Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

PRESS
HRZ

Prelet za Hrvatsku Danijela Borovića

 
Danijel Borović
 

 

PRESS

 

 

 

Svečanost obilježavanja 28. obljetnice preleta pilota Danijela Borovića avionom MiG-21 održana je u utorak, 4. veljače 2020. godine u Korenici.

 

Pukovnik Danijel Borović je, uz pukovnika Ivicu Ivandića i brigadira Ivana Selaka, početkom devedesetih godina i tijekom agresije na Republiku Hrvatsku, upravljajući MIG-ovima 21, prebjegao iz ondašnje JNA, a zajedno s letjelicama stavili su se na raspolaganje Hrvatskoj vojsci.

...

Svečanosti je nazočio zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec ujedno i izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane te načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, izaslanik Ministra hrvatskih branitelja Ivan Kozlica, načelnik općine Plitvička Jezera Ante Kovač te drugi uzvanici.

 

Danijel Borović

 

U okviru svečanosti, predstavljena je knjiga supružnika Danijela i Snježane Borović “Prelet za Hrvatsku”. Danijel Borović prisjetio se svega što je prethodilo njegovom preletu, kao i svih otežavajućih okolnosti u kojima je let uspješno izvršen, dok je Snježana Borović iznijela svoja sjećanja na njezin i sinov put izvlačenja do Zagreba.

Brigadni general Michael Križanec je rekao da preporuča knjigu o povijesnom preletu te uvažava doprinos svakog pojedinca razvoju Hrvatske vojske. Istaknuo je i potrebu zajedništva svih pet regija Republike Hrvatske te pohvalio Liku koja je prigrlila sve vidjevši u njima međusobnu povezanost koju treba jačati. “Samo smo zajedno jači te trebamo živjeti i svjedočiti sve naše heroje,” zaključio je general Križanec.

Ivan Kozlica je, između ostalog, istaknuo kako je ovaj prelet umanjio borbeni značaj neprijateljskog zrakoplovstva te vidno ojačao moral branitelja.

 

Danijel Borović

 

Prisutnima se obratio i Ante Kovač, načelnik općine Plitvička Jezera i zahvalio se svima na prisustvovanju obilježavanju ovog povijesnog preleta.

U sklopu svečanosti ispred općine Plitvička Jezera odana je počast svim poginulim, umrlim i nestalim hrvatskim braniteljima.

U programu je sudjelovala klapa HRM-a “Sveti Juraj” te pripadnici II. mehanizirane bojne Pume koji su položili vijence.
Avion MIG-21 legendarnog umirovljenog pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Danijela Borovića smješten je na ulazu u vojarnu u Puli kao vojni eksponat.

 

Danijel Borović

 

 

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: MORH

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 652 gostiju i nema članova online

A- A A+
Vaš izbor VBA:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com