Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

PRESS

UCM
Oružane snage RH obučili su timove za blisku zračnu potporu u postrojbama HKoV-a u skladu NATO-ovih standarda obuke

Kontrolori bliske zračne potpore proveli obuku iz zraka

 

Zemunik

 

PRESS

 

 

Kontrolori bliske zračne potpore (JTAC-Joint Terminal Attack Controller) iz gardijskih brigada Hrvatske kopnene vojske proveli su u petak, 1. prosinca 2017., letove s pilotima Eskadrile aviona 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku na avionima ZLIN-242L.

 

Voditelj ove aktivnosti bojnik Vjekoslav Pavlović, pilot Eskadrile aviona, kazao je kako su ovo bili prvi letovi koje su kontrolori imali u procesu osposobljavanja kontrolora bliske zračne potpore, a u cilju dobivanja jasnije slike terena iz zraka.

...

„To se posebno odnosi na određivanje pojedinih istaknutih orijentacijskih točaka u zoni djelovanja kao i sagledavanja perspektive iz kabine aviona. Također, definirali smo i ključne komunikacijske poruke te procedure koje se koriste u zajedničkim djelovanjima pripadnika HRZ i PZO-a i HKoV-a kroz intergransku suradnju u ovom području djelovanja. Poseban naglasak stavljen je na orijentaciju u prostoru te na tehnike brzog uočavanja i prepoznavanja cilja“, istaknuo je bojnik Pavlović.

Zaključeno je kako je provedba letova pilota i kontrolora bliske zračne potpore pokazala punu opravdanost te je u planu nadogradnju stečenih iskustava na bržim avionima Pilatus PC-9M kako bi Oružane snage RH ovu sposobnost podigli na još višu razinu.


Kontrolori bliske zračne potpore kvalificirani su pripadnici Oružanih snaga, koji s prednjeg položaja upravljaju djelovanjem borbenih zrakoplova koji provode blisku zračnu potporu i druge napadne zračne operacije. 


Oružane snage Republike Hrvatske obučili su timove za blisku zračnu potporu u postrojbama HKoV-a u skladu NATO-ovih standarda obuke, a već duži niz godina piloti Eskadrile aviona na Pilatusima PC-9 sudjeluju u provedbi bliske zračne potpore. Zajednička uvježbanost kontrolora i pilota pretočena su i kroz sudjelovanja u međunarodnim vojnim vježbama (Adriatic Strike, Ample Strike, Immediate Response).

 

ZemunikZemunik

 

 

PRESS - UCM

 

 Foto: HRZ i PZO/ M. Karačić

 

Priredio: DPCM

Izvor: MORH

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 267 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Ocijenite obrazovnu reformu:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com