Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

PRESS

UCM
Dostizanje sposobnosti i borbene spremnosti pojedinaca i postrojbi za provedbu specifičnih zadaća

Trenažna obuka ronjenja 2. grupe specijalnih snaga ZSS-a

 

ZSS

 

PRESS

 

 

 

Sukladno godišnjem Planu obuke, 2. grupa specijalnih snaga ZSS-a provela je redoviti trenaž ronjenja s aparatima otvorenog i zatvorenog kruga disanja. Obuka ronjenja provedena je oko akvatorija otočja sjevernog Jadrana (Lošinja, Unija i Brijuna) u drugoj polovici ožujka 2018. godine.

 

Namjena trenažiranja je potreba za razvojem i održavanjem kondicije te dostizanja sposobnosti i borbene spremnosti pojedinaca i postrojbi za provedbu specifičnih zadaća. Također, provedba obuke osvježenja nužna je za korisnike specijalne roniteljske opreme kako bi se stekla rutina rukovanja i rada sa složenom opremom.

...

Obuka ronjenja se provodila s takozvanim Rebreatherom, pri čemu su koristili stopostotni udio kisika. To su aparati otvorenog kruga disanja gdje su cilindri tlačeni pritiskom od 200 atmosfera zraka, što roniocu omogućava zaron na dubinu do 40 metara, a u iznimnim situacijama, primjerice kod  spašavanja, i do 60 metara ispod vodene površine.

Kroz provedbu ove aktivnosti izvršeno je uvježbavanje izmještanja i održivosti snaga. Korištenjem velikih desantno gumenih brodica, morskim putem izvršeno je izmještanje snaga u područje trenažiranja. Posade brodica su kroz trenaž pristupile detaljnom planiranju i provedbi dužih i udaljenijih navigacija, a sve s ciljem brzog i efikasnog prebacivanja ljudstva i tehnike.

Kombinacija provedbe dviju aktivnosti, odnosno prebacivanja snaga izmještanjem sa zadaćom odrađivanja primarne zadaće te ponovnog vraćanja snaga po završetku aktivnosti je značajno kako za potrebe postrojbe i OS RH, tako i kod provedbe zadaća u potpori civilnim institucijama na aktivnostima kao što su traganje i spašavanje.

 

ZSS

 
 

 

PRESS - UCM

 

 

 Foto: 1. OSRH

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: MORH

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 286 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com