Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

PRESS

UCM
Rasprava je rezultirala potpisivanjem više ugovora i akata

Održana zajednička sjednica Vlada RH i BiH

 

Sarajevo

 

PRESS

 

 

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednici Vlade RH Damir Krstičević, Marija Pejčinović Burić i Martina Dalić, s ostalim članovima Vlade RH sudjelovali su danas, u petak, 7. srpnja 2017. na zajedničkoj sjednici Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

 

Ovo je druga zajednička sjednica Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Prva je održana prije sedam godina u Splitu. Zajedničkom sjednicom predsjedali su Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

...

Na sjednici se raspravljalo o gospodarskoj suradnji, pitanjima obrane i sigurnosti,  pitanjima financija, pravosuđa, energetike, poljoprivrede, turizma, prometnog povezivanja i zaštiti okoliša. 

U okviru zaštite okoliša raspravljalo se i o onečišćenju zraka koje uzrokuje rad rafinerije nafte u Bosanskom Brodu kao i o planovima za gradnju odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori u Hrvatskoj.

Ovom prilikom Vlada Republike Hrvatske i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijeli su zajedničku izjavu:


"Na drugoj zajedničkoj sjednici koja je održana u Sarajevu 7. srpnja 2017. godine Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Vlada Republike Hrvatske, želeći:

 • dalje jačati dobre bilateralne odnose temeljene na ravnopravnosti i međusobnom  uvažavanju,
 • naglasiti da su odnosi Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine partnerski i dobrosusjedski,
 • izraziti namjeru i volju pristupati rješavanju otvorenih pitanja u duhu prijateljstva, partnerstva i uzajamnog povjerenja,
 • osnažiti i afirmirati europski put Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji i jačati suradnju u europskom duhu, te
 • podsjetiti na prvu zajedničku sjednicu Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine održanu u Splitu 2010. godine, istaknuli su kako slijedi:

 

Vlada Republike Hrvatske upućuje čestitke Vijeću ministara Bosne i Hercegovine na unaprjeđenju procesa EU integracija i izražava snažnu potporu aspiracijama Bosne i Hercegovine i njezinom približavanju euroatlantskim integracijama. U tom smislu uz snažnu političku podršku, Vlada Republike Hrvatske će nastaviti pružati tehničku pomoć prenošenjem vlastitih iskustava i ekspertize u ovim procesima.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine izrazilo je zahvalnost Vladi Republike Hrvatske na potpori Bosni i Hercegovini u procesu euroatlantskih integracija.

Također, usuglašen je nastavak suradnje na svim pitanjima razmotrenima na sjednici, a naročito na pitanjima prekogranične suradnje, uključujući prometno povezivanje, zaštitu okoliša, sigurnost i gospodarstvo.

U tom smislu usuglašeno je da se dodatno razmotre projekti važni za unaprjeđenje gospodarske suradnje i daljnje infrastrukturne povezanosti Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Istaknuto je kako je za obje zemlje vrlo bitno da se dodatno unaprijedi trgovinska suradnja između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Vlada Republike Hrvatske izrazili su zadovoljstvo i konstatirali da je pitanje postojanja reciprociteta u stjecanju prava vlasništva nad nekretninama u Federaciji Bosne i Hercegovine i Republici Hrvatskoj riješeno, čime građani Federacije Bosne i Hercegovine mogu stjecati vlasništvo nad nekretninama u Republici Hrvatskoj, kao i građani Republike Hrvatske u Federaciji Bosne i Hercegovine, bez ograničenja."

 

Također, na ovoj zajedničkoj sjednici potpisani su:

 • Ugovor između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o europskom partnerstvu,
 • Sporazum o suradnji između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u području turizma,
 • Ugovor između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o uzajamnoj zaštiti tajnih podataka,
 • Protokol o suradnji između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u traženju nestalih osoba, te
 • Memorandum o suradnji u području mladih između Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Republike Hrvatske i Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.
 
 

 

PRESS - UCM

 

 Foto: Izvor

 

 

Priredio: UCM

Izvor: morh.hr

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 179 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr