Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

PRESS
OSRH

Tijekom Domovinskog rata neprekidno su obučavani vodiči i zaštitno tragački psi svih postrojbi Vojne policije

 
OSRH
 

 

PRESS

 

 

Obučni centar vodiča i službenih pasa „Satnik Krešimir Ivošević“ u vojarni “Pukovnik Milivoj Halar” u Dugom Selu u ponedjeljak, 11. svibnja 2020. godine, obilježio je 28. obljetnicu ustrojavanja, uz pridržavanje svih mjera zaštite od pandemije COVID-19.

 

Obraćajući se nazočnima, zapovjednik bojnik Željko Barbir podsjetio je kako ideja o obuci vojno-policijskih pasa seže u 1991. godinu, a sam Centar je ustrojen 1992. godine kao dio voda Vojne policije pridodanog 2. “A” brigadi. Prvo postrojavanje zaštitno tragačke postrojbe Vojne policije 2. „A“ brigade održano je 11. svibnja 1992. u vojarni „Trstenik“ kod Ivanje Reke. Preustrojem, 1993. godine, unutar 66. bojne Vojne policije osniva se Nastavna satnija za uzgoj, preddresuru i dresuru službenih pasa i obuku vodiča.

...

Tijekom Domovinskog rata neprekidno su obučavani vodiči i zaštitno tragački psi svih postrojbi Vojne policije te su sudjelovali u skoro svim operacijama Oružanih snaga Republike Hrvatske. Dana 1. kolovoza 2000. godine Centar za uzgoj i dresuru vojnih pasa u Požegi i Nastavna satnija 66. bojna Vojne policije objedinjeni su u jednu postrojbu – Središte za obuku vodiča i službenih pasa. Odlukom ministra obrane Republike Hrvatske od svibnja 2003. godine, a na prijedlog načelnika Uprave Vojne policije, Obučni centar vodiča i službenih pasa dobio je ime „Satnik Krešimir Ivošević“.

Satnik Krešimir Ivošević je jedan od osnivača zaštitno tragačkih postrojbi u Vojnoj policiji OS RH. Rođen je u Zagrebu 20. kolovoza 1965. godine, a 1. ožujka 1992. pristupio je u OS RH u djelatni sastav 2. Gardijske brigade. U 66. bojnu Vojne policije pristupa 28. veljače 1993. kao zapovjednik voda te je na toj dužnosti do 30. rujna 1993. kada je postavljen na dužnost instruktora za obuku. Preminuo je nakon teške bolesti 24. ožujka 1997. godine.

Povodom 28. obljetnice ustrojavanja zapovjednik Pukovnije Vojne policije brigadir Mate Radoš za ostvarene rezultate u radu pohvalio je poručnicu Martinu Radnić, narednika Zdenka Mirta i desetnika Vatroslava Prpića.

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: MORH

 

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 324 gostiju i nema članova online

A- A A+
Treba li uvesti obvezno Covid-cijepljenje za sve građane RH?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com