Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

PRESS
HRZ

Uspješno provedeno prvo testiranje funkcioniranja ispuštanja dima iz hrvatskih Pilatusa iz sastava akrobatske grupe HRZ “Krila Oluje”

 
Krila Oluje
 

 

PRESS

 

 

 

Kroz tri pokusna leta iznad Lekenika i Velike Gorice u ponedjeljak 2. ožujka 2020., uspješno je provedeno testiranje dimne instalacije na avionu Pilatus PC-9M akrobatske grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva “Krila Oluje”.

 

Ugradnju i modifikaciju dimne instalacije američkog prozvođača “Smoking Airplanes” proveo je tim stručnjaka Zrakoplovno-tehničkog centra iz Velike Gorice, a prve letove izveli su piloti pukovnik Damir Barišić, voditelj Operativno-letačkog odsjeka u Zapovjedništvu 93. krila HRZ-a i satnik Darko Belančić, vođa “Krila Oluje”.

 

Krila Oluje

 

To je bilo prvo testiranje funkcioniranja ispuštanja dima iz hrvatskih Pilatusa, a planirana je ugradnja na ukupno devet aviona. Prema aktualnim planovima, “Krila Oluje” će prvi puta predstaviti letački program uz ispuštanje dima na međunarodnom vojnom zrakoplovnom mitingu “CROIMAS 2020” 30. svibnja u Zadru.

“Ovo je zasigurno jedan od najznačajnijih i najiščekivanijih trenutaka u povijesti “Krila Oluje”, jer dimni trag neizostavni je i vizualno najatraktivniji dio nastupa svih svjetskih akrobatskih grupa. Hvala svima koji su dali svoj doprinos, na zadovoljstvo nas pilota “Krila Oluje”, ali i milijuna gledatelja koji će u narednim godinama imati priliku uživati u još atraktivnijim nastupima naše skupine”, rekao je nakon leta pukovnik Barišić.

Satnik Belančić rekao je kako su današnji letovi rezultat dugogodišnjeg truda, rada i istraživanja sada realiziranih uz potporu Zapovjedništva HRZ-a, Glavnog stožera i Ministarstva obrane. “Čast mi je što sam imao priliku sudjelovati u ovome, a izrazito mi je drago da će Krila Oluje imati svoj prvi debitantski nastup s dimom upravo na svoju 15. obljetnicu osnivanja i to na prvoj međunarodnoj vojnoj manifestaciji CROIMAS 2020.”, zaključio je Belančić.

 

Krila Oluje

 

 

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: MORH

 

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 358 gostiju i nema članova online

A- A A+
Vaš izbor VBA:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com