Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
PRESS

Branitelji

Intervju s Ivicom Šafarićem Ninjom povodom nadolazeće obljetnice bleiburške tragedije
Mambe: Bili smo, jesmo i bit ćemo spremni dok god nas ima!
Ivica Šafarić Ninja
 
 

PRESS: Intervju

 

 

 

Ivica Šafarić Ninja

 

Približava se 74. obljetnica Križnog puta i sjećanja na nevine žrtve Bleiburga. Udruga "Crne Mambe" i ove godine organizira odlazak autobusom na komemoraciju.

 

Tom prigodom razgovarali smo s Ivicom Šafarićem Ninjom, predsjednikom "Mambi" o aktualnim događajima oko obilježavanja obljetnice, dotakli se pozdrava "Za dom spremni", Thompsona, Lore Vidović...

...

Gospodine Šafarić, u medijima se dosta govorilo i pisalo o promjeni mjesta obilježavanja obljetnice Bleiburg - sjećanja na žrtve tog komunističkog zločina. Vaše mišljenje o tome.

Meni je logično, primjereno, ako hoćete moralno i obvezujuće prema tim žrtvama pokloniti se gdje im, u širem zemljopisnom smislu, počivaju kosti. No, i kada to ne bi bilo moguće, svakako bi u organizaciji naše udruge sudjelovao u obilježavanju najveće tragedije hrvatskog naroda.

 

Gdje bi ste obilježili?

To prvenstveno određuje Predsjedništvo Udruge u suradnji s drugim braniteljskim udrugama i Počasnim bleiburškim vodom.

 

Znači li to da bi unatoč mogućoj zabrani javnog okupljanja odluka ipak mogla biti Bleiburg?

Sve je moguće, već sam kazao tko o tome odlučuje.

 

 U srpskim medijima izašli ste na naslovnicama  prigodom jedne Bleiburške obljetnice, označeni kao "ustaša". O čemu se radi, jeste li nosili ustaško znakovlje?

Kao prvo, uopće ne doživljavam što srpski mediji pišu o meni, pa čak niti o Hrvatskoj. Imamo mi i doma neke ljude koji misle da je svaki Hrvat "ustaša". Ali kad me već pitate za te naslovnice, odgovorit ću Vam. Nikakvo neprikladno, zabranjeno znakovlje nisam imao, nosio sam crnu majicu s oznakama naše udruge i jedan lančić na kojemu piše " Hrvatska u srcu". Vjerojatno im je to zasmetalo. Svi znamo, ili bi trebali znati da se tu ne radi o boji majice, već je to u domeni "političkih" pitanja i da dalje ne objašnjavam... A mi znamo od kuda "vjetar puše".

 

Tko su "mi"?

Hrvatski domoljubi.

 

Spomenuli ste "crne majice". I pučka pravobraniteljica Lora Vidović ih često pominje, u negativnom kontekstu. Govori o "ustašizaciji". Kako komentirate tu tvrdnju i što mislite o radu pučke pravobraniteljice Lore Vidović?

Nemam informacija o pozitivnim učincima njezinog rada za hrvatske građane. Iskreno, baš i ne pratim njezin rad, osim što uhvatim na naslovnicama novina, tako da ne bih mogao komentirati. Ali znam na što ciljate i odgovorit ću Vam vrlo jasno: hrvatski domoljub poštuje sve žrtve totalitarnih režima, iznad svega kosti svojih predaka, pa tako i kosti žrtava Križnoga puta. Niti jedna vlada, niti jedan zakon ne mogu zabraniti obljetnice kojima iskazujemo poštovanje prema njima, a pogotovo nam ne mogu određivati kakvu boju majice moramo odabrati. Da nije žalosno, bilo bi smiješno...  čime se bavi i koji su prioriteti pučke pravobraniteljice. Ah, pitam se  da li gospođa Lora zna uopće čiji puk treba braniti.

 

Pravobraniteljica je zapravo stavila težište na pozdrav "Za dom spremni". M.P. Thompson ga i dalje koristi u svojoj pjesmi "Čavoglave", iako su mu zbog toga zabranjivali neke nastupe. Vaš stav o pozdravu "Za dom spremni" i pjesmi "Čavoglave".

Marko je domoljub, moj veliki prijatelj, dionik u stvaranju slobodne i neovisne Hrvatske. Naravno da je uvijek spreman braniti domovinu. Daj Bože da nas je više takvih kao Marko.

 

Nitko ne sumnja u obol koji je dao Thompson u Domovinskom ratu, ali koje je Vaše mišljenje o pozdravu "Za dom spremni"?

Pjesma je nastala u vrijeme, najkrvavijeg rata za osamostaljenje Lijepe naše. Mnoge moje suborce ta je pjesma "podizala" i "držala" u vrlo teškim ratnim trenucima. Zar itko misli da te trenutke trebamo zaboraviti? Ma gledajte, ta pjesma i taj pozdrav nemaju veze s ustašama i nekakvom "ustašizacijom", isto kao što niti ova crna majica koju nosim... niti moje crne hlače, cipele... Pa i naša udruga. "Crne Mambe" su devesetih utjerivale strah u kosti neprijatelju, bili smo spremni, znali smo braniti i obranili smo hrvatske domove. Trebamo li mijenjati svoje ime? "Bezbojne Mambe"? Danas to nekome smeta? Riječ "crne" u nazivu naše udruge? Ja se samo nadam da će uskoro doći dan kada će svi koji prozivaju našeg Marka jednog dana skupiti hrabrosti i pogledati istini u oči. Priznati da su svojim politikantskim istupima nanosili štetu Hrvatskoj u cjelini. I tražiti oprost. A samo Bog može oprostiti...

 

Oštro ste odgovorili... Pred kraj, moje pitanje glasi: obzirom na oštre austrijske zakone i javno istupanje pučke pravobraniteljice, koje boje će biti majica koju ćete nositi povodom nadolazeće obljetnice "Bleiburg"?

Crna, naravno s našim oznakama... oznakama Udruge "Crne Mambe".

 

Gospodine Šafarić, zahvaljujem se na Vašem izdvojenom vremenu i iskrenim odgovorima. Ljudi rijetko tako iskreno govore za medije, djelovali ste pozitivno, domoljubno i pomalo stimulativno na mene, da i ja budem iskren.

Tako i treba. Iskrenost i istina su oružje na našoj strani. Bog i Hrvati!

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

Foto: DPCM

Autor: Mario Mehaković

 

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 820 gostiju i nema članova online

A- A A+
Dijaspora treba imati više zastupnika u Saboru od manjinaca:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com