Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

PRESS

UCM
Nisu sve rane vidljive

Osnovan Savez udruga branitelja liječenih od PTSP RH

 

PTSP

 

PRESS

 

 

SAVEZ UDRUGA BRANITELJA LIJEČENIH OD PTSP RH

 

Nisu sve rane vidljive, geslo je naše udruge koje sve govori. Ranjeni od metka mogu vam pokazati svoje rane, njih vidite, no one koje također imaju duboko zapletene u psihi, u emociji nećete moći vidjeti, osim ako se duboko ne zagledate u njihove oči ili promatrate reakcije na svakodnevne uobičajene situacije.

 

Ranjenu dušu ne možete vidjeti, ali čovjeka s ranjenom dušom da, nazivaju nas oboljelima od PTSP-a.

...

Potaknuti prijedlozima i zahtjevima braniteljskih udruga koje skrbe o braniteljima liječenim od PTSP-a  i njihovih članova u Zagrebu se danas 26. srpnja 2017. godine osnovan je Savez udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP RH.

Namjera osnivanja Saveza je ujedinjene braniteljskih udruga u Hrvatskoj kao i udruga pripadnika HVO u BiH koje se bave istom problematikom, a cilj  ojačati djelovanje među braniteljima liječenim od PTSP-a što je u zadnje vrijeme nažalost stagniralo te pružati pomoć svim sudionicima Domovinskog rata bez obzira gdje i na kojem prostoru su branili Domovinu te bez ikakvih predrasuda i animoziteta.

Uzrok smrti 35 000 hrvatskih branitelja dokazano je uzročno posljedično oboljenje PTSP, preko 3 tisuće hrvatskih branitelja se ubilo, a kada govorimo o pripadnicima HVO o kojima nitko ne vodi brigu, tako da je teško doći i do službenih evidencija, osnivanje i povezivanje udruga itekako je potrebno dapače nasušna potreba, ako želimo pokrenuti državne institucije da poboljšaju odnos i tretman prema  hrvatskim braniteljima oboljelim od PTSP.

Svjedoci smo omalovažavanja na svim društvenim i institucionalnim razinama upravo oboljelih od PTSP pa smo tako imali apsurdnu situaciju da nam političari određuju do kada smijemo oboljeti.

 

Udruge koje i sada okupljaju oboljele od PTSP-a, a imaju dobre rezultate u radu, nažalost  nemaju mogućnost i moć ne samo na nacionalnoj nego i međunarodnoj razini predstaviti probleme s kojima se oboljeli susreću. Naši načini rješavanja i resocijalizacije  nisu  dovoljno prepoznati niti vrednovani na institucionalnoj razini te ih ne prati niti zadovoljavajuća potpora. Naravno upućujemo zahvalu svima onima koji su do sada pokušavali iznaći rješenja, no to je kap u moru, a neki su se jednostavno umorili. Ne želimo da se od nas rade kategorije u društvu, jer hrvatski branitelji nisu kategorija, kao što ni oboljeli i liječeni od PTSP nisu potkategorija, nego ljudi koji su se založili i dali najviše u obrani suvereniteta i cjelovitosti slobodne Hrvatske. Bili smo državotvorci, oni koji stvaraju i brane, stoga imamo puno pravo ne dozvoliti marginalizaciju hrvatskih branitelja osobito liječenih od PTSP-a. Ovim savezom u prvi plan dolazi čovjek  - hrvatski branitelj i njegove potrebe, prvenstveno liječenje. Najveća vrijednost bilo kojeg društva i države nisu prirodne ljepote, ekonomska moć, nekretnine dvorci ili avioni… najveća dragocjenost svakog društva je čovjek, i zato je prva i osnovna obveza društva i države briga za čovjeka, ponajprije za zdravlje i socijalizaciju.

Savez udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP RH je neprofitna i nevladina organizacija koja će poticati skrb za hrvatske branitelje liječene od PTSP-a te zastupati i štiti njihove interese. Današnja odluka o osnivanju saveza važan je iskorak kojim ćemo udruženim snagama moći kvalitetnije rješavati probleme i zapreke s kojim se susreću liječeni od PTSP-a, suradnjom kako međusobnom, tako i spram institucija i odgovornih u njima.

 

Zagreb, 26. srpnja 2017.godine

Savez udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP RH

 

 

PRESS - UCM

 

 Foto: obris.org

 

 

Autor: UCM

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 366 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com