Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

PRESS
Veterani Domovinskog rata

"Ovo je samo nastavak  negativnog djelovanja predstavnika nekih institucija koji ne poštuju Domovinski rat"

 
Zoran Milanović
 

 

PRESS

 

 

Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata RH, Savez udruga branitelja radnika RH i Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi uputili su zahtjev Hrvatskom saboru da se pokrene postupak odgovornosti predsjednika Milanovića zbog njegove nedavne izjave kojom obezvrjeđuje doprinos dragovoljaca HOS-a u Domovinskom ratu.

Podsjetimo, predsjednik Zoran Milanović u Jasenovcu je komentirao spomen-ploču poginulim hrvatskim braniteljima - pripadnicima HOS-a kako ploču "treba maknuti, baciti negdje jer to nema veze s Domovinskim ratom".

...

Braniteljske udruge osudile su ovu skandaloznu izjavu Predsjednika Republike Hrvatske i uputile zahtjev da Hrvatski sabor pokrene postupak odgovornosti predsjednika Milanovića, tekst prenosimo u cijelosti.

 

U potpunosti osuđujemo skandaloznu i neprihvatljivu izjavu predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića. „Treba maknuti, baciti negdje jer to nema veze s Domovinskim ratom.“, komentar je Predsjednika o spomen-ploči poginulih Hrvatskih branitelja pripadnika HOS-a, koja je premještena iz Jasenovca u Novsku. Ovo je samo nastavak  negativnog djelovanja nekih predstavnika institucija koji ne poštuju Domovinski rat, Deklaraciju o Domovinskom ratu i niz pozitivnih zakona Republike Hrvatske. Podsjećamo Vas, predsjedniče Hrvatskoga sabora, kako još uvijek nije održana tematska sjednica na kojoj bi se raspravilo o učestalosti blaćenja Republike Hrvatske, Domovinskog rata i nepoštivanju Deklaracije o Domovinskom ratu te donijeli pravni mehanizmi o zaštiti i stvarnoj primjeni Deklaracije o Domovinskom ratu.

Prema nizu zakonskih odredbi i važećih dokumenata državnih tijela Republike Hrvatske nedvojbeno je da su Hrvatske obrambene snage (HOS) bile sastavni dio Oružanih snaga Republike Hrvatske koje su „organizirano sudjelovale u obrani neovisnosti, teritorijalne cjelovitosti, odnosno suvereniteta Republike Hrvatske“ (NN, 121/17, 98/19, čl 3. Zakona o hrvatskim braniteljima).

Zoran Milanović, Predsjednik Republike Hrvatske, skandaloznom i sramotnom izjavom o Hrvatskim obrambenim snagama (HOS-u) teško je prekršio odredbu čl. 5 Ustava Republike Hrvatske da je „svatko dužan ... poštivati pravni poredak Republike Hrvatske“ te kao „Predsjednik Republike odgovoran je za povredu Ustava koju je počinio u obavljanju svojih dužnosti“ (st. 1, čl. 5 Ustava RH) tijekom predstavljanja Republiku Hrvatsku na komemoraciji u Jasenovcu 22. travnja 2020..

Stoga od Hrvatskog sabora zahtijevamo da postupi sukladno svojoj ustavnoj obvezi iz st. 2, čl. 105 Ustava RH i pokrene „postupak za utvrđivanje posebne odgovornosti Predsjednika Republike Hrvatske“.

 

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: MORH

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 701 gostiju i nema članova online

A- A A+
Vaš izbor VBA:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com