenik je nedostupan pravosudnim tijelima Republike Hrvatske te je, nakon što je protiv njega u studenom 2015. raspisana tjeralica, izdan i  Europski uhidbeni nalog, na temelju kojega se traži izručenje okrivljenika Republici Hrvatskoj“, navedeno je e-mailu odvjetništva.

 

 

 

PRESS - UCM

 

 

 Foto: 1. DPCM/prigorski.hr

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: Hina

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 260 gostiju i nema članova online

A- A A+
Zbog posebnih zdravstvenih preventivnih mjera najviše mi nedostaje:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr