Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

PRESS
Analitički osvrt

Kažimo "Ne!" lažnim diplomama i svjedožbama

 
Lažne diplome
 

 

PRESS

 

 

 

U ovoj kolumni ću analitički ukazati na genezu, uzrok nastanka problema lažnih diploma i svjedodžbi i dati konkretne prijedloge što treba napraviti da se konačno riješi i prevenira ovaj kriminal i korupcija koji je poprimio velike i zabrinjavajuće razmjere u Hrvatskoj.


Budući da sam u Zagrebačkom holdingu 2014. proveo reviziju vjerodostojnosti diploma i svjedodžbi zaposlenika Holdinga držim da sam pozvan i ovlašten progovoriti o ovome problemu. Napominjem da je u postupku revizije provjere vjerodostojnosti diploma i svjedodžbi zaposlenika Holdingu otkriveno 333 lažne diplome i svjedodžbe.

...

Problem lažnih diploma i svjedodžbi ukazuje s jedne strane na duboku eroziju morala i sustava vrijednosti u društvu,a sa druge strane ukazuju na nerad institucija pravne države odnosno ne funkcioniranje pravne države.


Činjenica da društvo,institucije i vlast do danas nisu poduzeli niti poduzimaju učinkovite mjere i radnje da se obračunaju sa korupcijom i kriminalom u vezi lažnih diploma i svjedodžbi dokazuje da nije postojala odnosno ne postoji politička volja da se suzbije, sankcionira i prevenira problem lažnih diploma i svjedodžbi. Umjesto zemlje znanja postajemo zemljom lažnih diploma i svjedodžbi.


Andreju Plenkoviću, Zoranu Milanović su puna usta deklaratorne borbe protiv korupcije i kriminala,a ništa nisu ikako stvari stoje niti neće poduzeti da konačno kažemo ne lažnim diplomama i svjedodžbama. Dapače svjedoci smo da se svakim danom pojavljuje novi slučaj lažne diplome i svjedodžbe.


Dubinu erozije morala i sustava vrijednosti najbolje vam može oslikati izjava odnosno upit jednog zaposlenika Holdinga za kojeg je među prvima u postupku revizije provjere vjerodostojnosti diploma i svjedodžbi da ima lažnu diplomu,koju je kao pravu uporabio kod zaposlenja. Nazvao me i rekao: “Kako je to moguće da je moja diploma lažna kad sam ju pošteno platio 5000 eura.“
Lažne diplome i svjedodžbe u Hrvatskoj su se počele pojavljivati u većem broju početkom devedesetih godina prošlog stoljeća i to upisivanjem u radnu knjižicu krivotvorenih podataka o stjecanju diplome ili svjedodžbe.


Nakon tog prvog razdoblja razvojem informatičke tehnologije taj postupak krivotvorenja diploma i svjedodžbi poprima suvremenije oblike jer krivotvoritelji novu tehnologiju primjenjuju u krivotvorenju. Bez problema pribavljaju službene obrasce na kojima se izdaju diplome ili svjedodžbe, skeniraju pečate,zaglavlja institucija. Znači već je riječ o sofisticiranijem obliku krivotvorenja. Naravno da se bez obzira na sofisticiranost izrade lažne diplome i svjedodžbe bez problem u postupku revizije utvrđuje da je riječ o lažnoj diplomi ili svjedodžbi jer nije službeno zavedene i protokolirana u službene matice odnosno matične knjige obrazovanih institucija.


Danas smo svjedoci najnovijeg visoko sofisticiranog modela krivotvorenja diploma i svjedodžbi u Bosni i Hercegovini jer se krivotvore i matice odnosno matične knjige obrazovnih institucija, zbog kojih Hrvatska treba uvesti dodatan oprez u postupku nostrifikacije diploma i svjedodžbi iz Bosne i Hercegovine.


Naravno,a poglavito nakon najnovije revizije diploma u školstvu i pojave novih afera lažnih diploma i svjedodžbi društvo,vlast i institucije moraju žurno i učinkovito djelovati.
Što nam je činiti?


Da bi se konačno riješio problem lažnih diploma i svjedodžbi u Hrvatskoj nužno je žurno i učinkovito poduzeti slijedeće mjere i radnje:

  1. Vlada RH mora naložiti ministrima,općinama ,gradovima,županijama,javnim poduzećima i svim javnim institucijama da pokrenu postupak provjere vjerodostojnosti diploma i svjedodžbi svojih zaposlenika u razini svoje odgovornosti i nadležnosti i na taj način dadu svoj doprinos u borbi protiv korupcije;
  2. Predsjednik Sabora treba naložiti provjeru diploma saborskih zastupnika,ministara i svih drugih dužnosnika;
  3. Vlada RH treba zadužiti nadležna ministarstva da žurno izrade i pripreme radi upućivanje u postupak donošenja Prijedlog zakona o registru diploma i svjedodžbi u Hrvatskoj u cilju sustavnog, sveobuhvatnog rješenja ovog problema i preventivnog sprečavanja problema lažnih diploma i svjedodžbi.
    Službeno sam se obratio Zoranu Milanoviću i njegovoj Vladi 2014. sa prijedlogom kako riješiti pitanje lažnih svjedodžbi i diploma koje godinama potresaju Hrvatsku. Naravno nisam dobio odgovor. Jednako tako sam se obratio Andreju Plenkoviću, ministrici Divjak i predsjednici Kolindi Grabar Kitarović još 6.veljače prošle godine. Naravno da nisam dobio odgovor.

Rekao sam im Vladi ću besplatno napisati zakon. Sve diplome i svjedodžbe trebamo unijeti u jedinstveni registar u kojem se može u pet minuta provjeriti je li ispravna. Takvi podaci se jednostavno mogu unijeti jer svi fakulteti, ali i većina srednjih škola unose podatke u elektroničku bazu. Pa imamo Italiju i Nizozemsku u kojem takav registar savršeno funkcionira

 

Krajnji je čas za poduzimanje ovih mjera i za raskrinkavanje svih lažnih diplomaca. Nema se više što čekati. Prisilimo institucije na postupanje.

 

 

 

 

Autor: Pero Kovačević

 

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 372 gostiju i nema članova online

A- A A+
Vaš izbor VBA:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com