Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

PRESS

UCM
Američka potpora ključna je za razvoj hrvatskih obrambenih sposobnosti

Ministar obrane Damir Krstičević u službenom posjetu SAD-u

 

Krstičević u SAD-u

 

PRESS

 

 

 

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević primio je  u ponedjeljak, 10. srpnja 2017. godine u radni posjet veleposlanicu Sjedinjenih Američkih Država Julietu Valls Noyes i američkog vojnog izaslanika u RH brigadira Roberta Mathersa, prilikom kojeg se razgovaralo o planiranom službenom posjetu ministra obrane Sjedinjenim Američkim Državama od 11. do 15. srpnja 2017. godine.

 

Ministar Krstičević  i američka veleposlanica Noyes izrazili su obostrano zadovoljstvo izvrsnom bilateralnom suradnjom SAD-a i Hrvatske, posebno u području sigurnosti i obrane te naglasili važnost predstojećeg posjeta ministra Krstičevića SAD-u.

...

Ministar Krstičević će se u Washingtonu susresti s ministrom obrane SAD-a Jamesom Mattisom i drugim visokim dužnosnicima te predstavnicima hrvatske dijaspore. Planiran je i posjet tvrtki Lockheed Martin, gdje će razgovarati s potpredsjednicom za međunarodnu suradnju. U Norfolku, ministra Krstičevića i izaslanstvo primit će zapovjednik NATO Savezničkog zapovjedništva za transformaciju general Denis Mercier.

Ministar Krstičević će s američkim izaslanstvom u SAD-u razgovarati o zajedničkom doprinosu međunarodnoj sigurnosti u kriznim područjima i naporima u borbi protiv terorizma, zajedničkim aktivnostima u NATO savezu, sigurnosno-političkoj situaciji u hrvatskom okružju i jugoistoku Europe te produbljivanju bilateralne obrambene suradnje, kao i o nastavku američke potpore i pomoći u razvoju hrvatskih obrambenih sposobnosti.

KrstičevićNavedeni posjet SAD-u i Pentagonu predstavlja potvrdu izvrsne suradnje dva strateška saveznika i partnera sa zajedničkim interesima, koji dijele vrijednosti i odgovornost za sigurnost u svijetu, uključujući i sudjelovanje u  koaliciji u borbi protiv terorizma. RH kao i drugi saveznici stavlja svoju infrastrukturu na raspolaganje, za potrebe međunarodnih napora u borbi protiv terorizma. Takve aktivnosti provode se sinkronizirano kao i s drugim članicama koalicije i u skladu sa sklopljenim međunarodnim ugovorima između RH i SAD-a.  Suradnja RH i SAD-a i na ovom području potvrđuje izvrsne odnose i međusobno povjerenje između dva saveznika i doprinosi održavanju tih odnosa. 

Republika Hrvatska iznimno cijeni pomoć koju su SAD pružile i pružaju kroz donacije opreme i naoružanja, izobrazbu i obuku, strateški prijevoz u međunarodne misije i operacije te kroz ostale oblike obrambene suradnje. Američka potpora ključna je za razvoj hrvatskih obrambenih  sposobnosti i kroz navedene donacije i druge oblike, ona iznosi oko 500 milijuna američkih dolara.

 

Isto tako, RH i SAD posvećene su brizi za branitelje i njihove obitelji. Stoga, Republika Hrvatska pruža pomoć u traganju i pronalaženju posmrtnih ostataka američkih vojnika, članova posade zrakoplova B-24 Tulsamerican, koji se 17. prosinca 1944. godine, po povratku s borbene zadaće, srušio u neposrednoj blizini otoka Visa.

 
 

 

PRESS - UCM

 

 Foto: MORH/J.Kopi

 

 

Priredio: UCM

Izvor: morh.hr

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 487 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr