Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
PRESS

MORH

Predsjednica: Time ste, uz ostalo, iskazali dužnu počast povijesnoj ulozi Puma te stvorili uvjete da i u budućnosti budu u službi sigurnosti i blagostanja hrvatskog naroda
'Od danas, vi ste čuvari ovog grada'
 
Varaždin
 
 

PRESS

 

 

 

Svečanost otvaranja i imenovanja vojarne u Varaždinu imenom 7. gardijske brigade Puma, u kojoj će odsad biti smješteni pripadnici 2. mehanizirane bojne Pume, održana je u četvrtak, 20. prosinca 2018. godine.

 

Svečanosti povratka Hrvatske vojske u Varaždin su, uz pripadnike Puma, nazočili predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Vlade potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Anđelko Stričak, načelnik Glavnog stožera OSRH-a general zbora Mirko Šundov, članovi obitelji poginulih, nestalih i umrlih pripadnika Puma, članovi Udruge 7.gbr Puma, predstavnici županijskih i lokalnih vlasti  te ostali visoki uzvanici. 

...

Nakon čitanja povjesnice i obraćanja zapovjednika 7. gardijske brigade Puma brigadnog generala Željka Dvekara, general Dvekar i državni tajnik Zdravko Jakop su, kao ratni pripadnici Puma, imali čast otkriti amblem s imenom vojarne „7. GARDIJSKA BRIGADA PUMA“. Poslije blagoslova vojarne, u kapelici su nazočna izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće za poginule, nestale i umrle pripadnike Puma.

Uz postrojavanje pripadnika 2. mehanizirane bojne Pume i prigodni program, zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade brigadir Mijo Validžić podnio je prijavak predsjednici RH i vrhovnoj zapovjednici OSRH-a te je pročitana zapovijed o izmještanju 2. mehanizirane bojne Pume u novouređene prostore vojarne u Varaždinu. Također, dodijeljene su beretke za mlade gardiste, 28 novih pripadnika Puma.

U prigodnom obraćanju predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kazala je kako je  ispunjena ponosom jer se obilježava doista važan dan. “Od prvog dana Pume su neraskidivo vezane uz ovaj prelijepi hrvatski barokni grad. Iz Varaždina Pume su krenule u sve pobjede Domovinskog rata i u završne bitke olujne hrvatske slobode“, poručila je predsjednica Grabar-Kitarović

„Još jednom želim zahvaliti i čestitati Oružanim snagama RH, potpredsjedniku Vlade i ministru obrane na odluci o povratku Hrvatske vojske u Varaždin i druge hrvatske gradove. Time ste, uz ostalo, iskazali dužnu počast povijesnoj ulozi Puma te stvorili uvjete da i u budućnosti budu u službi sigurnosti i blagostanja hrvatskog naroda“, naglasila je predsjednica.

- sadržaj se nastavlja -

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević pozdravio je sve prisutne u ovoj značajnoj prigodi. “Kao što smo obećali prije dvije godine, ova Vlada vratila je vojsku u Varaždin. Nakon deset godina, Pume su se vratile doma! Od danas, vi ste čuvari ovog grada, jamac ste sigurnosti sjevernog dijela Republike Hrvatske. Tu ste da služite svome narodu i da mu pomažete u nevolji. To je zalog za budućnost i prosperitet ovog kraja i države”, poručio je ministar Pumama.

U svom obraćanju ministar je istaknuo: ”Provedenom hodnjom od Našica do Varaždina, po teškim vremenskim uvjetima, pokazali se da imate karakter i da poštujete vrijednosti Domovinskog rata. Dostojni ste nasljednici hrvatskih branitelja – pripadnika legendarne Sedme gardijske brigade Puma po kojoj je i ova novo otvorena vojarna dobila ime.”

