Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

PRESS
Ratni zločini

Imali su i pravo na međusobnu razdiobu opljačkane imovine ubijenih ili protjeranih Hrvata

 
Šiltovi
 

 

PRESS

 

 

Trojicu pripadnika srpskih paravojnih postrojbi optuženih za ratni zločin nad hrvatskim civilima 1991. u banijskom selu Joševica zagrebački Županijski sud u odsutnosti je osudio na po 10 godina zatvora.

 

Na desetogodišnje zatvorske kazne osuđeni su 63-godišnji Dušan Žarković, 54-godišnji Bogdan Jednak i 52-godišnji Dušan Martić koji su državljani Srbije i Hrvatske.

...

Trojica optuženika proglašeni su krivima jer su kao pripadnici srpskih paravojnih postrojbi 6. studenog 1991. u mjestu Joševica, za vrijeme oružanog sukoba između hrvatskih regularnih oružanih snaga i srpskih paravojnih postrojbi ubili troje hrvatskih civila od 55, 56 i 59 godina.

Teretilo ih se da su tog 6. studenog tražili od Nikole i Gine Kreštalica da im daju svoj Volvo te zlato i nakit. Potom su naoružani upali u njihovu kuću, gdje je bio Đuro Kreštalica i ubili ih, nakon čega su mjesto zločina napustili s njihovim automobilom i stvarima.

Žarković i Jednak su u rujnu 2018., također u odsutnosti, na zagrebačkom Županijskom sudu osuđeni na po 15 godina zatvora zbog ubojstva 21 osobe hrvatske nacionalnosti. Optužbe su tada nepravomoćno oslobođeni George Nashid Kamal, Miroslav Malobabić i Dejan Sladović.

Zagrebački sudac Tomislav Juriša rekao je u obrazloženju presude da je tu riječ o jednom od najgorih zločina u Domovinskom ratu.

 

 

Zločini srpske paravojne postrojbe "Šiltovi"

 

Zapovjednik Šiltova  bio je Siniša (otac Vladimir) Martić - Šilt rođen 13.08.1965. godine u Sisku, prebivao u Glini, Petrinjska ulica br. 7.

Skupina je bila formirana neposredno prije 26.06.1991. godine (dan terorističkog napada na PP Glina) i bila je pod izravnim patronatom dr. Dušana Jovića (predsjednik općine Glina).

Većina pripadnika skupine ima završen tečaj u Golubiću kod Knina a bili su plaćeni iz općinskog budžeta općine Glina a imali su pravo i na međusobnu razdiobu opljačkane imovine protjeranih ili ubijenih Hrvata, a u kasnijem periodu pojedinci su se bavili nedozvoljenom trgovinom (pogonsko gorivo, cigarete, droga i slično). 

Nakon 26.06.1991. dr. Dušan Jović skupinu prepušta pukovniku Begoviću koji im daje konkretne zadaće u smislu "pretresa terena" i otkrivanju "ubačenih ustaških formacija".

Izvršavajući takve i slične zadaće skupina čini ratne zločine u mjestima naseljenim Hrvatima a to je genocid u selima Gornje i Donje Jame.

Zajedno sa JNA ubija civile Hrvatske nacionalnosti nakon okupacije sela Viduševac, Stankovac, Mala i Velika Solina, Hađer i Dvorišće.

Učestvuju u napadu na sela Maja, Pecki, Joševica, Taborište, Gornja i Donja Bučica. Učestvuju i u napadu na PP Petrinja 16.09.1991.

Tijekom akcije Kupa i pokušaja oslobađanja dijela okupiranog prostora 13.12.1991. od strane oružanih snaga RH i MUP-a RH (akcija nije bila uspješna) skupina Šiltova zarobljava i na zvjerski način lišava života više pripadnika 102. brigade HV-a te pripadnika iz samostalne tenkovske postrojbe, dio pripadnika skupine u Glinskom zatvoru muči i baseball palicama prebija zatočenike, civile Hrvatske nacionalnosti i Hrvatske branitelje.

Dio skupine počinio je ratni zločin nad 3 osobe Hrvatske nacionalnosti iz sela Joševica 1991. te otuđili njihovu pokretnu imovinu.

Pripadnici ove skupine izvršili su zločin i nad mještanima sela Jukinac a dio skupine 26.07.1991 iz sela Ravno Rašće su odveli više osoba Hrvatske nacionalnosti čiji su posmrtni ostaci nedavno pronađeni. Skupina je u periodu od 1992 do kolovoza 1995 učestvovala na ratištima u BiH i na Sjeverno Dalmatinskom ratištu.

Đuro Lončar - Psiho (Šiltov zamjenik) u mjesecu prosincu 1991. u međusobom obračunu ubio je svog suborca Ljubana Prodanića. Na zabavi u Donjoj Bačugi kod Petrinje 28.11.1992 Đuro Lončar ubio je Stevu Miočinovića, pobjegao je te je nakon međusobnog obračuna sa pripadnicima policije uhićen zajedno sa bratom Nenadom. Pripadnik Šiltove grupe Zoran Ponedjeljak - Sova ubio je komandanta 24pbr Glina pukovnika Dušana Lukača u prostorijama komande.

Sredinom 1993 Šiltova grupa se raspala te rasformirana i formalno. Šilt  je par mjeseci iste godine bio u zatvoru u Kninu zbog organiziranog šverca preko granice s muslimanima. U to vrijeme Šiltovi su se bavili preprodajom cigareta pribavljenih od pripadnika Unprofora.

U mjesecu srpnju 1995. Šiltovi su ponovo okupljeni u sastav izviđačko diverzantskog voda 24pbr Glina ali su se tijekom Oluje povukli u Republiku Srpsku i Srbiju.

Dio ih se okupio u Arkanovom obučnom centru u Erdutu s planom povratka u RH i izvođenja terorističkih akcija.

Šiltova grupa u prosjeku je imala po 20-ak stalnih pripadnika, a kroz istu je tijekom rata prošlo više osoba kriminalne i nasilničke prošlosti.

 

Autor: Mario Mehaković

Izvor: DPCM/Nacional/sites.google.com/site/savostrbac/šiltova

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 306 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com