Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

PRESS
HVU

"Summer Campus 2019"

 
Kadeti HVU
 

 

PRESS

 

 

Nakon sudjelovanja u Ljetnom kampu 3 na “VV Gakovo” šest kadeta Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” uz pratnju zapovjednika voda u Kadetskoj bojnoj Predrag Matanović, poručnika Ivana Dejanovića i dočasnika za potporu u Domu HVU-a, stožernog narednika Gorana Kušlana sudjelovali su na kampu “Summer Campus 2019” koji se održao u “TC Pepelište” u Sjevernoj Makedoniji u razdoblju od 21. do 26. srpnja 2019. godine.

 

Sudionici kampa stekli su nove vještine, upoznati studente i kadete iz država članica NATO saveza i partnerskih zemalja, ali naučili o kulturi i povijesti Sjeverne Makedonije.

...

Uz Hrvatsku i Sjevernu Makedoniju, također su sudjelovali i kadeti iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češke, Kosova, Norveške, Njemačke, Rumunjske i Sjedinjenih Američkih Država.

Obuka i aktivnosti su bile raspoređene na četiri faze. Prva faza je obuhvatila akademski dio, druga faza bila je tjelovježba te vježbe taktike u terenskim uvjetima i radionice: uvježbavanje taktike na razini pojedinca, tehnike i procedure provođenja napadnih i obrambenih operacija, stabilizacijske i operacije potpore miru, civilno-vojne operacije i upoznavanje s procedurama koje su proizašle iz naučenih lekcija za jačanje civilnih vlasti koje će preuzeti upravljanje nad područjem i uspostavom sustava vlasti.

Treća faza se sastojala od upoznavanja s kulturom, povijesti i tradicijom Sjeverne Makedonije, a četvrta faza, ujedno i posljednja, bila je demonstracijska vježba: lokacija održavanja vježbe je bila “TA Krivolak”, a tom vježbom se pokazalo stečeno znanje i vještine u praktičnom dijelu na terenu, visokim uzvanicima i svjetskoj javnosti.

Tijekom deset dana boravka u “TC Pepelište”, kadeti su bili podijeljeni u dvije satnije sa po dva voda u kojima su desetine bile izmiješane kako bi kadeti dobili priliku za upoznavanje različitih kultura i bolje zbližavanje.

Vježba je bila podijeljena na teoretski dio s predavanjima potrebnima za uspješno provođenje vježbe te terensku nastavu, hodnje i vježbe rukovanja oružjem, a kasnije su skupine radile po radnim točkama koje su obuhvaćale: taktiku i borbeno uvježbavanje s borbenim oklopnim vozilima, medicinsko uvježbavanje (prva pomoć, izvlačenje ranjenika) , operacije u urbanom području, 4c procedure za IED, aktivnosti odnosa s javnošću.

Jedanaesti dan, provedena je demonstracijska vježba na “TA Krivolak” odnosno STX (situational training exercise) pred visokim uzvanicima.

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: MORH

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 219 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com