Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
PRESS

Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije

"Zbirka je iznimno rijetka i kompletna (...), takva cjelina zaista je rijetka pojava i kod privatnih kolekcionara i kod muzeja uopće"
Muzej Domovinskog rata u Bjelovaru otvoren na novoj adresi
 
Bjelovar
 
 

PRESS

 

 

 

 

Brojni Bjelovarčani počeli su “Noć muzeja” posjetom stalnom postavu Domovinskog rata, prvom, i za sada jedinom, bjelovarskom privatnom muzeju koji je u petak otvoren na novoj lokaciji u centru Bjelovara.

 

Stalni postav Domovinskog rata tri je godine dostupan posjetiteljima, a sada je smješten na Trgu Stjepana Radića 9, u prostoru u vlasništvu Grada Bjelovara. Nastao je zahvaljujući trudu skupine Bjelovarčana okupljenih oko zbirke bjelovarskog kolekcionara Marina Sabolovića, ujedno i predsjednika Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije.

...

Sabolović je tijekom godina uspio prikupiti zavidnu kolekciju hrvatskih ratnih odora, kapa, oznaka i odlikovanja Republike Hrvatske.

“Zbirka je iznimno rijetka i kompletna, sadrži gotovo sve dijelove službenih odora i sve izvedbe od one prve do posljednjih kompleta uvedenih u okviru sustavne izmjene odora 1995.”, rekao je Sabolović na svečanom otvorenju te ustvrdio da je “takva cjelina zaista rijetka pojava” i kod privatnih kolekcionara i kod muzeja uopće.

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Stalni postav Domovinskog rata osmišljen je u tri tematske cjeline, izveden po uzoru na suvremene muzejske postave, opremljen suvremenim muzejskim namještajem, rasvjetom i multimedijskim digitalnim info-panelima.

Prva tematska cjelina prikazuje službene odore i oznake  MUP-a i OSRH-a te odlikovanja Republike Hrvatske, druga uključuje radne i ratne odore, opremu i oznake, a treća obuhvaća domicilno područje.

U fundusu stalnog postava su predmeti poput prvih odora pobočnika predsjednika Republike načelnika Glavnog stožera, prvog tajnika Hrvatskog sabora, ali i predmeti hrvatskih branitelja koji su neposredno sudjelovali u obrani Republike Hrvatske.

Posebno su zanimljivi predmeti bjelovarske ratne 1991. godine, poput prvih okvira za pištolje rađenih u privatnim bjelovarskim radionicama te predmeti vezani uz 29. rujna, kada je oslobođena bjelovarska vojarna.

Među njima se ističu karta s potpisom generala Jevrema Cokića, zapovjednika 32. Korpusa JNA i pukovnika Rajka Kovačevića, zapovjednika 265. motorizirane brigade iz Bjelovara te Kovačevićeve epolete zaplijenjene nakon pada vojarne.

Stalni postav Domovinskog rata otvoren je za javnost utorkom i četvrtkom od 18 do 19 sati, a ulaznice se ne naplaćuju.

 Foto: 1. Izvor

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: Hina

 

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 283 gostiju i nema članova online

A- A A+
Zbog posebnih zdravstvenih preventivnih mjera najviše mi nedostaje:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr