Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
PRESS

OSRH

"Čeka nas niz vježbovnih događaja u 72 sata, sve smo planirali dugo vremena i ovo je kruna tog procesa"
Vatreno na 'Gašincima'
 
Velebit 18
 
 

PRESS

 

 

 

Na vojnom poligonu „Gašinci“ kod Đakova u subotu, 13. listopada 2018., održana je demonstracija vježbovnih aktivnosti u sklopu združene intergranske sveobuhvatne vježbe Hrvatske vojske "Velebit 18 - združena snaga".

 

Vježbovnu skupinu na toj lokaciji čini 1. mehanizirana bojna Sokolovi Gardijske oklopno-mehanizirane brigade ojačana mehaniziranom satnijom iz sastava 1. mehanizirane bojne Tigrovi Gardijske mehanizirane brigade te elementima Oklopne bojne i bojne Kune GOMBR-e, kao i snagama Središnjice za obavještajno djelovanje i Bojne NBKO-a.

...

Na tom je poligonu u sklopu vježbe angažirano 865 pripadnika Hrvatske vojske sa 73  ključnia oružna sustava. Od oružnih sustava na "Gašincima" se koriste i tenkovi M84, BVP M80, BOV Patria, samohodna haubica 122 mm Gvozdika, minobacački, protuoklopni i PZO sustavi, bespilotne letjelice  i druga sredstva. 

Prva zadaća vježbovne skupine na demonstraciji (Namjenski organizirane snage 1) bila je obrana područja od napada ojačane protivničke pješačke bojne. Slijedio je prijelaz u protunapadna djelovanja kroz provedbu izvidničkih operacija, svladavanje minsko-eksplozivnih zapreka uz bojeva gađanja svim sredstvima kroz međuprostore i preko vlastitih snaga, sve do potiskivanja protivnika u zonu uništenja.

Između ostalih, demonstraciji su nazočili državni tajnik MORH-a Tomislav Ivić, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu brigadni general Željko Šikić, zapovjednik GOMBR-e brigadir Mijo Validžić i drugi.

- sadržaj se nastavlja -

 Drugi upravo čitaju...
 

 

"I ovdje smo mogli vidjeti da je Hrvatska vojska jedna moderna oružana sila, dobro opremljena, no, što je najvažnije, i dobro obučena, spremna u svakom trenutku izvršiti sve svoje zadaće", rekao je nakon demonstracije državni tajnik Tomislav Ivić.

General Jurković, koji na vježbi Velebit 18 zapovijeda Zapovjedništvom snaga “Sjever”, izrazio je zadovoljstvo i ponos činjenicom da je vježba počela tako uspješno, dodavši: "Čeka nas niz vježbovnih događaja u 72 sata, sve smo planirali dugo vremena i ovo je kruna tog procesa."

Natporučnik Ivan Pavičić, jedan od zapovjednika snaga na terenu, prvi je časnički čin dobio 2013. godine. "Ponosan sam što sam sudionik ove vježbe, najkompleksnije u povijesti Hrvatske vojske. Čestitam svojim vojnicima na onom što su pokazali, na nama je da ih uvježbamo, a na njima da to pokažu na terenu", zaključio je pripadnik bojne Sokolovi.

 

Razvodnici Josip Velečko i Boris Hubak, koji su se istaknuli preciznim pogocima iz protuoklopnih sustava, istaknuli su kako se na vježbama tako velike razine podrazumijeva adrenalin i uzbuđenje, no unatoč tome izvršili su postavljene zadaće i iznimno su zadovoljni.

 

PRESS - UCM

 

 

 Foto: 1. MORH/M.Čobanović

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: MORH

 

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 244 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Ocijenite obrazovnu reformu:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com