Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

PRESS

UCM
"Delo": Cerar nastoji "demotivirati" Hrvatsku od eventualnih prisilnih naplata navodnih dugova Ljubljanske banke putem sudskih ovrha

Slovenija spremna tužiti Hrvatsku zbog presuda protiv NLB-a

 

NLB

 

PRESS

 

 

 

Slovenija priprema tužbu protiv Hrvatske pred sudom Europske unije kojom će dokazivati da Nova Ljubljanska banka (NLB) nije pravna sljednica nekadašnje Ljubljanske banke niti odgovorna za staru deviznu štednju hrvatskih građana u filijali te banke u Zagrebu, objavili su u četvrtak slovenski mediji koji se pozivaju na izvore u vladi.

 

Kako navodi Slovenska tiskovna agencija STA, Slovenija protiv Hrvatske priprema tužbu pred sudom EU-a u Luksemburgu i to zbog nastavka sudskih postupaka u Hrvatskoj u kojima se NLB i Ljubljanska banka terete za neisplaćenu staru deviznu štednju hrvatskih štediša u toj banci, odnosno onog dijela tog duga koji je isplaćen iz javnih sredstava, pa ga sada žele kompenzirati Privredna banka Zagreb i zagrebačka banka na koje su ta potraživanja bila prenesena.

...

Tužba protiv Hrvatske zbog tih tužbi i nekih pravomoćnih  presuda hrvatskih sudova mogla bi biti pripremljena još prije isteka mandata sadašnjeg saziva parlamenta, koji nastavlja sa svojim redovnim aktivnostima sve do izbora novih zastupnika na izborima krajem svibnja ili početkom lipnja, kazali su za slovensku agenciju neslužbeno "dobro obaviješteni izvori".

Slovenija je u srijedu Hrvatskoj uputila prosvjednu verbalnu notu u kojoj je ponovila svoja stajališta o staroj deviznoj štednji kao "sukcesijskom pitanju" koje treba rješavati među nasljednicama bivše SFRJ, po postupke pred hrvatskim sudovima i njihove presude ocijenila "nezakonitima" prema slovenskom pravu. Osim toga, Slovenija tvrdi da Hrvatska nastavkom postupaka pred sudovima protiv Ljubljanske banke krši Memorandum iz Mokrica, koji su 2012. potpisali nekadašnji predsjednici vlada Milanović i Janša, te isto tako i Sporazum o sukcesiji SFRJ iz 2001. godine, te tako krši svoje "međunarodne obveze".

Pozivajući se na iste izvore, o mogućoj tužbi protiv Hrvatske zbog nastavka postupaka protiv Ljubljanske banke u Hrvatskoj piše u četvrtak i Ljubljansko "Delo". List navodi da premijer Miro Cerar svojim potezima pred kraj mandata i skore izbore, na kojima su neriješena pitanja s Hrvatskom neke od važnijih tema, nastoji "demotivirati" susjednu državu od eventualnih prisilnih naplata navodnih dugova Ljubljanske banke putem sudskih ovrha te tako poslati signal Zagrebu da se mora držati memoranduma iz Mokrica.

S druge strane, navodi list, ustavni pravnici koji su u ustavnoj komisiji koja razmatra mogućnost posebnog zakona za zaštitu interesa NLB-a, tvrde kako takav zakon nije jedino sredstvo za postizanje cilja pa će svoje prijedloge o tome kako postupiti iznijeti odmah nakon uskršnjih praznika.

Cerar pak planira niz diplomatskih zahvata kojima bi na problematiku Ljubljanske banke i stare devizne štednje upozorio međunarodnu javnost, pri čemu će upozoriti na "odbijanje" Hrvatske da se pitanje starih deviznih depozita tretira kao sukcesijsko pitanje i o tome održe novi razgovori zemalja sljednica.

S druge strane, navodi "Delo", neki pravnici smatraju da će efikasnije biti zaprijetiti tužbom pred sudom EU-a, slično kao i u pitanju arbitraže, te u argumentaciji tužbe dokazivati da Hrvatska izvodi "protupravne" postupke, ne poštuje međunarodne obveze i krši europsku pravnu stečevinu.

"Slovenija se mora dobro pripremiti na moguće nove sudske postupke i formulirati uvjerljive argumente kojima će dokazati da sudske odluke u Hrvatskoj znače kršenje nekih uredaba EU-a, kao što su briselska uredba, uredba Europskog parlamenta i uredba Europskog vijeća.  To će biti težak pravni zalogaj za slovensko državno pravobraniteljstvo", upozoravaju slovenski ustavni pravnici  koji se zalažu da vlada Hrvatsku zbog tog slučaja dovede pred međunarodne pravne institucije kao što su sud EU-a u Luksemburgu i Europski sud za ljudska prava, prenosi ljubljansko "Delo" od četvrtka.

 
 

 

PRESS - UCM

 

 

 Foto: 1.Anto Magzan/PIXSELL

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: Hina

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 288 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Svijet u 2050. obilježit će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja