Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

PRESS
Hrvatsko žrtvoslovno društvo

"Neka to bude naš zavjet i vraćanje duga prema žrtvama umjesto puta u Bleiburg!"

 
Bleiburg
 

 

PRESS

 

 

Bleiburg

 

Hrvatsko žrtvoslovno društvo izdalo je obavijest povodom obilježavanja 75. obljetnice Bleigurške tragedije.

 

Tekst prenosimo u cijelosti.

 

hžd

 

Kao što je već objavljeno javnosti, ovogodišnje obilježavanje Bleiburške tragedije, predviđeno za subotu 16. svibnja 2020., s obzirom na pandemiju koronavirusa, održat će se s posebnim programom. Ne će biti središnje komemoracije nego će se žrtve komemorirati uz molitvu, polaganje vijenaca i paljenje svijeća u Bleiburgu i na zagrebačkom Mirogoju te uz svetu misu u Sarajevu, sve uz nazočnost manjeg broja osoba.

Molimo stoga naše podružnice u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Sloveniji, po gradovima i županijama, kao i naše partnerske udruge i podržavatelje da toga dana ili u nedjelju organiziraju na svojem području (svakako u skladu s državnim i lokalnim propisima i uputama) slično obilježavanje u znak sjećanja i odavanja počasti za sve žrtve ove velike tragedije hrvatskog naroda, s posebnim naglaskom na žrtve svojega kraja kojima su već diljem Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Austrije i dr. podignuti spomenici.

 

Neka to bude naš zavjet i vraćanje duga prema žrtvama umjesto puta u Bleiburg!

Najjednostavniji i najprikladniji način ovogodišnjih obilježavanja jest da udruge, organizacije ili pojedinci koji su već tradicionalno organizirali hodočašća u Bleiburg iz svojih sredina to sada učine na domaćem terenu uz podršku i suradnju svih koji su im i do sada pomagali uključujući županijske, gradske i općinske vlasti te katoličke župne zajednice i predstavnike drugih vjerskih zajednica koje su već tradicionalno sudionici komemoracije.

U ovogodišnju, a i buduće komemoracije važno je uključiti predstavnike svih razina svjetovnih vlasti koji su dužni u skladu s europskim rezolucijama i rezolucijama Hrvatskog sabora odavati počast žrtvama totalitarnih režima XX. stoljeća.

Na poseban način se to odnosi na rezoluciju Europskog parlamenta od 19. rujna 2019. godine za koju su u Europskom parlamentu glasovali svi članovi parlamenta iz Hrvatske s obiju strana političkog spektra.

Ta važna Rezolucija Europskog parlamenta o važnosti europskog sjećanja za budućnost Europe u Hrvatskoj je s razine službenih vladajućih struktura, kao i one poluslužbene medijske, ostala prešućena, iako je Hrvatska članica EU-a sa svim pravima i obvezama koje iz toga proizlaze. Poveznica: https://www.hkv.hr/vijesti/dokumenti/32876-presucena-rujanska-rezolucija-europskog-parlamenta-o-vaznosti-europskog-sjecanja.html

Poslije održanih komemoracija pošaljite nam svoja izvješća, fotografije, kraće videozapise (preko We trasfera)… koje želite da budu objavljeni, ili kopije izvješća koje ste Vi ili netko drugi o vašim aktivnostima objavili.

Unaprijed hvala!

 

Ante Beljo, predsjednik

Hrvatskoga žrtvoslovnog društva

e-pošta: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: HŽD / Zorica Gregurić

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 388 gostiju i nema članova online

A- A A+
Treba li uvesti obvezno Covid-cijepljenje za sve građane RH?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com