“Na putu dugom 184 kilometra, stanovnici mjesta kroz koja ste prolazili prepoznali su vaše najdublje poštovanje prema poginulim suborcima, domovini i gradu u koji se vraćate. To je dokaz da narod voli Hrvatsku vojsku. Hvala vam na časnom služenju i dobrodošli natrag u svoj grad. Vratili smo vojsku u herojski Vukovar, Sinj i Ploče. Sljedeće godine čeka nas povratak u Pulu”, rekao je ministar i dodao: ”Čovjek je u fokusu svega što radimo i on je najvrjedniji dio našeg sustava. Nastavit ćemo i dalje raditi na podizanju standarda naših vojnika, dočasnika i časnika! Bez njih, učinkovito funkcioniranje sustava ne bi bilo moguće.” Ministar je pripadnicima Puma zaželio uspješan rad u novoj vojarni te svima nazočnima čestitao Božić i Novu godinu.

Načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov kazao je kako je simbioza Puma i prelijepog  grada, stvorena u Domovinskom ratu, ušla u povijest. “Svjedočio sam hrabrosti i odvažnosti Puma u operacijama Domovinskog rata. Od osnutka neustrašivo ste stajali na braniku domovine i bili spremni dati vlastiti život za slobodu. Na dan povratka u matičnu vojarnu, gdje je i osnovana 7. gardijska brigada, moje misli i sjećanje vraćaju se na poginule, ranjene i nestale prijatelje kojima danas odajemo počast“, rekao je general Šundov.

Izaslanik predsjednika Sabora Anđelko Stričak istaknuo je kako je Varaždin  dom legendarne 7. gardijske brigade i zato je učinjeno sve za povratak Puma u njihov grad. ”Doprinos Puma završetku rata i uspostave mira plaćen  je životom 92 pripadnika koje nikad nećemo zaboraviti”, rekao je Stričak.

Župan Varaždinske županije Radomir Čačić istaknuo je: ”Pume su naš ponos, dio Varaždina i ove regije. One su se vratile svojim obiteljima, i to je trenutak koji dobro koindicira s božićnim razdobljem - vaš povratak u prostor iz kojeg ste potekli.”

Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok kazao je kako je kroz povijest Varaždin otvarao vrata svojeg grada najvrlijim ljudima. “U Varaždinu je rođena jedna od najboljih najhrabrijih i najmoćnijih postrojbi, Varaždin je grad kolijevka vas Puma, bili ste tada i sad ste uvijek prvi”, rekao je gradonačelnik i Pumama poželio dobrodošlicu.

Pume su u Varaždin stigle 12. prosinca, nakon 184 kilometara duge hodnje, gdje su ih uz pljesak dočekali brojni stanovnici grada. U prigodi povratka vojske u Varaždin gosti su mogli razgledati  taktičko–tehnički zbor opreme i naoružanja Hrvatske vojske te je održan Dan otvorenih vrata u vojarni 7. gardijske brigade Puma. Svečanim obilježavanjem povratka Puma u Varaždin ujedno se obilježava 26. obljetnica ustrojavanja 7. gardijske brigade Puma i 11. obljetnice ustrojavanja 2. mehanizirane bojne Pume.

U kontekstu promjena u sigurnosnom okružju te efikasnijeg odgovora na nove sigurnosne izazove, povratak Hrvatske vojske u gradove dio je koncepta novog operativnog razmještaja postrojbi Hrvatske vojske s ciljem povećanja sigurnosti svih područja Republike Hrvatske, poboljšanja standarda života, rada i obuke pripadnika Oružanih snaga te promicanja vojnog poziva i očuvanja vrijednosti Domovinskog rata.

Novi raspored postrojbi također će omogućiti stvaranje percepcije lokalnog stanovništva o prisutnosti Oružanih snaga kao važnog čimbenika sigurnosti i zaštite. Realiziran je plan povratka postrojbi Hrvatske vojske u gradove Sinj, Vukovar Ploče i Varaždin, a u slijedeće dvije godine i u Pulu.

 Foto: 1. MORH / M. Čobanović

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: MORH

 

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 312 gostiju i nema članova online

A- A A+
Podržavate li najavljeno uvođenje eura u RH?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com