Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
PRESS

OSRH

Kapetan korvete Boris Kartelo: Siguran sam da ćemo našu misiju uspješno odraditi
Pripadnici HRM-a upućeni u operaciju Atlanta u Somaliji
 
HRM
 
 

PRESS

 

 

 

Pripadnici Hrvatske ratne mornarice, članovi trećeg hrvatskog autonomnog tima za zaštitu broda, 3. HRVCON AVPD  tima (Autonomous Vessel Protection Detachment), u srijedu, 22. kolovoza 2018. upućeni su u operaciju potpore miru EU NAVFOR ATALANTA u Somaliju.

 

AVPD timovi vojne su formacije koje postupaju u okvirima međunarodne operacije potpore miru EU NAVFOR ATALANTA, a nalaze se na trgovačkim brodovima koji u sklopu World Food Programa (WFP) plove morem ispred obale Somalije i susjednih država te prevoze humanitarnu pomoć i hranu stanovništvu. 

...

Zadaća ovog tima, koji se nalazi na brodu tijekom plovidbe, u lukama i na sidrištu je prevencija, odvraćanje, osiguravanje i zaštita broda od piratskih napada, otmica i pljački.


Uoči odlaska u misiju primio ih je načelnik Stožera-zamjenik zapovjednika Hrvatske ratne mornarice kapetan bojnog broda Damir Dojkić sa suradnicima. 

Tom prigodom kapetan bojnog broda Dojkić zahvalio se članovima tima na zalaganju koje su uložili tijekom priprema te istaknuo: „Nimalo ne dvojim da ćete misiju koja vam je dodijeljena odraditi na najbolji mogući način, na ponos prije svega nas, pripadnika HRM-a, no i Hrvatske vojske u cijelosti. Pritom, uvijek imajte na umu i onu drugu, podjednako važnu misiju – živi i zdravi vratite se svojim obiteljima.“

 

HRM


Zapovjednik III. AVPD tima - kapetan korvete Boris Kartelo u ime tima, zahvalio se na ukazanom povjerenju i podršci tijekom priprema. 

"S obzirom da ovaj tim odlikuje spoj iskustva i mladosti te da smo na završnom ocjenjivanju pokazali obučenost, pripremljenost, osposobljenost, samoodrživost i autonomnost za provedbu zadaća, siguran sam da ćemo našu misiju uspješno odraditi“ rekao je, istaknuvši da su pri obuci odabranih kandidata, njih ukupno dvanaest, od velikog značaja bila stečena iskustva prvih dvaju timova, kako u pogledu usavršavanja  potrebnih priprema za sudjelovanje u misiji, tako i u cilju što kvalitetnije realizacije zadaća. 

Završna vježba 3. AVPD tima, pod nazivom "Ugor 18", održala se krajem lipnja u vojarni "Admiral Sveto Letica-Barba“ u Splitu te u akvatoriju srednjeg Jadrana.Pripadnici HRM-a već godinama sudjeluju u ovoj operaciji obnašajući časničke dužnosti u Zapovjedništvu pomorske operacije u Northwoodu te na brodovima koji se nalaze u području operacije. Prvi hrvatski AVPD tim upućen je u Somaliju 2014. godine.

 
 

 

PRESS - UCM

 

 

 Foto: HRM/M.Siriščević

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: HRM/MORH

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 444 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr