Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
PRESS

HRZ

Kadet Ivetić: Čast mi je i ponos što mi je pružena prilika postati pripadnikom suvremene i moderne Hrvatske vojske
Novi naraštaj vojnih pilota započeo selekcijsko letenje
 
Zemunik
 
 

PRESS

 

 

 

U Eskadrili aviona 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku u utorak, 17. srpnja 2018. započelo je selekcijsko letenje kandidata koji se školuju za hrvatske vojne pilote.

 

Riječ je o 27. naraštaju kadeta koji broji 13 polaznika, a selekcija se provodi na avionima ZLIN 242L. Za sve njih, obuka započinje prvim informativnim letom, a prethodno su završili teorijsku pripremu koja im osigurava selekcijski ciklus od 10 sati naleta pod vodstvom nastavnika letenja.

...

Polaznik selekcijskog letenja Ante Beljan kazao je kako mu je presudno u odluci da postane vojni pilot bilo to što može učiti od najboljih, a posebno pamti prelet pilota Rudolfa Perešina s avionom MiG-21 te letačke nastupe "Krila Oluje". 

Za Maurizia Ivetića ključna je bila ljubav prema letenju i osjećaj slobode kretanja: "Čast mi je i ponos što mi je pružena prilika postati pripadnikom suvremene i moderne Hrvatske vojske", poručio je kadet Ivetić.

Marko Čulina posebno pamti probijanja zvučnog zida aviona MiG-21, a nosi ugrađeni ponos prema Hrvatskoj vojsci i zbog činjenice što mu je otac kao maloljetan sudjelovao u  Domovinskom  ratu i obrani Hrvatske.

U sljedećih mjesec dana kandidati za vojne pilote usvajat će sadržaje temeljnih manevra aviona na zemlji i u zraku (vožnja, polijetanje, slijetanje, zaokreti, akrobacije…) nakon čega će se donijeti procjena stupnja usvojenosti pojedinih elemenata letenja kao i procjena njihove sposobnosti za studij vojnog pilota pri čemu su ključni parametri kako podnose letenje, njihovo snalaženje u prostoru 3D, opća orijentacija te usvojenost dodijeljenih zadaća i osnovnih elemenata letenja.

 

Zemunik

 

 

 

PRESS - UCM

 

 

 Foto: HRZ / M. Karačić

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: MORH

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 350 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Svijet u 2050. obilježit će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja