Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

PRESS

UCM
Hrvatski institut za povijest

Objavljena knjiga Davora Marijana "Hrvatska 1989.-1992. Rađanje države

 

Tuđman - Milošević

 

PRESS

 

 

Knjigu povjesničara Davora Marijana "Hrvatska 1989.-1992. Rađanje države", u kojoj istražuje razdoblje stvaranja hrvatske države, objavio je Hrvatski institut za povijest.

 

Marijan u predgovoru ističe kako je razdoblje o kojem piše vrijeme sloma komunizma i Jugoslavije i stvaranja neovisne hrvatske države. "Premda se zbilo nedavno, politika ga je iznimno uspjela opteretiti jer se u Hrvatskoj povijest i dalje doživljava kao političko sredstvo", piše Marijan i naglašava kako je temeljni problem s kojim se susreo u pisanju knjige nedostatak ozbiljnije analize toga razdoblja.

...


 Knjiga je, ističe, utemeljena na dokumentima te ocjenjuje kako se pokazalo da brojne tvrdnje o razdoblju 1989.-1992.  nisu uetemeljene, ali su zato po načelu bezbrojnoga ponavljanja postale općepoznata stvar.

 Rađanje državeTe su predrasude, tvrdi, bile dio nastojanja koje je u konačnici vodilo prema izjednačavanju strana u ratu.

Ocjenjuje kako se Jugoslavija raspala jer je bila zrela za raspad, a rat u Hrvatskoj nije izbio da bi nacionalisti ostali na vlasti, već zbog tog što je manjina nastojala većini nametnuti svoja pravila igre.

Po Marijanovim riječima SFRJ je i u fazi raspada bila daleko od idile kojom se u posljednjih desetak godina prikazuje. 

"Demokratizacija iz njezina smrtnoga hropca bila je upravo odraz te okolnosti, posljedica sustava koji se raspao i čija je vladajuća struktura pogubila sve konce pokazujući da nije dorasla doslovno ničemu što je u tom trenutku bilo izazov za Hrvatsku", piše Marijan.

Knjiga "Hrvatska 1989.-1992. Rađanje države" (657 str.) podijeljena je na 13 poglavlja u kojima autor piše o Jugoslaviji u 80-ima, Srbiji ili "godinama raspleta", Slovenskom proljeću, izlasku JNA na političku pozornicu, raspadu Saveza komunista Jugoslavije, Hrvatskoj i političkoj krizi Jugoslavije, rađanju hrvatske države, srpskom pitanju u Hrvatskoj, raspadu Jugoslavije i saveznih institucija, o četiri hrvatska susjeda (Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori i BiH), agresiji i pobuni, međunarodnom položaju Hrvatske te licu rata.


Na kraju knjige objavljen je popis izvora i literature, kratice i kazalo osobnih imena.

Davor Marijan (1966.) radi u Hrvatskom institutu za povijest i bavi se istraživanje suvremene povijesti Hrvatske i Jugoslavije. Objavio je više knjiga, među kojima i knjige "Bitka za Vukovar", "Oluja", "Obrana i pad Vukovara" te "Domovinski rat".

 

 

 

PRESS - UCM

 

 Foto: 1. politikaplus.com, 2. isp.hr

 

 

Priredio: UCM

Izvor: Hina

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 233 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr