Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

PRESS
HRZ

"Otac mi je hrvatski branitelj Vukovara, zatočenik logora te su me njegove priče i svjedočenja osnažile u odluci časnog služenja Domovini Hrvatskoj"

 
Započelo selekcijsko letenje novih naraštaja vojnih pilota
 

 

PRESS

 

 

Selekcijsko letenje 29. naraštaja kandidata za hrvatske vojne pilote počelo je u utorak 14. srpnja 2020. u 392. eskadrili aviona 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

 

Selekciji je pristupilo 15 polaznika od kojih je 11 srednjoškolaca, a ostatak čine pripadnici postrojbi Hrvatske vojske koji su iskazali interes i zadovoljili predviđene kriterije za vojne pilote. Dodatno, ovom selekcijskom ciklusu priključio se i jedan civilni pilot koji je po prilagođenom programu uspješno završio selekcijsko letenje te nastavlja letačku obuku za vojnog pilota.

...

Po prvi puta na selekciji se nalaze i učenici trećih razreda srednjih škola koji će ukoliko uspješno završe sekcijsko letenje, biti stipendirani do završetka srednje škole i dalje u nastavku školovanja za vojne pilote. Na ovaj se korak odlučilo šest učenika srednjih škola, a svima njima bila je želja što prije saznati zadovoljavaju li kriterije za vojne pilote te tako u ranijoj dobi odrediti svoj profesionalni razvoj i karijeru, a po završetku selekcije i mature priključit će se 30. naraštaju vojnih pilota.

 

 

Selekcijsko letenje izvodi se na avionima ZLIN 242L, a provode ga iskusni nastavnici letenja koji će nakon 10-ak sati naleta po polazniku donijeti ocjenu uspješnosti svakog od polaznika.
U skupini “trećaša” je Toni Baričić iz Svetog Filipa i Jakova koji je kazao kako je ključna u odluci izbora za vojnog pilota bila ljubav prema letenju, a za njega je vrlo ohrabrujuće i poticajno što će moći učiti od vrhunskih nastavnika letenja i pilota “Krila Oluje”.  Akrobacije “Krila Oluje” oduševile su i Juru Jurjevića i Zadra.

Ljubav prema letenju bila je snažno prisutna i kod Kristijana Barića iz Gornje Grede, a potvrdu svega dobio je nakon što je pratio prelet MiG-ova za obljetnicu “Oluje”. Uzbuđenje i ponos prisutni su i kod Roka Jurca iz Rijeke koji je zadovoljan i sa uvjetima života i rada u vojarni.

Za Marka Briškog uzor je junak Domovinskog rata Rudolf Perešin koji je za njega “ojačao nadu hrvatskom narodu na putu stvaranja slobodne Hrvatske kojoj će s ponosom časno služiti”. Adrenalin kod letenja bio je pozivnica i za Stipu Lulića iz Zagreba, a ispunjava ga osjećaj ponosa što će biti pripadnik Hrvatske vojske.

 

 

Još od djetinjstva Nikola Fijačko razmišljao je o pozivu za vojnog pilota, a stalna literatura bio mu je “Hrvatski vojnik”.

“Otac mi je hrvatski branitelj Vukovara, zatočenik logora te su me njegove priče i svjedočenja osnažile u odluci časnog služenja Domovini Hrvatskoj”, poručio polaznik obuke Fijačko.

Antica Basioli iz Sali na Dugom Otoku posebno pamti humanu stranu hrvatskih vojnih pilota koji pomažu ljudima u gašenju požara i akcijama potrage i spašavanja. Jednaki osjećaji prožimaju i Ivonu Hostonski iz Vinkovaca kojoj su se posebno dojmila prevoženja djece u splitsku bolnicu vojnim helikopterima. Osječanki Ani Bunjavac događaji iz obrane Domovine bili su poticaj u njezinoj odluci za čuvare hrvatskog neba, a Luka Kovačić iz Zagreba brzinu i slobodu letenja želi iskusiti kao budući hrvatski vojni pilot.

Novi izazov u vojničkoj karijeri postavili su sebi i četvorica pripadnika Hrvatske vojske koji žele postati vojni piloti. David Havrlišan iz Slavonskog Broda želi krenuti stopama mlađeg brata koji je na drugoj godini školovanja za vojnog pilota., a naglašava i izuzetno motivirajuće i ugodno radno okruženje u Zemuniku. Za Marka Brkiša iz Petrinje sve protječe dobro, a važno mu što će moći učiti od iskusnih i kompetentnih nastavnika letenja. Sloboda, adrenalin i brzina privukli su i Zadranina Marka Bukvu dok Leon Čigir iz Zagreba ima prigodu ispuniti dječake snove i biti vojni pilot.

Osjećaj časti i pripadnosti Hrvatskoj vojsci jer su mu otac i ujak bili hrvatski branitelji motivirala je civilnog pilota Tonya Pazmana iz Ivanić Grada na novi iskorak školujući se za vojnog pilota.

Svima je njima cilj nositi pilotska krila na letačkom kombinezonu i postati dio ponosne obitelji čuvara hrvatskog neba. Zajedništvom, timskim radom i ustrajnošću olakšat će uspješno svladavanje prve stepenice. Za one druge, do visina vode ih njihovi nastavnici koji ih hrabre, savjetuju i vjeruju u njihov uspjeh.

 

 

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: MORH

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 240 gostiju i nema članova online

A- A A+
Podržavate li članstvo Ukrajine u NATO-u?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com