Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

PRESS

UCM
Teatrolog, kritičar i pisac, akademik, a iznad svega izvanredno sposoban pedagog

8. travnja 1962. - Umro Branko Gavella

 

Gavella

 

PRESS

 

 

 

Kazališni redatelj Branko Gavella, prema sudu mnogih najveći u povijesti hrvatske scenske umjetnosti, umro je u rodnom Zagrebu 8. travnja 1962. u 77. godini. 

 

Tada je već prošlo gotovo deset godina od njegove hrabre, a ponegdje i neshvaćene, odluke o odvajanju od matične kuće Hrvatskoga narodnog kazališta i osnivanju Zagrebačkog dramskoga kazališta, koje mu je odalo priznanje uzevši njegovo ime. 

...

Krenuo je u tu "pustolovinu" sa skupinom pretežno mladih, darovitih dramskih umjetnika. Novo poglavlje Gavellina života, na pozornici nekadašnjeg Maloga kazališta u Frankopanskoj ulici, počelo je veličanstvenom izvedbom "Golgote" Miroslava Krleže

Taj uspjeh ponovio je na istoj pozornici i s dramom "U logoru". Upravo s Krležom počela je puna Gavellina redateljska zrelost koju je već 1922. zamijetio i slavni Stanislavski. Slijedio je niz Shakespeareovih djela, Ibsen, Pirandello, gotovo zaboravljeni hrvatski autori Brezovački, Držić, Lucić. Na njegovu repertoaru bili su i noviji dramatičari Vojnović i Begović

Gostovao je u mnogim slavenskim metropolama i u poznim godinama režirao na Dubrovačkim ljetnim igrama. Od početaka je djelovao i na opernoj pozornici. Gavella je bio natprosječno obrazovan, studirao je filozofiju, slavistiku i germanistiku u Beču gdje je i doktorirao. Bio je teatrolog, kritičar i pisac, akademik, a iznad svega izvanredno sposoban pedagog koji je na kazališnoj akademiji odgojio mnoge vrsne dramske umjetnike. 

Stvorio je vlastiti redateljski sustav u kojemu dominantnim obilježjem postaje osmišljena funkcionalnost scenskog prostora.

U kasnim godinama doktor Branko Gavella stvorio je novi kazališni ansambl, jer je uz golemo iskustvo imao i uvijek potreban entuzijazam.

 
 

 

PRESS - UCM

 

 

 Foto: 1. 1. hrt.hr

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: HRT/S.M.

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 429 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com