Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
PRESS

Hrvatska vojska, policija, branitelji

"Isplati se hodati s Isusom koji je Put, Istina i Život!"
Hrvatska vojska na 61. međunarodnom hodočašću u Lourdesu
Lourdes
 
 

PRESS

 

 

 

Svečanim postrojem do svetišta i svetom misom ispred Špilje ukazanja započelo je u četvrtak,16. svibnja 2019. godine 27. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u Lourdes.

 

Ovogodišnje vojno hodočašće odvija se pod geslom "Traži mir i za njim idi".

...

Na hodočašću u Lourdes, koje je ujedno i 61. međunarodno, sudjeluje oko 820 hodočasnika iz Hrvatske koji će se pridružiti ostalim sudionicima iz više od 40 zemalja Europe i svijeta. Hodočasnicima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine pridružili su se potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš.


Zapovjednik ovogodišnjeg hodočašća je zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Mato Mikić, a zamjenici zapovjednika hodočašća su zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Raffaneli, zamjenik glavnog ravnatelja policije Jure Šuker.

U propovijedi pred Špiljom ukazanja pred hodočasnicima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, vojni ordinarij još jednom je istaknuo što za vjernike, što za Hrvate znači Lourdes, kao jedno od Boga privilegiranih mjesta susreta između neba i zemlje i tri važna elementa vezana za ovo mjesto: stijenu, vatru i vodu. 

Lourdes

Naglasio je kako do vojski svijeta, među kojima je i Hrvatska vojska i policija dopiru poruke mira iz Lourdesa. Zato mu i hodočaste. Podsjetio je hrvatske hodočasnike na geslo ovogodišnjeg hodočašća: "Traži mir i za njime idi". Mir treba tražiti u sebi, u našim obiteljima, Isusu i njegovoj majci. To je mir koji tražimo i za kojim idemo, istaknuo je u nadahnutoj propovijedi vojni biskup Jure Bogdan.

Koncelebriranu svetu misu slavio je i vojni biskup u BiH Tomo Vukšić u zajedništvu s vojnim i policijskim kapelanima.

Lourdes

Nakon mise uslijedila je pobožnost križnog puta, a nakon njezina završetka, nedaleko od Špilje ukazanja, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i zapovjednik hodočašća brigadni general Mato Mikić zapalili su zavjetnu svijeću za sve poginule i pokojne pripadnike hrvatske vojske, policije i branitelja.

U popodnevnim satima, hodočasnici su nazočili pokorničkom bogoslužju u crkvi sv. Bernardice.

Uoči otvorenja 61. međunarodnog vojnog hodočašća u bazilici Svete Krunice u petak, 17. svibnja služena je koncelebrirana sveta misa koju je u zajedništvu s vojnim ordinarijem u BiH Tomom Vukšićem i vojnim i policijskim kapelanima predvodio vojni biskup Jure Bogdan. 

 

Lourdes

 

U svojoj propovijedi podsjetio je na riječi pape Franje iz njegove apostolske pobudnice: "Svetost je u svojoj biti življenje u zajedništvu s Kristom otajstva njegova života. Sastoji se u tome da se sjedinimo i uskrsnućem na jedinstven i osoban način, stalnim umiranjem i ustajanjem na novi život s njim. Svetost je poziv koji je upućen svima nama", naglasio je biskup Bogdan dodavši: "Svi su pozvani da dopuste Bogu da uđe u njihov život da ga on prožme i oblikuje". Biskup je potaknuo okupljene da se odvaže na takav život svetosti: "Isplati se živjeti s Bogom! Isplati se hodati s Isusom koji je Put, Istina i Život! Isplati se živjeti sveto! To je put potpune sreće, potpunog smisla i potpunog ostvarenja već ovdje, na zemlji, ali to je put koji vodi u nebo, do sretne vječnosti, do doma Očeva", zaključio je biskup Bogdan. 

U večernjim satima očekuje se službeno otvorenje 61. međunarodnog vojnog hodočašća u bazilici Sv. Pia X. te večer pomirenja i ispovjedi kojoj je ovogodišnji organizator Republika Hrvatska.

 

Lourdes

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

Foto: MORH / D. Jonjić

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: MORH

 

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 325 gostiju i nema članova online

A- A A+
Vaš izbor VBA:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com